Witam mam pytanie czy warto kupić Canona 350D z kitem czy Body i dokupić do niego szkoło Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC. Czakam na poradePozdrawiam...
Witam mam pytanie czy warto kupić Canona 350D z kitem czy Body i dokupić do niego szkoło Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC. Czakam na poradePozdrawiam...
Ten wątek już był - zresztą ja byłem jego autorem raz chyba. Ogólnie z tego co przeczytałem co pisali inni tutaj to szkła te niewiele różnią się od siebie.
Ogólnie chodzi opinia że kit = kit ale nie jest w cale tak najgorzej. Owszem potrafi zaskoczyć negatywnie ale też potrafi zaszkoczyć super pozytywnie.
Sigmy nie używałem wiec się nie odzywam w tym względzie. Na 100% wiem tylko że ma metalowy bagnet i osłonkę p.słoneczną w komplecie. Optycznie wg. opini osób które czytałem oba szkła sa bardzo podobne.
Może ktoś - np Vitez (kiedyś mi na to pytanie odpowiadał) poradzi ci coś. Ja ci radze - tzn chce uświadomić że kit nie jest totalnie dupny a poza tym z kitem pewnie wyrwiesz taniej ten zestaw.
Jakbyś chciał jakieś foty z kita to napisz cos ci mogę podesłać - co prawda nie jestem zbyt genialnym fotografem ale jakość zdjęc sobie ocenisz![]()
350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
Ani jeden ani drugi nie zwali cie z nog jakoscia.
Kita powinienes dostac w zestawie taniej niz musisz zaplacic za Sigme (tu w Londynie nowiutki kit z gwarancja mozna dostac za ok 45 funtow a nowa Sigma ca. 79). Lepiej pooszczedzac i kupic pozniej cos o klase lepszego (ale to juz min 4 -5x wiecej kasy).
A kit wcale nie jest az tak mizerny jak wyglada z lamentow na tym forum (i gdzie indziej). Boczki ma miekkie ale srodkiem pracuje niezle, zwlaszcza przymkniety. Jest zato lekki i maly. Ja zamienilem kita na 17-85 IS i jest to szklo zdecydowanie lepsze ale 4x drozsze! I 3 razy ciezsze, i wieksze. Ostatnio jednak dokupilem znow kita - bo jak jade gdzies "lekko" i nie mam mozliwosci ciagnac wiekszego zestawu to kit z 350D bedzie w sam raz "compact" i optycznie OK jesli zdjeci nie beda powiekszane zbyt daleko.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
Aha nie wiem jak Sigma ale kit jest USM wiec przez to naprawdę bardzo szybki (jak na mój gust).
350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
No to już zależy od modelu Kita. Są USM i nie USM czyli DCZamieszczone przez student_22
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Z testow wynika ze roznica w predkosci USM i DC jest zadna. USM jest cichszy i tyle. To w koncu nie pelny (pierscieniowy) USM tylko taki sam maly motorek z przekladnia.Zamieszczone przez kami74
Co wiecej, nawet standard kit jest niewiele wolniejszy w ustawieniu ostrosci niz pelny-USM 17-85 IS; chociaz pelny cykl (blisko-nieskonczonosc-blisko) ma zdecydowanie dluzszy.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5634
A na przyszlosc:
http://canon-board.info/search.php
Ja wpisalem "Sigma 18-50" , zaznaczylem szukanie tylko w tytulach i wsrod watkow o Sigmie 18-50 2.8 EX znalazlem m.in. ten (a jest kilka wiecej) o jej tanszym i starszym odpowiedniku.
hmmm... Ostatnio stałem przed wyborem kupna obiektywu... - SIGMA 24-70mm 3,5 - 5,6 ASP HF lub SIGMA 18-50 mm F2,8-4 DG- ten drugi, raczej odpadał... ponieważ ma te same ogniskowe co KIT..., ostatecznie wybrałem 24-70 , pomimo że jest ciemniejszy niż 18-50 to lepiej ostrzy... już przy 3,5 jest dostatecznie ostry... 18-50 jest lepszy od KIT'a ale specjalnych różnich nie ma... - Jeżeli zastanawiasz się nad czymś innym niż kit to weź 24-70... - kosztuje w okolicach 850 zł, jest nieco droższy od 18-50 (ktory kosztuje jakies 700 zł) a duuuużo... lepszy... - niektórzy uważaj że taki sam jak L'ki o podobnym zakresie...