Bo masz małe wymagania. Co innego przy poważnej produkcji filmowej, gdzie cały proces jest dokładnie rozpisany w czasie a wszelkie odstępstwa powodują drapanie się po głowie smutnych panów w garniturach odpowiedzialnych za finansowanie. Tam się płaci, bo sprzęt ma działać i ma działać w pewien ściśle określony sposób. Po to są choćby te jednolite obudowy, żeby po zmianie szkła od razu pasował matte box, wszelkie akcesoria etc.
Kolego, dział humor o fotografii jest w innym miejscu.
Ceny szkieł do filmu i TV są zabójcze. Canon robi ich zresztą bardzo dużo - niektóre w cenie domu.
Co do uzasadnienia - cóż rynek pro się rządzi zupełnie innymi prawami. Tam ceny są nie tylko duże ze względu na wielkość produkcji i jakość ale mają być zaporowe także po to, że jest to w pewnym sensie ochrona firm przed zbyt łatwym wejściem w biznes. Tak jest np. w przypadku rynku proaudio w video i produkcji filmowej jest podobnie. Tyle że tu znacznie większe znaczenie ma rental. Nawet do dużych produkcji filmowych sprzęt się wynajmuje i kogo nie martwi to że jakieś szkło kosztuje 100 k$.
Do tego w przypadku sprzętu pro jest zasada że on nie tylko powinien zawsze działać ale musi działać - czymże jest cena jakiejś kamery wobec dniówek niektórych gwiazd.
Co do tego, że te ceny są z powietrza to jest tzw. oczywista oczywistość - przykład?
Zasilacze w mikserach z górnej półki kosztują 1000 dolarów jeden, a są to klasyczne zasilacze komputerowe z Tajwanu - oczywiście po kontroli jakości ale nic tam w nich nie ma takiego co by uzasadniało taką cenę.
Takich przykładów mógłbym podać ze setkę.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-07-2013 o 20:25
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner