Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
Porównaj sobie ceny w sklepach internetowych to się dowiesz czy dużo czy mało za taką blendę ; ) Jeżeli będzie to Twoja pierwsza blenda to 5w1 to dobry wybór bo masz w razie co wszystko. Ja pracując już z takową wiem że mi wystarczy 2w1 czyli biała i srebrna, ale to takie osobiste preferencje. Może Ty wykorzystasz złotą, którą ja uważam za bezużyteczną : P
Mi akurat pasuje 5w1, bo jest w tym dyfuzor, który może się przydać jak kiedyś bym robił portrety

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
Na pewno jak idziesz w plener to warto wybrać się o bardzo wczesnych godzinach lub o zachodzie słońca, wtedy masz dużo ładniejsze kolory, umiarkowane światło, które nie wykrzywia twarzy i komfort temperaturowy
Jak wyjdziesz o godzinie 4 rano kiedy słońce wstaje przespacerujesz się po miejscach gdzie chcesz zrobić zdjęcie, to zobaczysz jak pusto jest na ulicach i zaobserwujesz jak szybko zmieniają się warunki do zdjęć i kolory całego świata, tak samo jak wyjdziesz półtorej godziny przed zachodem słońca i poczekasz do zmroku. Wszystko zależy co chcesz uzyskać na zdjęciach ; )
Problem tu jest taki, że chcę zrobić wiele lokacji w jeden dzień. A ze względu na mój wiek, niestety nie mogę jeszcze prowadzić samochodu, przez co będę musiał się przemieszczać komunikacją miejską. Akurat w Trójmieście komunikacja jest dobrze zorganizowana, więc tu nie powinno być problemu, no ale mimo wszystko... Załóżmy, że zaczynam zdjęcia od centrum miasta, kiedy słońce daje już fajne kolorki, zdjęcia trwają 20-30 minut. Potem idziemy na plażę (mówię o Gdyni, kto był, ten wie że wszędzie jest tam blisko), to sam marsz trwa już 15 minut. Tam kolejne 20-30 minut. Wtedy słońce się chowa i lipa ze światłem. A pomysłów mam na wiele miejsc, dlatego chciałbym wykorzystać cały dzień - od wschodu do zachodu słońca. Dlatego właśnie pytam o różne tricki jeśli chodzi o światło. Jeśli znacie jakieś fajne poradniki, albo tutoriale albo cokolwiek co mogłoby mi pomóc, to bardzo byłbym wdzięczny za linki. Co prawda szukałem już czegoś w sieci, ale jedyne co znalazłem to opis rodzajów blend, ich zastosowanie, oraz użyteczność dyfuzora.