Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Pierwszy plan ostry, reszta rozmazana - jak?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Pierwszy plan ostry, reszta rozmazana - jak?

marcinstanczak przeczytaj proszę jeszcze raz ten wątek to nie była ironia względem tytułowego zapytania, lecz jednej z odpowiedzi, która jawnie sugerowała to, co właśnie napisałeś:

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    że musi kupić 5dmk3 + 16-35 2.8 by w ogóle coś zrobić, nie mówiąc już o 50 1.2 i 85 1.2, cóż do tego zestawu 135 2.0 też by się przydało, ale kurcze 300 też by się przydała... ; )
    ebe ebe

Dopiero zaczyna

natknalem sie na to zdjecie w necie

dane exif takie jak pisałem w poprzednim poscie. lampa teoretycznie did not fire. Czy mozliwe jest jednak ze fotograf trzymal lampe w reku i poszedł blysk z wyzwalacza radiowego?
    Ostatnio edytowane przez burn ; 23-06-2013 o 00:32

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez burn Zobacz posta
    natknalem sie na to zdjecie w necie

http://fotoo.pl//out.php?i=563252_0915.jpg
    No to to jest mrożone lampą. Koledzy już wcześniej pisali. Tu konkretnie jest jeszcze poruszenie aparatu - to się sprawdza w tej technice. Kluczowe jest dobranie parametrów na światło zastane (niedoświetlenie) i mocy lampy (ew. TTL). Dobre opanowanie tej techniki nie jest wbrew pozorom najprostsze, ale trening czyni mistrza.

Dopiero zaczyna

a ustawienia lampy? blysk na druga kurtyne? palnik na wprost czy blysk odbity od sufitu? czemu lampa nie byla wtedy na sankach?
    tryb manulany czy moze bulb?
    Ostatnio edytowane przez burn ; 23-06-2013 o 00:55

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jak dla mnie nie była na sankach, a powyżej (pewnie trzymana w dłoni, bądź na specjalnym uchwycie). palnik na wprost, co widać po ostrych cieniach za dj. ustawienia nie wiem, ja zdaję się na automatykę w takich sytuacjach. a czemu lampa nie była na sankach? powinieneś sam sobie odpowiedzieć na pytanie. ja powiem tylko jedną, najważniejszą rzecz - lampa odsunięta od osi obiektyw-przedmiot, zawsze da lepsze oświetlenie (nawet jeśli jest ono ostre).

imho nie ma idealnych ustawień co do naświetlania i ustawień lampy przy tego typu fotkach. możesz odbijać, trzymać lampę na sankach, nie doświetlać zastane, naświetlać prawidłowo, wydłużać czas, kręcić aparatem, kręcić zoomem. wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć i oczywiście od praktyki

dam Ci klasyczną i moim zdaniem najbardziej trafną poradę - najlepszą wykładnią na Twoje pytania jest dobra książka o strobingu. przejdź się do empiku i wybierz taką, która tematycznie Tobie odpowiada
    Ostatnio edytowane przez p0m ; 23-06-2013 o 01:09
    ebe ebe

Dopiero zaczyna

dziękuje za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów