Strona 45 z 84 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

no fakt iso 3200 nie stosowałem w 40d ze względu na fatalną jakość

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

ktoś wcześniej wspomniał, że lepiej kupić 6d a nie 70d. Ja powiem, że lepiej kupić 1dx niż 6d

czemu wybrałem 70d, a nie 6d (opinia subiektywna)
    nowy AF w trybie filmowania i LV. Faktycznie działa.
    gibany ekran
    więcej punktów AF, co miało dla mnie duże znaczenie
    w mojej opinii 70d ma lepszą klawiszologie - dodatkowy przycisk koło spustu
    pstrykam głównie do iso 400 i max odbitki 15x21 (szumy niestraszne)
    niższa cena
    miałem już dobre szkła aps-c (np. sigma 18-35 f1.8)
    szkła FF są dużo droższe od aps-c np. odpowiednik sigmy 18-35 1.8 w FF dużo droższy, a to podstawowy zoom, pomijam koszt UWA dla FF i aps-c (canona 10-22 można wyrwać już za 1400-1500zł)
    waga zestawu - aps-c ze szkłami będzie lżejszy
    Profi canonierzy pozbywają się APS-C na rzecz 6d, 5d MKII i MKIII, dzięki temu szklarnia dobrej jakości na APS-C potaniała (drugi obrót)
    tryb VIDEO

plusy 6d nad 70d w mojej opinii
    na moje oko przewaga 2EV w szumach - znika przy pomniejszeniu do odbitki 13x18 (dla mnie nie jest to kluczowy parametr)
    FF i ładniejsze rozmycie tłą - tego mi mocno brakuje i wiem, że tu nic nie pomoże - to jest to dla czego warto wybrać FF. To faktycznie widać na fotkach.
    brak przelicznika na szkłach 1.6 - nie mogę się do tego przyzwyczaić
    wielkość wizjera i jego jasność
    szkła 50mm i 85mm (brak cropu 1.6), normalna ogniskowa

czemu nie 5d mkII - argument ceny odpada (nie mam problemu z zakupem używek), zostaje kwestia szkieł, które mam APS-C.

70d uważam za udany model, pewnie jak bym był profi to bym się nim nie zainteresował, ale dla zaawansowanego fotoamatora uważam, że to dobry wybór.

czemu nie seria xxxD - jedno słowo ergonomia xxD. przesiadka z 350d na 40d spowodowała, że nie potrafię focić bez 2 kół nastaw

co do ergonomii 40d i 70d to uważam, że 70d jest wygodniejszy przy foceniu - szczególnie wybór aktywnego punktu AF.

Dla mnie potężnym mankamentem 70d jest brak informacji na małym wyświetlaczu czy robie raw, czy jpg (tylko dla spokoju sumienia, bo nie robię jpg, ale lubię wiedzieć, czy czegoś nie pozmieniałem)

zapomniałem o dużej wadzie 70d
    AWB w trybie Video przy moim świetle żarowym (halogeny i tradycyjne żarówki), źle ustawia BB. Trzeba z ręki. Potem trzeba pamiętać, żeby przestawić. No i BB jest zdefinowany dla video i fotek (uważam, że powinny być osobno ustawiane)

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

adam1004a - amatorzy też używają 6D. Fajnie, że znalazłeś jakieś przewagi 6D nad 70D
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    focenie w LV, nigdy wcześniej tym się nie bawiłęm (40d) w 70d jest potężny lag od naciśnięcia spustu do zarejestrowania obrazu
    Jesteś tego pewny?
    Nigdy nie miałem 70D w ręce, ale większość puszek na LV ma mniejszy lag (lub zbliżony) niż robiąc przez wizjer. Jest to spowodowane tym, że startuje z elektronicznej migawki kończąc mechaniczną.

Canon 70D Review - Performance

Kod:
    Lag time :
    Prefocused - 0.059 second
    Prefocused Live View - 0.059 second

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Jesteś tego pewny?
    Nigdy nie miałem 70D w ręce, ale większość puszek na LV ma mniejszy lag (lub zbliżony) niż robiąc przez wizjer. Jest to spowodowane tym, że startuje z elektronicznej migawki kończąc mechaniczną.

Canon 70D Review - Performance

Kod:
    Lag time :
    Prefocused - 0.059 second
    Prefocused Live View - 0.059 second
    Dokładnie, coś tu jest nie tak z ustawieniami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    adam1004a - amatorzy też używają 6D. Fajnie, że znalazłeś jakieś przewagi 6D nad 70D
    dlatego napisałem, że ocena jest subiektywna i inna być nie może. nadal twierdze, że wygoda obsługi 70d góruje nad 6d, a 6d wygrywa szumami i obrazkiem. jak było by mnie stać na 6d + drogie szkła FF (nie na protezy) to pewnie bym go sobie sprawił, a co

dla jednych mniej szumu i obrazek FF to podstawa, a dla innych nie. 6d jest skierowany do innego klienta, bardziej zasobnego finansowo. ja nie zarobiłem na foeceniu ani złotówki także 6d uważam za zbyt drogi sprzęt.

a jakie zalety których nie znam ma 6d nad 70d w twojej opinii oprócz tych co wymieniłem?

co do focenia w LV to musze sprawdzić -pobawić się ustawieniami, zawsze używałem tylko wizjera, a teraz ekran i to gibany.
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 24-02-2014 o 23:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Dzisiaj wypuściłem dual-pixa na "szerokie wody".
    Dosłownie i w przenośni.
    Od dawna w ptasiej fotografii modne są kadry "z żabiej perspektywy". Technicznie rozwiązać można to na wiele sposobów, leżenie w błotku, wizjer kątowy czy fototratwa. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. 70d teoretycznie oferuje jeszcze jedną możliwość: uchylny ekranik + dual pixel PDAF.
    No więc postawiłem dzisiaj na lodzie kilka zestawów. Niestety, początki nie są zbyt obiecujące. Mimo, że warunki idealne (f/8, 1/800s, ISO 100). Na 400/5.6 + 1.4 TC (czyli f/8) na kilkadziesiąt strzałów żadnego trafionego. Może jednak f/8 to trochę ciemno (choć Canon obiecywał działanie do f/11).
    Zatem wziąłem w obroty kolejny zestaw 500/4 + 1.4 TC. Tutaj już trafionych dobre 80%, AF działa wyraźnie szybciej (potem wziąłem jeszcze szkło f/2.8 i rzeczywiście tam dopiero zasuwa). Ale to i tak za wolno, obiekt ucieka z kadru i potem muszę przycinać, żeby cokolwiek pokazać.
    To tyle, lód stopi się pewnie do jutra, a mnie już odeszła ochota dalszego testowania dual pixa. Na razie można go raczej traktować w kategoriach ciekawostki niż praktycznego narzędzia. No chyba, że mamy statyw i statycznego modela. Ale o tym będzie może kiedyś w innym odcinku.

--- Kolejny post ---

I na zachętę (może komuś uda się osiągnąć lepsze rezultaty tą metodą) ze dwa "kadry":

i gągoł skropowany 50% bo uciekł z kadru zanim DP wyostrzył...

--- Kolejny post ---

Następnym razem żadnych uchylnych ekraników, tylko wąchanie błotka

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

to mój ptaszek, ustrzelony dla próby. nigdy ptaków nie fociłem i nie czuje klimatu. szkło tamron 70-200 2.8 macro. Af ai servo tradycyjny 200mm f2,8 iso 100 tv 1/1600
    z serii 5 wyszły 4.

Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 25-02-2014 o 17:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

"Tradycyjny" PDAF w 70d jest oczywiście bardzo dobry, kto wie czy nie lepszy nawet niż w 7d.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

jeszcze młodego. Fakt tradycyjny AF wymiata, 40d miała w mojej opinii szybki, ale ten pomyka jeszcze lepiej
    a tu mój młodzian

Strona 45 z 84 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów