Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Dofinansowanie - kontrola

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Dofinansowanie - kontrola

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    To zwróć się o zmianę specyfikacji zakupów ... a będziesz spał spokojnie.
    Dokładnie. Po co kombinować? Na 99% nikt Ci nic nie zrobi. Ale ten 1% to wcale nie tak mało, a perspektywa kiepska.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Mi i moim znajomym zawsze sprawdzali czy z dotacji zostało kupione to co miało być kupione .
    Do mnie zawitali chyba około 2 miesiące po zrobieniu zakupów - i sprawdzili dokładnie czy jest to o co wnioskowałem i sprawdzili też czy na to mam faktury na siebie.

no trudno... faktycznie nie ma co ryzykować, a dowiedziałem się, że kary za takie "przekręty" nie kończą się za dobrze :
    "Jak będziesz miał fakturę, a brak będzie sprzętu - całe dofinansowanie jest cofane.
    Skutki mogą być 2:
    - całość dofinansowania cofnięta + odsetki
    - sprawa trafić do prokuratury jako wyłudzenie."
    Swoją drogą, dziękować za pomoc

mk
    Guest

Co do dofinansowania to masz DWIE kontrole... W regulaminie dotacji (w moim mieście) jest wyraźnie napisane, że nie możesz się pozbyć sprzętu, który kupiłeś za pieniądze z dotacji przez rok... Pierwsza kontrola gdzie robią zdjęcia tego co kupiłeś masz na samym początku, drugą masz na sam koniec gdzie jest wszystko sprawdzane czy nie sprzedałeś czegoś... Z tego co się dowiadywałem jak chciałem wziąć dotacje to nawet jak się zepsuje to nie możesz tego wyrzucić tylko trzymasz ten rok, potem masz wszystko w D i sprzedajesz wszystko jak leci...

Dopiero zaczyna

U mnie żona brała dotację kontrole były 3 w tym 2 z urzędu pracy (sprawdzali faktury ze stanem rzeczywistym) za bardzo się nie znali bo nie sprawdzali nr fabrycznego sprzętu lecz markę i typ aparatu. Natomiast Photoshop Elements oglądali pudełko z zewnątrz.
    Oraz jedna kontrola z urzędu skarbowego , bo zona wystąpiła o zwrot vatu ( wtedy taka kontrola jest na 100%) sprawdzali dokładnie wszystko nr seryjny , klucz produktu.Rożnica taka ,że UP wizyta bez zapowiedzi , a urząd skarbowy po wcześniejszym umówieniu .

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez olycan Zobacz posta
    kontrola z urzędu skarbowego , bo zona wystąpiła o zwrot vatu ( wtedy taka kontrola jest na 100%)
    Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem po co tym zwrotem ściągać sobie na głowę psy gończe, skoro ten vat przejdzie na następne miesiące i raczej szybko się wyzeruje :-). A kontrola jak wiemy jest po to, żeby coś znaleźć...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cała Polska! Z jednej strony narzekamy na kontrole, z drugiej sami dajemy im powód do takiego działania, choćby takimi pytaniami jakie zadał autor wątku.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie

Po pierwsze wcale nie musisz kupować dokładnie tego co zadeklarowałeś - wystarczy korekta kosztorysu.
    Po drugie nic nie sprawdzają po zakupie prócz faktur i deklaracji oraz zgodności rachunkowej.
    Po trzecie kup to co jest najbardziej potrzebne i dozwolone przy dofinansowaniu - przy planowaniu nie musiałeś tego wiedzieć.
    Po czwarte najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc nie kombinuj
    PS. Od sprzętu zakupionego w ramach dotacji w żadnym wypadku nie można odliczyć VAT-u na firmę ( to niezgodne z Umową i zasadami )
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 20-06-2013 o 21:34
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar wisiena
    Miasto
    Krosno

jeśli wystąpiłeś o zwrot vatu na sprzęt z dotacji to wg umowy zwrócony vat powinieneś oddać Urzędowi Pracy

Dopiero zaczyna

Na dzień dzisiejszy pewnie tak (VAT) ponad 3 lata temu były umowy inaczej skonstruowane - wtedy UP nie miał zapisu takiego. Jeżeli się wystąpi o zwrot VAT , a dokumentację prowadzi księgowy (w sumie sam to zaproponował) to nie ma się ,co się obawiać kontroli skarbowej. A zaczynasz działalność i jest jeszcze mało dokumentów.
    Ostatnio edytowane przez olycan ; 21-06-2013 o 13:29

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów