Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 600d - automatycznie zakańcza nagrywanie

Mieszany widok

Domyślnie Canon 600d - automatycznie zakańcza nagrywanie

Witam ponownie,

mój ostatni temat dotyczył porady zakupowej, a tym razem objawił się pewien problem. Otóż, podczas kręcenia wideo mój nowy Canon 600D po prostu przestaje nagrywać. Wyczytałem, że posiada on jakieś limity nagrywania: po nagraniu pliku 4GB lub 29 min 59 sek? Jest to prawdą? Powiem szczerze, że potrzebowałbym aby nagranie non-stop trwało około 30 minut w jednej sekwencji. Czy jest taka możliwość na 600D?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon 600d - automatycznie zakańcza nagrywanie

Lustrzanka to nie kamera . Także tu z ciągłością jest problem. Ograniczenie jest takie jak napisałeś do tego dochodzi jeszcze kwestia grzania się matrycy więc realny czas nagrania może być jeszcze krótszy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ograniczenie nie wynika z ograniczenia aparatu, a systemu plików (FAT32). Inna rzecz jaka mnoże się zdarzyć to ta, o które pisze Kolekcjoner.
    Kwestia nie dotyczy zresztą tylko 600d, ale mój 60D też tak ma i 550d też miał.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

+ problem może dotyczyć karty pamięci która nie daje rady z zapisem i przerywa nagrywanie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Rebel 4 Ti (650D) i póżniejsze koerpusy (również 5D3, 6D) automatycznie zaczynają nagrywać nowe pliki po 4 GB.
    Pozostaje limit czasowy 29 min 59 s ze względu na przepisy i regulacje importu sprzętu foto-video.

Czyli te 29 min 59 s to jedyny bezwzględny limit, bo innych można, przynajmniej teoretycznie, uniknąć.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 21-06-2013 o 10:52

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A co chodzi z tymi regulacjami? Pytam z ciekawości.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A co chodzi z tymi regulacjami? Pytam z ciekawości.
    Że niby jak nie nagrywa przez pół godziny to nie jest z definicji sprzęt video. Co oznacza niższe cło.

Poza tym chyba na niektóre imprezy wolno foto, a nie wolno video ale nie wiem, czy to jest istotne.

Nie sprawdzałem, ale te starsze puszki pewnie przerywaja nagrywanie po 4 GB, bez względu na file system.

Miasto
    Pod Tatrami

Z plotek; ludzie piszą, że 60D ma mniejszą tendencję do grzania się ze względu na lepsze warunki pracy matrycy. Nie wiem jak jest ale niestety 650-tka znajomego lubi przerwać zupełnie losowo wskutek przegrzewania się (taki komunikat). Z kolei ludzi którzy filmują 60D raczej tego nie zgłaszają. Powtarzam jednak że to nie są jakieś pewne wiadomości tylko wynik obserwacji tego co czytam lub słyszę od ludzi . Limit oczywiście zostaje - choć nie wiem czy któryś ML go nie usuwa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Do 600D można sformatować kartę w ExFAT (czy działa z ML czy też bez, nie wiem, nie mam tego aparatu ani żadnego wspierającego ExFAT).
    Co do przegrzania się matrycy, nigdy nie spotkałem tego w 500D, a na puszkach do zadań specjalnych nie używam LV ani video
    Na porządnie nagrzanej matrycy 500D jest pełno szumów hotów i przeróżnej papki. Raw Therapee spokojnie usuwa tą papke ale ACR nie bardzo.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Do 600D można sformatować kartę w ExFAT
    Pytanie czy coś to da i przede wszystkim czy puszka będzie widzieć tak sformatowaną kartę ?
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów