Ja też 1X skorzystałem z cashback`u i zwrot otrzymałem bez problemu, z tym że wtedy wysyłało się wycięty z pudełka kod kreskowy.
Ja też 1X skorzystałem z cashback`u i zwrot otrzymałem bez problemu, z tym że wtedy wysyłało się wycięty z pudełka kod kreskowy.
Dzieki za informacje![]()
Witam !. Przymierzam sie do zakupu tej lustrzanki, ale mam wątpliwości, czy warto, skoro są takie problemy z AF? Proszę uzytkowników o odpowiedż , czy jeszcze raz kupiliby 70D ?.
Mam ten aparat 2 miesiące - wykorzystuję tylko do zdjęć. Wcześniej miałem 450D. Jestem rozczarowany działaniem AF.
We współpracy z Canonem 100-400 f/4-5.6 L IS AF nie trafia przy 20-40% zdjęć. Przy czym widać, że jest to działanie przypadkowe (w tych samych warunkach ostrość jest ustawiana lub nie), więc mikroregulacja nic nie pomoże. W trybie Live View jest trochę lepiej, ale nie bardzo daje się go stosować przy fotografowaniu ptaków, do czego używam tego obiektywu.
Z Tamronem 17-50 f/2.8 (bez VC) AF często w ogóle nie działa, tzn. w ogóle nie próbuje ustawiać ostrości (czasami działa, ale nie udało mi się na razie ustalić od czego to zależy), natomiast w trybie LiveView nastąpiło zablokowanie aparatu. Ten sam obiektyw współpracuje z 450D bezproblemowo.
O dziwo - z Tamronem 100 f/2.8 Macro przy bardzo małych odległościach (1:1) współpraca jest bardzo dobra -ostrość idealna przy 90% zdjęć.
Ostatnio też stwierdziłem problemy z pracą AF w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu z obiektywem Canon 10-22 f/3.5-4.5 USM , lampka wspomagająca AF okazywała się nieskuteczna przy fotografowaniu z odległości ok 1,5 m - AF sygnalizował ciągle brak ostrości - udało się zrobić zdjęcie dopiero w LiveView
Ogólnie jakość zdjęć 70D jest bardzo dobra, uchylny ekran przydaje się przy macro oraz w sytuacjach, kiedy nie można użyć wizjera, ale spodziewałem się że podstawowa funkcja, jaką jest AF będzie działać bez zarzutu. Ulepszenia pod kątem filmowania - dla mnie nieprzydatne - nie powinny odbywać się kosztem pogorszenia innych funkcji. Niestety Canon udaje, że nie ma problemu. Na forach jest dużo narzekań na AF - niestety przeczytałem je, kiedy już kupiłem aparat - po prostu nie przyszło mi do głowy, że takie coś może się zdarzyć w aparatach Canona.
ja bym ją kupił jeszcze raz. ja z af sobie poradziłem - mikroregulacja i jest OK. mam jeszcze 5Dc i porównując te dwie puszki musze stwierdzić, że af 70d jest super szybki i w mojej opinii tak samo trafia w punkt. bawiłem się 5Dc na placu zabaw i próbowałem ustrzelić mojego syna i powiem tak, że 70d strzelała foty, a 5Dc szukał af-u - myslałem ze uszkodze spust.
co do dołożenia do 6D to wszystko zależy co focisz. jak biegającego dzieciaka to 5Dc - średni pomysł, a 6D też podobno AF nie ma zbyt szybkiego
mój 70d miał tylko duży problem u teściowej z ustawieniem AF, ale był to pokoj z jakimś przedziwnym typem oświetlenia LED i tylko w tych warunkach miał problem. do dziś nie wiem co to było za magiczne źródło światła, lub może żyła wodna
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
Witam ja kupiłem 70D 3 miesiące temu, przesiadłem się z 450D jestem rozczarowany, poniżej przesłony 4 aparat ostrzy gorzej niż mój 450D. Nie wiem co canon odwalił ale wolałbym bym kupić nikona 7100.
Może ktoś kto to czy ma jakiś sposób na to oprócz ostrzenia w trybie liveview, używam obiektywu 50mm 1.8
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner