Strona 57 z 84 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

szybkie pytanko: czy na 70d dają jakąś gwarantowaną żywotność migawki?
    100tyś? Czy podobnie jak 6d są tylko plotki?
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Soldar Zobacz posta
    Witam !. Przymierzam sie do zakupu tej lustrzanki, ale mam wątpliwości, czy warto, skoro są takie problemy z AF? Proszę uzytkowników o odpowiedż , czy jeszcze raz kupiliby 70D ?.
    To nie są problemy. Kupuj i rób foty. Gdybym nie zbierał na FF, to kupiłbym 70D bez zastanowienia.
    Miałem okazję do porównania z 50D - warto kupić.

Coś już napisał

Mam pytanie do użytkowników 70d.
    Proszę o info, jak(czy) działa AF z obiektywem 400/5,6 +telekonwenter 1,4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To jest niestety sprawa dość subiektywna. Działać to on owszem jakoś działa. Ale raczej przeciętnie lub nawet słabo na mój gust. Chociaż na pewno lepiej niż w 50d czy 40d.

--- Kolejny post ---

Jest jeszcze drugi aspekt sprawy, AF w trybie LV. W dobrym świetle działa pewniej i dokładniej niż zwykły AF. Ale też raczej da się to używać tylko do obiektów statycznych.

--- Kolejny post ---

Na koniec jeszcze małe wyjaśnienie dla porządku. W pierwszym z opisanych przeze mnie przypadków tc nie może być widoczny (albo specjalny albo zalepianie styków).

--- Kolejny post ---

W drugim korpus nie ma nic przeciwko ostrzeniu do f/11. A nawet więcej. Nie trzeba nic kombinować.

Mam ten aparat 2 miesiące - wykorzystuję tylko do zdjęć. Wcześniej miałem 450D. Jestem rozczarowany działaniem AF.
    We współpracy z Canonem 100-400 f/4-5.6 L IS AF nie trafia przy 20-40% zdjęć. Przy czym widać, że jest to działanie przypadkowe (w tych samych warunkach ostrość jest ustawiana lub nie), więc mikroregulacja nic nie pomoże. W trybie Live View jest trochę lepiej, ale nie bardzo daje się go stosować przy fotografowaniu ptaków, do czego używam tego obiektywu.
    Z Tamronem 17-50 f/2.8 (bez VC) AF często w ogóle nie działa, tzn. w ogóle nie próbuje ustawiać ostrości (czasami działa, ale nie udało mi się na razie ustalić od czego to zależy), natomiast w trybie LiveView nastąpiło zablokowanie aparatu. Ten sam obiektyw współpracuje z 450D bezproblemowo.
    O dziwo - z Tamronem 100 f/2.8 Macro przy bardzo małych odległościach (1:1) współpraca jest bardzo dobra -ostrość idealna przy 90% zdjęć.
    Ostatnio też stwierdziłem problemy z pracą AF w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu z obiektywem Canon 10-22 f/3.5-4.5 USM , lampka wspomagająca AF okazywała się nieskuteczna przy fotografowaniu z odległości ok 1,5 m - AF sygnalizował ciągle brak ostrości - udało się zrobić zdjęcie dopiero w LiveView
    Ogólnie jakość zdjęć 70D jest bardzo dobra, uchylny ekran przydaje się przy macro oraz w sytuacjach, kiedy nie można użyć wizjera, ale spodziewałem się że podstawowa funkcja, jaką jest AF będzie działać bez zarzutu. Ulepszenia pod kątem filmowania - dla mnie nieprzydatne - nie powinny odbywać się kosztem pogorszenia innych funkcji. Niestety Canon udaje, że nie ma problemu. Na forach jest dużo narzekań na AF - niestety przeczytałem je, kiedy już kupiłem aparat - po prostu nie przyszło mi do głowy, że takie coś może się zdarzyć w aparatach Canona.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Po prostu oddaj aparat do serwisu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Soldar Zobacz posta
    Witam !. Przymierzam sie do zakupu tej lustrzanki, ale mam wątpliwości, czy warto, skoro są takie problemy z AF? Proszę uzytkowników o odpowiedż , czy jeszcze raz kupiliby 70D ?.

ja bym ją kupił jeszcze raz. ja z af sobie poradziłem - mikroregulacja i jest OK. mam jeszcze 5Dc i porównując te dwie puszki musze stwierdzić, że af 70d jest super szybki i w mojej opinii tak samo trafia w punkt. bawiłem się 5Dc na placu zabaw i próbowałem ustrzelić mojego syna i powiem tak, że 70d strzelała foty, a 5Dc szukał af-u - myslałem ze uszkodze spust.

co do dołożenia do 6D to wszystko zależy co focisz. jak biegającego dzieciaka to 5Dc - średni pomysł, a 6D też podobno AF nie ma zbyt szybkiego

mój 70d miał tylko duży problem u teściowej z ustawieniem AF, ale był to pokoj z jakimś przedziwnym typem oświetlenia LED i tylko w tych warunkach miał problem. do dziś nie wiem co to było za magiczne źródło światła, lub może żyła wodna
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jerzy64 Zobacz posta
    Mam ten aparat 2 miesiące - wykorzystuję tylko do zdjęć. Wcześniej miałem 450D. Jestem rozczarowany działaniem AF.
    We współpracy z Canonem 100-400 f/4-5.6 L IS AF nie trafia przy 20-40% zdjęć. Przy czym widać, że jest to działanie przypadkowe (w tych samych warunkach ostrość jest ustawiana lub nie), więc mikroregulacja nic nie pomoże. .

pomoze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    do dziś nie wiem co to było za magiczne źródło światła
    Teściowa była tym magicznym źródłem
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Dziwne macie problemy mi af dział celnie i wielokrotnie lepiej niż w EOS 40d.

Zresztą muszę jeszcze przetestować czy faktycznie działa tak jak powinien.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-11-2014 o 20:23

Strona 57 z 84 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów