Porównaj sobie ceny w sklepach internetowych to się dowiesz czy dużo czy mało za taką blendę ; ) Jeżeli będzie to Twoja pierwsza blenda to 5w1 to dobry wybór bo masz w razie co wszystko. Ja pracując już z takową wiem że mi wystarczy 2w1 czyli biała i srebrna, ale to takie osobiste preferencje. Może Ty wykorzystasz złotą, którą ja uważam za bezużyteczną : P
No jeżeli w plenerze będziesz w godzinach 12-18, a słońce nie będzie miało na drodze dyfuzora jakimi są chmury, to faktycznie fotografowanie w miejscach zacienionych ma sens. Jeżeli, będzie raczej pochmurno na tyle, aby modele nie mrużyli oczu ani nie krzywili się od ilości światła zastanego to wtedy hulaj dusza piekła nie ma. Zawsze mogą mieć zdjęcia w okularach przeciwsłonecznych : P
Na pewno jak idziesz w plener to warto wybrać się o bardzo wczesnych godzinach lub o zachodzie słońca, wtedy masz dużo ładniejsze kolory, umiarkowane światło, które nie wykrzywia twarzy i komfort temperaturowy
Jak wyjdziesz o godzinie 4 rano kiedy słońce wstaje przespacerujesz się po miejscach gdzie chcesz zrobić zdjęcie, to zobaczysz jak pusto jest na ulicach i zaobserwujesz jak szybko zmieniają się warunki do zdjęć i kolory całego świata, tak samo jak wyjdziesz półtorej godziny przed zachodem słońca i poczekasz do zmroku. Wszystko zależy co chcesz uzyskać na zdjęciach ; )