szybkie pytanko: czy na 70d dają jakąś gwarantowaną żywotność migawki?
100tyś? Czy podobnie jak 6d są tylko plotki?
szybkie pytanko: czy na 70d dają jakąś gwarantowaną żywotność migawki?
100tyś? Czy podobnie jak 6d są tylko plotki?
SONY
Mam pytanie do użytkowników 70d.
Proszę o info, jak(czy) działa AF z obiektywem 400/5,6 +telekonwenter 1,4
To jest niestety sprawa dość subiektywna. Działać to on owszem jakoś działa. Ale raczej przeciętnie lub nawet słabo na mój gust. Chociaż na pewno lepiej niż w 50d czy 40d.
--- Kolejny post ---
Jest jeszcze drugi aspekt sprawy, AF w trybie LV. W dobrym świetle działa pewniej i dokładniej niż zwykły AF. Ale też raczej da się to używać tylko do obiektów statycznych.
--- Kolejny post ---
Na koniec jeszcze małe wyjaśnienie dla porządku. W pierwszym z opisanych przeze mnie przypadków tc nie może być widoczny (albo specjalny albo zalepianie styków).
--- Kolejny post ---
W drugim korpus nie ma nic przeciwko ostrzeniu do f/11. A nawet więcej. Nie trzeba nic kombinować.
Mam ten aparat 2 miesiące - wykorzystuję tylko do zdjęć. Wcześniej miałem 450D. Jestem rozczarowany działaniem AF.
We współpracy z Canonem 100-400 f/4-5.6 L IS AF nie trafia przy 20-40% zdjęć. Przy czym widać, że jest to działanie przypadkowe (w tych samych warunkach ostrość jest ustawiana lub nie), więc mikroregulacja nic nie pomoże. W trybie Live View jest trochę lepiej, ale nie bardzo daje się go stosować przy fotografowaniu ptaków, do czego używam tego obiektywu.
Z Tamronem 17-50 f/2.8 (bez VC) AF często w ogóle nie działa, tzn. w ogóle nie próbuje ustawiać ostrości (czasami działa, ale nie udało mi się na razie ustalić od czego to zależy), natomiast w trybie LiveView nastąpiło zablokowanie aparatu. Ten sam obiektyw współpracuje z 450D bezproblemowo.
O dziwo - z Tamronem 100 f/2.8 Macro przy bardzo małych odległościach (1:1) współpraca jest bardzo dobra -ostrość idealna przy 90% zdjęć.
Ostatnio też stwierdziłem problemy z pracą AF w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu z obiektywem Canon 10-22 f/3.5-4.5 USM , lampka wspomagająca AF okazywała się nieskuteczna przy fotografowaniu z odległości ok 1,5 m - AF sygnalizował ciągle brak ostrości - udało się zrobić zdjęcie dopiero w LiveView
Ogólnie jakość zdjęć 70D jest bardzo dobra, uchylny ekran przydaje się przy macro oraz w sytuacjach, kiedy nie można użyć wizjera, ale spodziewałem się że podstawowa funkcja, jaką jest AF będzie działać bez zarzutu. Ulepszenia pod kątem filmowania - dla mnie nieprzydatne - nie powinny odbywać się kosztem pogorszenia innych funkcji. Niestety Canon udaje, że nie ma problemu. Na forach jest dużo narzekań na AF - niestety przeczytałem je, kiedy już kupiłem aparat - po prostu nie przyszło mi do głowy, że takie coś może się zdarzyć w aparatach Canona.
Po prostu oddaj aparat do serwisu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ja bym ją kupił jeszcze raz. ja z af sobie poradziłem - mikroregulacja i jest OK. mam jeszcze 5Dc i porównując te dwie puszki musze stwierdzić, że af 70d jest super szybki i w mojej opinii tak samo trafia w punkt. bawiłem się 5Dc na placu zabaw i próbowałem ustrzelić mojego syna i powiem tak, że 70d strzelała foty, a 5Dc szukał af-u - myslałem ze uszkodze spust.
co do dołożenia do 6D to wszystko zależy co focisz. jak biegającego dzieciaka to 5Dc - średni pomysł, a 6D też podobno AF nie ma zbyt szybkiego
mój 70d miał tylko duży problem u teściowej z ustawieniem AF, ale był to pokoj z jakimś przedziwnym typem oświetlenia LED i tylko w tych warunkach miał problem. do dziś nie wiem co to było za magiczne źródło światła, lub może żyła wodna
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
Dziwne macie problemy mi af dział celnie i wielokrotnie lepiej niż w EOS 40d.
Zresztą muszę jeszcze przetestować czy faktycznie działa tak jak powinien.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-11-2014 o 20:23