Pliki ściągnąłem, obejrzałem, wiem o co chodzi. Spróbuję jutro w plenerze. Z szerokich mam pod ręką tylko kita.
@Bechamot, obejrzyj zdjęcia, chodzi o coś innego.
Pliki ściągnąłem, obejrzałem, wiem o co chodzi. Spróbuję jutro w plenerze. Z szerokich mam pod ręką tylko kita.
@Bechamot, obejrzyj zdjęcia, chodzi o coś innego.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 27-12-2014 o 17:12
dolne jest nieostre , gorne - skad sie wzielo ?
--- Kolejny post ---
1. w instrukcji aparatu jest napisane , ze jezeli sie ostrzy na powtarzalne wzory jakim moga byc galezie to af moze sie pomylic.
to nie jest dobry wzor do testowania AF . Mozna , ale trzeba to robic swiadomie, ostrzyc na wybrane fragmenty .
testuje sie AF na niezbyt skomplikowanym wzorze , najlepiej prosta , kontrastrowa kreche.
Ja uwielbiam sensory liniowe , gdyz aparat obrocony tak , ze sensory te sa ustawione prostopadle do lini daja lepszy sygnal od sensora krzyzowego.
Sensor krzyzowy potrafi dac slabszy od liniowego sygnal.
2. Podstawa jest dostrojenie AF.
Jesli jest niedostrojony, to spada dokladnosc ostrzenia i powieksza sie rozrzut - tzn obiektyw bedzie raz trafial , raz nie. To bedzie sprawa przypadku jaki wynik dostaniemy.
To zupelnie normalne , ze niedostrojony obiektyw bedzie ostrzyl jak swinia.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 27-12-2014 o 17:35
NIE !!!!!
Proszę przeczytać parę stron do Tyłu bo nie wiesz o czym piszesz ! !
OBA ZDJĘCIA SĄ TYM SAMYM OBIEKTYWEM przy tych samych ustawieniach po za : AF pojedyncze pole ( ostre zdjęcie ) , Szerokie pole AF ( mydło ! )
Powtarzam poczytaj wcześniej Aparat z OBIEKTYWEM był w Serwisie Canon !
--- Kolejny post ---
Super ! Będę Bardzo wdzięczny !!!
jak coś mail do mnie : dj_exon@o2.pl
Ostatnio edytowane przez dj_exon ; 27-12-2014 o 18:34
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
A100 | A700 | nex7 | i inne cccp
Na razie z ciekawości popełniłem 20 fotek kitem na 18mm i f/3.5 w pokoju na odległości od 30cm do 3 metrów. Nie ma najmniejszych oznak problemu. Reszta tak jak obiecałem jutro w plenerze z nieco większych odległości.
jesli wystepuja problemy z AF to nie wiem czy servis pomaga w jednym wypadku na 10 a moze i 100.NIE !!!!!
Proszę przeczytać parę stron do Tyłu bo nie wiesz o czym piszesz ! !
OBA ZDJĘCIA SĄ TYM SAMYM OBIEKTYWEM przy tych samych ustawieniach po za : AF pojedyncze pole ( ostre zdjęcie ) , Szerokie pole AF ( mydło ! )
Powtarzam poczytaj wcześniej Aparat z OBIEKTYWEM był w Serwisie Canon !
zrob przede wszystkim troche lepszy test.
ustawilbym aparat na statywie w mieszkaniu , dobrze oswietlonym , najlepiej lampa fotograficzna , w kazdym razie nie pulsujacym ledem.
na ziemi ustawilbym w tej samej odleglosci 3 miarki ze skala i w w poprzek cos kontrastowego , np olowek czy cos w tym rodzaju - dla nastawy odleglosci.
jedna miarka na lewy sensor , srodkowa - na srodkowy , prawa na prawy sensor.
fotografowanie wiec skosnie w dol , z niewielkiej odleglosci na 18 mm ok 1-1,5 m - kilka razy - rozostrzajac recznie i ponownie ostrzac na AF, dla kazdego sensora.
nastawilbym ostrosc za pomoca AF kolejno na boczne i srodkowe sensory i ocenil na miarkach czy wystepuje na okreslonym sensorze FF/BF.
to trzeba zrobic w miare starannie - aby wykluczyc poruszenie.
waznym jest zeby na aktywnym sensorze zostala prawidlowo nastawiona odleglosc , na pozostalych miarkach jednoczesna ewentualna nieostrosc nie bylyby problemem.
te galezie moga zmylic sensory w konkretny przypadku.
srodkowe sensory sa jednak czulsze - no nie calkiem , ale mozna miec nadzieje ze maja lepsze warunki pracy ( instrukcja str 108 ).
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 27-12-2014 o 19:43
sory Bechamot ale ma gdzieś takie testy, nie robię zdjęć w domu z lampą tylko w plenerze i tam ma działać poprawnie !
( jak reszta moich innych aparatów innych firm z którymi nie ma takiego problemu ! )
Myślę że wystarczająco dobrym testem jest blok na przeciwko na którym oczywiście wychodzi problem tak samo !
jotes25 - na bliskich odległościach to nie wychodzi! otwarta przysłona i dalekie odległości !
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
zupelnie mnie niepotrzebnie przepraszasz.
na str 108 istrukcji jest napisane, ze sensory boczne pracuja jako krzyzowe ale tylko dla obiektywow o jasnosci wiekszej niz 3,2 - 5,6
Ty masz obiektyw 3,5-5,6
czy jest to blad w instrukcji , tlumaczeniu , czy tez ta uwaga dotyczy obiektywow 3,5-5,6 ? - ale w takim przypadku napisano by chyba 3,5-5.6 ?
dla ciemniejszych obiektywow sensory te pracuja jako liniowe lecz mierza odleglosc do elementow poziomych.
galezie masz rozne skosne najczesciej , czy aby sensory mialy odpowiedni sygnal ?
ja bym to sprawdzil nastawiajac odleglosc sensorami bocznymi na element poziomy, dobrze oswietlony i kontrastowy. AF ma swoje granice i nie pracuje na 100% dokladnie.
Jesli wierzyc instrukcji doslownie , to aparat mialby prawo dla obiektywow 3,5-5,6 na sensorach bocznych nastawiac blednie o ile element nie przebieglaby prostopadle do sensora ( o ile to nie blad tlumaczenia).
Zeby porownac z innym aparatem to nalezaloby porownywac nastawyna dokladnie ten sam motyw, w tych samych warunkach.
Zrobiles zdjecie na sensor srodkowy i jest dobrze.
Zaczales robic test nieprawidlowo i jest zle.
Pytanie - czy to wina testu , czy rzeczywiscie AF zawodzi ?
aby wyciagnac prawidlowe wnioski test musi byc przeprowadzony prawidlowo.
Nie mam pewnosci , ze zrobiles to dobrze.
wyslesz kolejny raz aparat do servisu i ponownie dostaniesz w takim samym stanie.
ja to cwiczylem w canonie jakies 6 -7 lat temu.
warto dobrze sprawdzic , zeby nie dac sie robic w konia - w przeciwnym wypadku traci sie mnostwo czasu.
ale rob jak uwazasz.
ps sprawdzilem w j niemieckim i angielskim
jest napisane boczne sensory sa krzyzowe dla obiektywow z maksymalnej przyslona 3,2-5,6
masz blende 3,5-5,6 - co wtedy ?
ja zalozylbym jako hipoteze robocza , ze dla 18 mm sensory pracuja jako liniowe (3,5>3,2) , dopiero po wydluzeniu ogniskowej zaczynaja pracowac jak krzyzowe.
ps2 przeczytalem str 108 jeszcze raz.
trudno powiedziec co mial autor na mysli
chyba jednak chodzi o to , ze max przyslona winna sie miescic w zakresie 3.2 - 5,6 , w takim przypadku sensory pracuja jako krzyzowe.
niestety nie uzywa slowa zakres tylko obiektywy z maksymalna przyslona f 3,2-5,6 - troche niejasne sformulowanie.
w kazdym razie sprawdzilbym jak opracuja najpierw na latwym motywie.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 27-12-2014 o 22:28
wiesz mam jeszcze inne 3 aparaty innych firm i NIE MA TAKIEGO PROBLEMU !
I co najgorsze miałem już tych aparatów troszkę i nigdy nie miałem takiego PROBLEMU !
No i jeszcze pojęcie max przysłony bo np dla mnie max przysloną może być np liczba 22 a ta dolna np 3.5 to minimalna przysłona...
Pozdrawiam,
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Można by napisać zapytanie z prośbą o wyjaśnienie do centrali Canona w Japonii..
Pozdrawiam,
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150