Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Praca z lampą błyskową - kilka pytań

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Praca z lampą błyskową - kilka pytań

wesele i lampa w manualu
    nie wiem, moze sie nie znam, ale moja EX430 w trybie M, jak ustawie jej minimalna sile blysku 1/64 to robi mega przepaly dla najczesciej stosowanej przeze mnie kombinacji na sali weselnej ISO3200 f/2.0 1/200 (ja wole jak jest przewaga zastanego swiatla, a blysk jedynie rozjasnia twarze)
    przy takiej nastawie aparatu jedynie E-TTL zalatwia sprawe.
    crazy: jakie ty masz parametry w body ustawione, ze uzywasz lampy w manualu?
    .. jezeli to nie tajemnica ofkors
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Praca z lampą błyskową - kilka pytań

Oj koledzy chyba za bardzo skupiają się na technice aniżeli na zdjęciach A tak na poważnie, jeśli sala jest jasna ustawiam lampę na 1/32 mocy reszta z poziomu aparatu i tyle ej pracy więc nie bardzo rozumiem gdzie tu strata czasu. Pomijam już fakt, że używając lampy w nastawach manualnych na jednym komplecie akku robię 3 wesela. Kolejna kwestia, że widzę w wizjerze czy ekspozycję mam poprawną czy też nie. Kiedyś używałem ettl'a i co wesele ładowanie bateryjek ale co gorsze często wracałem albo z wieloma klatkami za ciemnymi albo z bardzo jasnymi własnie przez pomyłkę automatyki.

poszukiwacz2006

odbijam zawsze błysk od ścian, daje to dużo lepsze efekty i bardziej rozproszone światło jak odbijanie od sufitu. Stofena nie używam od bardzo dawna.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wesele i lampa w manualu
    nie wiem, moze sie nie znam, ale moja EX430 w trybie M, jak ustawie jej minimalna sile blysku 1/64 to robi mega przepaly dla najczesciej stosowanej przeze mnie kombinacji na sali weselnej ISO3200 f/2.0 1/200 (ja wole jak jest przewaga zastanego swiatla, a blysk jedynie rozjasnia twarze)
    Wszystko zależy od sali F/2 1/60s ISO 800-1000 tak w skrócie

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wesele i lampa w manualu
    Ja swoją mogę ustawić 1/128 poza tym nie zdażyło mi się abym przez manualne ustawienie lampy miał prześwietlone zdjęcia
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uprawnienia umieszczania postów