Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Brak piniondzów - obiektywy m42/OM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Brak piniondzów - obiektywy m42/OM

Witajcie,

Z racji, iż nie mam za wiele funduszy a muszę dokupić jakieś szkło(a) chciałbym się Was poradzić.

Aktualnie zamierzam uzupełnić mój zestaw (póki co canon 7d + samyang 8mm). Z racji, iż jest to spore ograniczenie chciałbym wykorzystać przyszłe szkło do filmowania i zdjęć (architektura, wnętrza, natura, krajobrazy)

Aktualnie zastanawiam się nad:
    - Sigmą 17-70 2,8:4,5 (używana bez OS)
    oraz
    - ZUIKO OM SYSTEM MC 1,8/50 MM + adapter

Ewentualnie same starsze, poczciwe obiektywy z adapterami np.
    - Takumar 1:1,4 50mm
    oraz coś szerokiego i jakiś tele

W kosztach muszę zmieścić się w granicach 800-900 zł

Dzięki za pomoc

PS: Nie pracowałem na obiektywach w systemie m42 podpięty do puszki z ASP-c, nie bardzo orientuję się jak to działa, dlatego tym bardziej pomoc będzie mile widziana.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Brak piniondzów - obiektywy m42/OM

Kup używanego C. 17-85 IS i poprawiaj zdjęcia w canonowskim DPP.

Dopiero zaczyna

Wydaje mi się, że dla mnie będzie za ciemny... rozważam zakup również z uwagi na kręcenie video (nie tylko foto). Jak na razie, oglądam sample i przemawiają do mnie coraz bardziej obiektywy manualne - jeszcze do rozważań wpadły mi takie rozwiązania

- SUPER TAKUMAR 55mm/1:1.8 M42
    - Carl Zeiss 135mm/3,5
    - Carl Zeiss flektagon 20(2,8) lub 35mm(2,4)
    -

Miasto
    Kielce

Spróbuj może najpierw C. 50mm/1.8, czy C. 35mm/2.0 .

Dopiero zaczyna

RomanS - dzięki za podpowiedź, ten 50mm całkiem ok wygląda i cenowo również. Gorzej widzę jest z 35mm. Jednak przy dokupieniu adaptera FD nie wiem czy nie lepiej kupić adapter m42 + szkła z dwa ciekawe.

PS: dlaczego z takim dużym dystansem podchodzisz do manualnych obiektywów?

Mi osobiście najbardziej w krajobrazach nie bardzo widzą się te obiektywy (brak szerokich ciekawych na cropa i jakość obrazka mnie nie zadowala, za to ciekawa propozycja do macro, protretów a nawet reporterki.. tylko w rękach tego nie miałem (tzn. podpiętego pod moją puszkę).
    Ostatnio edytowane przez FrancisBegbie ; 02-07-2013 o 19:04

Miasto
    Kielce

Bo myślę że na początek łatwiej jest opanować sprawę z tymi obiektywami które w takich cenach proponuję. Potem można się zająć i tymi o których piszesz. Jak natomiast trochę kasy przybędzie to bardzo polecam manualne Zeiss ZE.

pomyśl o C40mm f2,8. ja z 7D miałem go podpiętego non stop mając w torbie C17-55 f2,8. jest stosunkowo tani, ma przyjemną ogniskową na ASP-C i jest całkiem ostry. nie wiem jak on przy filmowaniu się sprawdzi, bo nie filmowałem.

pozdr.
    de_moon

Coś już napisał Awatar Docsbo

Cytat Zamieszczone przez FrancisBegbie Zobacz posta

Ewentualnie same starsze, poczciwe obiektywy z adapterami np.
    - Takumar 1:1,4 50mm
    oraz coś szerokiego i jakiś tele

W kosztach muszę zmieścić się w granicach 800-900 zł

Dzięki za pomoc

PS: Nie pracowałem na obiektywach w systemie m42 podpięty do puszki z ASP-c, nie bardzo orientuję się jak to działa, dlatego tym bardziej pomoc będzie mile widziana.
    Ja pracowałem z takumarem przypiętym do mojego 7d (sprzedany rok temu). Adapter elektroniczny z potwierdzeniem ostrosci - działało super.
    Ostatnio edytowane przez Docsbo ; 02-07-2013 o 22:56
    Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

do architektury mauale się nie nadają - brak szerokich kątów (chyba, że Samyang 8mm), Pentacon 29 mm to za wąsko
    C 17-85 jest niezły (choć ciemny), ale do wnętrz i tak musisz używać statywu

Dopiero zaczyna

Nie chcę trochę się "rozdrabniać" na jakość połowiczną tzn. nie chcę brać szkła średniego bo ma chip do EOS'a, wolę trochę posiedzieć i mieć możliwość wyciągnięcia więcej z obrazka - a jak pisałem z kasą jest kiepsko. Odnośnie filmowania to zbadałem temat i wyadają te obiektywy bdb, z fotkami patrząc na sample to wychdzi to co pisałem: nie widziałem dobrych krajobrazów, szerokie szkło to chyba najszerszy flektogon 20mm, który na kropie nie jest taki szeroki i słabe sample widziałem w krajobrazach. Portrety i macro - sample super.

Z tego co widzę to chyba muszę się przekonać na własnej skórze. To nie jest głupie wg. mnie bo nawet jak okaże się, że nie zadowolą mnie szkła to jakby nie było nie stracą na wartości.

Dzięki Docsbo i de_moon za informacje -- można byłoby liczyć na jakieś fotki od Was z tych szkieł?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów