Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Filtr nd400 uszkodzony?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Filtr nd400 uszkodzony?

Witam,
    Ostatnio podczas deszczu fotografowalem z filtrem Hoya nd400. Niestety po wszystkim zauwazylem ze deszcz pozostawil trwale slady w postaci mikrokropek na filtrze. Probowalem wyczyscic filtr wilgotna mikrofibra, niestety bez skutku. Czy ktos moze mial podobny przypadek i wie jak wyczyscic ten filtr? A moze to juz trwale uszkodzenie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Filtr nd400 uszkodzony?

nd 400 jest filtrem który łatwo się rysuje mz łatwo jest zarysować powłokę nawet przy czyszczeniu, przedmuchać przeczyścić izopropanolem lub metanolem lub nawet spirytusem czy płynem do czyszczenia optyki powinno zejść - czyściłem ten filtr wiele razy. Nie bardzo wierzę żeby od deszczu coś się mogło stać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Ok. Sprobuje ktoryms z tych wymienionych. Te kropki na pewno pojawily sie od deszczu. Alkohol nie uszkodzi jakichs powlok?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli czysty to nie ale musi być to czysty alkohol bez żadnych dodatków. Nie "Żytnia" np. .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeśli czysty to nie ale musi być to czysty alkohol bez żadnych dodatków. Nie "Żytnia" np. .
    no nie... ten zur na pewno nie ani Stolowa.

z drugiej strony.. Zubra czy Zoladkowej by bylo szkoda
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

jeśli kropki są jasne to jak krople wyparowały i mogło coś zostać i to jest raczej normalne, ale w uszkodzenie filtra czy powłok od deszczu nie wierzę chyba że stałeś koło jakiegoś siarkowego gejzera.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów