Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Photoshop CS6 vs CC (ACR)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie Photoshop CS6 vs CC (ACR)

Hej,

chyba ostatni dzwonek, aby kupić nieclaudową wersję Photoshopa. Cenowo już po 2 latach używania CC płacimy więcej niż za CS6.

Moje pytanie jest głównie związane z ACR. Używam LR, ale raz na jakiś czas jedną czy dwa zdjęcia potrzebuję obrobić w ACR bez używania LR. Jak to do tej pory było. Czy posiadając CS6, np. za 3 lata będę miał problem z upgradem ACR do wystarczająco nowej wersji? Wiem, że jakieś historie były po tym jak Adobe odświeżył procesy w 2012 roku.
    Funkcjonalnie to CS5 jest dla mnie wystarczające (a i tam chodziło tylko o 64bity pod OSX). Więc wątpię, aby nagle Adobe dodało coś typu MUST HAVE.
    Martwię się jednak o tą kompatybilność z ACR / LR itd.

I jeszcze takie pytanie z okolicy. Czy posiadając CS6 zainstalowanego, można używać w CC np. Premiere? Nie ma z tym problemu?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Photoshop CS6 vs CC (ACR)

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czy posiadając CS6, np. za 3 lata będę miał problem z upgradem ACR do wystarczająco nowej wersji?
    Z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można stwierdzić, że ACR dla PS CS6 nie będzie więcej rozwijany (MOŻE będzie jakaś jedna czy dwie drobne aktualizacje, ale generalnie o rozwoju zapomnij).
    Pytanie czy w nowych wersjach będą na tyle istotne zmiany, żeby trzeba było sobie nimi głowę zawracać?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można stwierdzić, że ACR dla PS CS6 nie będzie więcej rozwijany (MOŻE będzie jakaś jedna czy dwie drobne aktualizacje, ale generalnie o rozwoju zapomnij).
    Pytanie czy w nowych wersjach będą na tyle istotne zmiany, żeby trzeba było sobie nimi głowę zawracać?
    Mają być dodawane nowe aparaty, ale ACR działający z CS6 nie będzie obsługiwał nowych funkcji (radial filter, upright, etc). Osobną kwestią jest to, ile Adobe zechce podtrzymywać dalej CS6. Sądzę że mają plany na rok, w porywach do dwóch.

No to jest napisane tutaj: Adobe Camera Raw 8 support for Photoshop CC and Photoshop CS6

Ja w sumie nie wiem, bo jeszcze nie miałem czasu ściągnąć LR5, ale ACR8 obecny w CS6 to jest odpowiednik LR4 czy LR5?

Z racji, że ACR używam super sporadycznie, wydaje mi się, że wciąż sensowniej wygląda zakup CS6, aniżeli opłacanie CC....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Ja w sumie nie wiem, bo jeszcze nie miałem czasu ściągnąć LR5, ale ACR8 obecny w CS6 to jest odpowiednik LR4 czy LR5?
    Lr 4.4 = ACR 7.4.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Aha, czyli w CS6 jest LR5? No to świetnie.
    Patrząc na to, że teraz na Allegro widzę CS6 po 2200 brutto co daje w rzeczywistości cenę poniżej 1500 zł to w ogóle już po roku używania opłaca się mieć CS6 zamiast CC.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Lr 4.4 = ACR 7.4.
    Nah. ACR 8.1, dostarczony w LR5 i PS CC, da się zainstalować również w CS6. Będzie funkcjonował normalnie, jedynie najnowsze funkcje właściwe dla CC/LR5 (i wymienione wcześniej) nie będą pracowały w ACR 8.1 odpalonym z poziomu CS6. W sytuacji, gdy będziesz miał LR5 i CS6 z najnowszym ACR-em, będziesz mógł korzystać z tych nowych ficzerów z poziomu LR5, natomiast jeśli chciałbyś mieć to co daje Upright i reszta ferajny, to nie wystarczy wcisnąć Ctrl+E w Lightroomie żeby automagicznie edytować plik w PS CS6, będziesz musiał wybrać opcję wygenerowania gotowego TIFF-a w LR5, a następnie otwarcia tego pliku w CS6.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    W sytuacji, gdy będziesz miał LR5 i CS6 z najnowszym ACR-em, będziesz mógł korzystać z tych nowych ficzerów z poziomu LR5, natomiast jeśli chciałbyś mieć to co daje Upright i reszta ferajny, to nie wystarczy wcisnąć Ctrl+E w Lightroomie żeby automagicznie edytować plik w PS CS6, będziesz musiał wybrać opcję wygenerowania gotowego TIFF-a w LR5, a następnie otwarcia tego pliku w CS6.
    Chyba coś nie zrozumiałem. Podejrzewam, że Ctrl+E to jest takie "Edytuj w Photoshop" (nie mam Windowsa, ale zgaduję). Do tej pory działało to tak, że odpalał się PS, ale z pominięciem ACR już w takiej sytuacji (i bardzo dobrze, bo pracę ACR wykonałem w LR). Coś się zmieniło w tej kwestii czy nie zrozumiałem słowa pisanego?

Pełne uzależnienie

Chyba coś nie zrozumiałem. Podejrzewam, że Ctrl+E to jest takie "Edytuj w Photoshop" (nie mam Windowsa, ale zgaduję). Do tej pory działało to tak, że odpalał się PS, ale z pominięciem ACR już w takiej sytuacji (i bardzo dobrze, bo pracę ACR wykonałem w LR). Coś się zmieniło w tej kwestii czy nie zrozumiałem słowa pisanego?

Jak używasz tej funkcji, to Lightroom nie wywołuje sam pliku tylko robi to PS (z użyciem ACR), zgodnie z ustawieniami zapisanymi w XMP dla danego pliku RAW. Procedura ta jest niewidoczna dla użytkownika jeżeli ACR w PS-ie i w Lightroomie są zgodne wersjami. Ponieważ jednak CS6 z ACR 8.1 nie jest w stanie obsłużyć wszystkich funkcji z ACR 8.1 (a Lightroom jest), wówczas możesz zostać poproszony o wykonanie pliku TIFF w Lightroomie, a następnie jego otwarcie w PS-ie. Nie jest to żadna przeszkoda praktyczna, jedynie zwykła upierdliwość.

Ah, rozumiem. Chyba nawet coś takiego (w sensie komunikat o braku kompatybilności) widziałem już kiedyś w przeszłości.
    Trochę to upierdliwe. W LR5 jest coś ala 'export as TIFF' zatem?

Trochę szkoda, że przez to zapewne tworzymy niepotrzebny nam TIFF, który po wykonaniu operacji w PS właściwie i tak skasujemy (PS używam właściwie tylko do akcji kończących, zwłaszcza jak Healing Brush będzie dobrze działał do czyszczenia skanów w LR5). Tak więc nie mam potrzeby trzymania tych TIFFów. A tak to one nie dość, że niepotrzebnie będą mielić mi dyskiem, to jeszcze pewnie do katalogu LR się dodają. Później trzeba będzie usuwać. Szkoda, bo jak przygotuję sobie zestaw powiedzmy 16 zdjęć w LR, to do tej pory mogłem je zwyczajnie "wysłać" do PSa, tam pomniejszyć, podostrzyć, zrobić wszystkie konwersje, zapisać wyniki na dysk i zapomnieć. Teraz dochodzi trochę roboty.

Dobrze rozumuję?

Jedyny sposób na działanie bezproblemowe to użycie z LR5 (i nowszymi) PS CC? Bo patrząc z ekonomicznego punktu to jednak lepsza taka upierdliwość niż płacenie słonych pieniędzy niestety za CC

A jeżeli nie użyję upright i innych bajerów, to wtedy to 'ctrl+e' zadziała? Czy już z definicji jesteśmy spaleni?

A tak swoją drogą, moim zdaniem taki CC to jest dla mnie super sprawa np. do filmów. Jeżeli składam 1 film raz na pół roku powiedzmy, to w sam raz kupić miesięczną subskrypcję Premiere/AE na ten czas i tyle. Z PS niestety gorzej, a najgorzej to z Bridge

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów