Na zaprzyjaźnionym żółtym forum mam kolegę totalnego teoretyka gawędziarza pozdrawiam p.G.Widzę ,że masz ochotę na ten zasłużony tytuł tutaj na forum.jak okna przepalisz to dzwoń po straż pożarną...
Na zaprzyjaźnionym żółtym forum mam kolegę totalnego teoretyka gawędziarza pozdrawiam p.G.Widzę ,że masz ochotę na ten zasłużony tytuł tutaj na forum.jak okna przepalisz to dzwoń po straż pożarną...
E tam gawędzić nie bedę, bo nie ma o czym, to już jest przegawedzone ale jak już wrzuciłeś to niedorozumienie, to trzebaby posprzątać.
Nie rozumiesz o co chodzi z tymi bitami. Poczytaj te linki; zajmie troche czasu.![]()
12bit vs 14bit RAW and compressed vs uncompressed… Does it matter? | francoisMalan
Noise, Dynamic Range and Bit Depth in Digital SLRs -- page 3
Wyjasniam: jak taki histogram będzie wygladał zależy od naświetlenia. Canon naświetla konserwatywnie żeby nie "popalic okien" jak mówisz. Naswietl sobie o pół EV bardziej i też dobijesz do +3 jak w histogramiach Nikonów. Ale zauważ jak u Nikona cienie rozpadają się o wiele wcześniej... juz nawet od -4, a u Canona dopiero od -6. LOL ROLL LOL ROLL
To powiedź jakim fotografem jesteś ?w ogóle jesteś ? ksywka "fotopstryczek" dała dużo do myślenia
Nic mi nie mówią te wykresiki ... czekam na premierę aparatu i wypowiedzi osób które będą fizycznie posiadały ten sprzęt - mam nadzieje że w końcu APS-C w canonie skoczy do przodu. Pentax potrafi, teraz nikon swoim 7100też pokazał klasę. Zatem czekamy na Canona![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 05-08-2013 o 08:01
Cudów nie osiągniesz, nadal będzie tam wartość 11-12K![]()
Oczywiście mówimy o tej sztuce 70D, którą zostały wykonane rawy (zakładamy, że ruszysz tylko przysłonę, nie dotkniesz ISO lub czasu migawki, bo to może już wpłynąć na wartość).
Te rawy są chyba z przedprodukcyjnego egzemplarza, punkt bieli jest źle zdefiniowany na ISO 100.
Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 05-08-2013 o 02:58
co waszym zdaniem bardziej warto kupić dla zaawansowanego amatora, głównie aparat do podrózy, krajobraz, architektura..nowego 70d czy pełną klatke 6D?