Strona 59 z 84 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Nie, obrazek z 70d ma więcej szczegółów niż z 40d. Jeśli masz obie puszki, to 400/5.6 wystarczy Ci, żeby to sprawdzić. Nie musisz nawet mieć stabilnego statywu , wystarczy stół czy podłoga. Oczywiście musisz się nieco pogłowić nad ustawieniem w odpowiedniej odległości scenki z dużą ilością detali, która pokaże Ci tę różnicę (może to być np. raster drukarski albo matryca LCD, ew. wydrukuj sobie odpowiednią tablicę ISO do testowania rozdzielczości).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 21-11-2014 o 17:26

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

By nie było, że narzekam napiszę: ogólnie jestem zadowolony z zakupu i nie da się ukryć że to dobra puszka o wiele lepsza od 40d. Fakt od 40d może mieć więcej szczegółów. Tak jak wcześniej pisałem muszę poczekać na odpowiednie świtlo bo przy tych czułościach co teraz osiągam 1600 iso i więcej niema co testować.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 21-11-2014 o 17:55

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Co mi po sztucznej rozdzielczości. Ta matryca jest tak upakowana w interpolowane piksele (softowo), że tu obrazek siłą rzeczy musi mieć mniej szczegółów w pełnym powiększeniu.
    co to jest sztuczna rozdzielczosc?

rozdzielczosci sztucznie , rachunkowo nie podniesiesz przez interpolacjke , w ten sposob nie przybywa szczegulow.

w ukladach optycznych rozdzieleczoc dla kilku (n) elemntow wynosi

1/r=1/r1 +1/r2+.... 1/Rn

Jesli tak potraktowac uklad obiektyw - matryca to wyraznie widac ze rozdzielczosc odwzorowania na zdjeciu zalezy i od rozdzielczosci obiektywu i od rozdzielczosci matrycy.

Tak sie sklada, ze rozdzielczosc obiektywow jest znacznie wyzsza od rozdzielczosci matryc , dlatego wprowadza sie filtr AA majacy obnizyc rozdzielczosc obrazu z obiektywu.
    Teoretycznie aby wykorzystac w pelni obiektyw , rozdzielczosc matrycy winna byc liniowo 2 razy wieksza . Tak jeszcze nie jest, dlatego sie obniza quasi rozdzielczosc obiektywu filtrem AA.

jakikolwiek obiektyw masz , uzyskasz nim wyzsza rozdzielczosc odwzorowania na 70d niz na 40.d

jesli obraz wydaje sie troche zbyt miekki to masz mozliwosc podniesienie kontrastu - co jest calkowicie normalny zabiegiem.

rozdzieclzosc swoich zdjec mozesz poprawic np kupujac nowe bardziej rozdzielcze obiektywy , co kosztuje majatek , albo tez zmienic matryce na bardziej rozdziecza. Jednym posunieciem uzyskujesz wyzsza rozdzielczosc odwzorowania dla wszystkich obiektywow jakie masz.
    Stad powiedzenie - byle jaka matryca , inwestuj w najlepsza optyke jest bez sensu.

Miasto
    Podkarpackie

Chyba coś namieszałem.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 21-11-2014 o 18:18

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Chyba coś namieszałem.
    :-)))))

he , he , he
    nie mogles wczesniej tak powiedziec. oszczedzilbym sobie pisaniny.
    mam wymazac ?

Miasto
    Podkarpackie

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    :-)))))

he , he , he
    nie mogles wczesniej tak powiedziec. oszczedzilbym sobie pisaniny.
    mam wymazac ?
    Może lepiej niech zostanie jak jest. Dziwnie myślę podczas pracy. W dodatku pisząc na telefonie.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    .
    Stad powiedzenie - byle jaka matryca , inwestuj w najlepsza optyke jest bez sensu.
    tu się deka nie zgodzę. dobre szkło daje bardzo dużo. ja jak ożeniłem 350d z sigmą 18-35 to uzyskałem naprawdę super efekty, wcale nie gorsze od 40d z tym samym szkłem.
    350d z sigma 17-70 to była lipa, foty mydełko, po zapięciu lepszego szkła ilość szczegółów podskoczyła, no i kontrast też.

matryce w 20D i wyższych są już naprawdę dobre (przy ISO 100) i większości przypadków wystarczą (jak ktoś nie cropuje), a podpięcie do nich dobrego szkła daje im skrzydeł. zresztą ja bym wolał 20D i eLkę, niż 70D i kita
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

W uzupełnieniu do problemów z AF:
    Wygląda na to, że w 70D problemem jest powtarzalność trafień AF zależna od obiektywu oraz rodzaju światła (i nic tu nie pomoże mikroregulacja). Potwierdzają to testy przeprowadzone przez optyczne.pl:
    Test Canon EOS 70D - Użytkowanie i ergonomia - Test aparatu - Optyczne.pl
    Cytuję:
    "W teście autofokusu wykonujemy serię 40 zdjęć. Na zastosowanym obiektywie ustawiamy przysłonę f/2.8 i fotografujemy tablicę rozdzielczości, każdorazowo przeogniskowując obiektyw. Wyniki przedstawiamy w postaci histogramu, który prezentuje procentowe wartości odchyłek od najlepszego pomiaru w serii.
    Przy współpracy z obiektywem EF 35 mm f/2 IS USM skuteczność systemu AF jest na dobrym poziomie. Połowa wyników mieści się w pierwszym przedziale, a ponadto w żadnym przypadku odchyłki nie przekroczyły 9%. Testowany Canon gorzej poradził sobie jednak w przypadku obiektywu EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM. Jedynie w 1/4 wszystkich strzałów trafił w punkt, a ponadto zdarzyło mu się kilka razy dość wyraźnie chybić. Trzeba jednak przyznać, że niemal 3/4 wyników mieści się przedziale odchyłek nieprzekraczających 9%. Warto dodać, że powyższe wyniki w przypadku obu obiektywów uzyskaliśmy po uprzedniej kalibracji AF. "

Tak więc, aby mieć statystyczną pewność, ze będziemy mieli ostre zdjęcie należy wykonywać co najmniej dwa zdjęcia z przeostrzeniem między nimi.

To samo mam z canon 7d mark 2. Na poczatku spanikowałem i wysłałem aparat do serwisu. Dostałem nową puszkę i to samo. Największe problemy ma w świetle zarowym gdzie odsetek nietrafionych fotek jest spory. Zjawiska tego nie zaobserwowalem przy trybie filmowania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez maven Zobacz posta
    To samo mam z canon 7d mark 2. Na poczatku spanikowałem i wysłałem aparat do serwisu. Dostałem nową puszkę i to samo. Największe problemy ma w świetle zarowym gdzie odsetek nietrafionych fotek jest spory. Zjawiska tego nie zaobserwowalem przy trybie filmowania.
    Jeśli jesteś z Poznania lub okolic, to możemy się zamienić na puszkę na tydzień lub dłużej
    Moim zdaniem moja 70d nie ma takich problemów i działa zgodnie ze specyfikacją.

Strona 59 z 84 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów