Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Zeiss distagon 55mm f/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zeiss distagon 55mm f/1.4

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jest takich obiektywów parę, bodaj 17-40 się do nich zalicza.
    Z tego co pamiętam, aczkolwiek moja pamięć może nie sięgać za dobrze do 2005-2006 roku, to po zmianie ogniskowej ostrość się trochę ruszała. Fakt, że nie było to wiele, ale jednak.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    ... Samyang pokazuje, że te ceny wcale nie muszą być wiele wyższe, bo różnica w cenie pomiędzy wersją foto a cine w przypadku samiego to jakieś 300 zł. No i nie upierałbym się, że te szkła do filmu są lepsze, bo niby w czym są lepsze?
    To jakiś żart? Albo zupełne nie rozumienie tematu.

Pełne uzależnienie

Ja filmuję EF 50/1,2 (nic mi nie "pływa") i musiałbym mocno na głowę upaść, żeby zapłacić Canonowi za to szkło 3x tyle tylko dlatego, że jest w obudowie Cine.
    Bo masz małe wymagania. Co innego przy poważnej produkcji filmowej, gdzie cały proces jest dokładnie rozpisany w czasie a wszelkie odstępstwa powodują drapanie się po głowie smutnych panów w garniturach odpowiedzialnych za finansowanie. Tam się płaci, bo sprzęt ma działać i ma działać w pewien ściśle określony sposób. Po to są choćby te jednolite obudowy, żeby po zmianie szkła od razu pasował matte box, wszelkie akcesoria etc.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    To jakiś żart? Albo zupełne nie rozumienie tematu.
    Ale czego nie rozumiesz? Ze szkła cine to te same szkła co w foto, tylko zapakowane w inne opakowanie i minimum 3x droższe?

Pełne uzależnienie

Ale czego nie rozumiesz? Ze szkła cine to te same szkła co w foto, tylko zapakowane w inne opakowanie i minimum 3x droższe?
    No nie rozumiesz. Nawet jeżeli są to podobne konstrukcje optyczne, to jest to zupełnie inna mechanika. Jak dla Ciebie mechanizm funkcjonowania jest tożsamy z większą i droższą obudową, to gratuluję.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Nie ma takiej potrzeby, Samyang zrobi to za mnie za 1/5 tej ceny :-) Oczywiście znaczek na obudowie nie będzie taki sexy :-)
    Widzisz, bo Zeiss 4 na 5 obiektywów złomuje / poprawia, w Samyangu każdy egzemplarz idzie do sklepów
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Widzisz, bo Zeiss 4 na 5 obiektywów złomuje / poprawia, w Samyangu każdy egzemplarz idzie do sklepów
    Bo Sammy robi od razu dobrze :-)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Kolego, dział humor o fotografii jest w innym miejscu.

Ja filmuję EF 50/1,2 (nic mi nie "pływa") i musiałbym mocno na głowę upaść, żeby zapłacić Canonowi za to szkło 3x tyle tylko dlatego, że jest w obudowie Cine.
    chyba na głowę upadłeś kupując Canona 50 L, przecież jest za 400 zł 50 1,8. Obrazek dla 99,9% obywateli naszego kraju ten sam
    a co do pływania to pewnie Ci pływa tylko o tym nie wiesz.
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ceny szkieł do filmu i TV są zabójcze. Canon robi ich zresztą bardzo dużo - niektóre w cenie domu .
    Co do uzasadnienia - cóż rynek pro się rządzi zupełnie innymi prawami. Tam ceny są nie tylko duże ze względu na wielkość produkcji i jakość ale mają być zaporowe także po to, że jest to w pewnym sensie ochrona firm przed zbyt łatwym wejściem w biznes. Tak jest np. w przypadku rynku proaudio w video i produkcji filmowej jest podobnie. Tyle że tu znacznie większe znaczenie ma rental. Nawet do dużych produkcji filmowych sprzęt się wynajmuje i kogo nie martwi to że jakieś szkło kosztuje 100 k$ .
    Do tego w przypadku sprzętu pro jest zasada że on nie tylko powinien zawsze działać ale musi działać - czymże jest cena jakiejś kamery wobec dniówek niektórych gwiazd .

Co do tego, że te ceny są z powietrza to jest tzw. oczywista oczywistość - przykład?
    Zasilacze w mikserach z górnej półki kosztują 1000 dolarów jeden, a są to klasyczne zasilacze komputerowe z Tajwanu - oczywiście po kontroli jakości ale nic tam w nich nie ma takiego co by uzasadniało taką cenę.
    Takich przykładów mógłbym podać ze setkę .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-07-2013 o 20:25
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów