Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ile zarabia fotograf ślubny za granicą - własne doświadczenia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Ile zarabia fotograf ślubny za granicą - własne doświadczenia

Jako, że na forum jest wielu świetnych fotografów z całą pewnością mieliście doświadczenia z zagranicznymi zleceniami. Podzielcie się - interesuje mnie również ile w waszych rodzinnych miastach ustalone jest tzw. minimum stawka za ślubne zlecenie ( czyli niepisana kwota dla początkujących aby nie "psuć rynku". Wiem, że w Płocku jest to bodajże 1300zł ( było bynajmniej w zeszłym roku ).

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Ile zarabia fotograf ślubny za granicą - własne doświadczenia

w Płocku maja super, na lokalnym portalu ogłoszeniowym w Nowym Saczu widuje ogłoszenia jak to profi fotografowie (pewnie z lustrem wzietym na raty 30x0%) za kwote 400 czy 500zł zrobią nawet 1,5k zdjec i wez tu przekonaj młodych zeby zapłacili 3 razy wiecej za zdjecia na których nie bedzie wyraznie widac osób w 8 czy 9 ławce w kościele, tylko jakies takie "rozmazane" będą
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    w Płocku maja super, na lokalnym portalu ogłoszeniowym w Nowym Saczu widuje ogłoszenia jak to profi fotografowie (pewnie z lustrem wzietym na raty 30x0%) za kwote 400 czy 500zł zrobią nawet 1,5k zdjec i wez tu przekonaj młodych zeby zapłacili 3 razy wiecej za zdjecia na których nie bedzie wyraznie widac osób w 8 czy 9 ławce w kościele, tylko jakies takie "rozmazane" będą
    Uczciwe podejście do sprawy ... potrafię niewiele, daję niskiej jakości produkt ale za niską cenę . To jak z wędlinami ... jedni kupują byle co, inni mający większe możliwości, poszukujący lepszych smaków kupują produkty lepszej jakości.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Uczciwe podejście do sprawy ... potrafię niewiele, daję niskiej jakości produkt ale za niską cenę . To jak z wędlinami ... jedni kupują byle co, inni mający większe możliwości, poszukujący lepszych smaków kupują produkty lepszej jakości.
    no nie do końca jak z wedlinami, bo te kupujesz w życiu tysiące razy a jak Ci ktos sp...li foty na slubie to juz inna histria (a nie słuszałes o "podpieraniu" sie zdjęciami innych fotografów zeby tylko zdobić pierwsze zlecenia) jakos nie widze uczciwego podejscia do sprawy funkcjonowania w branży slubnej jak robisz wszystko na czarno (a niestety spora cześc tak własnie działa, niemając dzał.gosp. zusu czy nawet odrobiny uczciwości i opłacania podatku od konkretnej umowy/roboty)
    ale dla jasności nie mam zamiaru uzalac sie nad spadajacą ilościa zleceń z powodu "bo tos psuje rynek" wiem jaka jest sytuacja i pozostaje sie z tym pogodzic i dalej robic swoje...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

no nie do końca jak z wedlinami, bo te kupujesz w życiu tysiące razy a jak Ci ktos sp...li foty na slubie to juz inna histria (a nie słuszałes o "podpieraniu" sie zdjęciami innych fotografów zeby tylko zdobić pierwsze zlecenia) jakos nie widze uczciwego podejscia do sprawy funkcjonowania w branży slubnej jak robisz wszystko na czarno (a niestety spora cześc tak własnie działa, niemając dzał.gosp. zusu czy nawet odrobiny uczciwości i opłacania podatku od konkretnej umowy/roboty)
    ale dla jasności nie mam zamiaru uzalac sie nad spadajacą ilościa zleceń z powodu "bo tos psuje rynek" wiem jaka jest sytuacja i pozostaje sie z tym pogodzic i dalej robic swoje...
    Słyszałem o "podpieraniu się" ... no cóż są ludzie i ludziska. Analogia do wędlin może nie całkiem trafna ale gdyby przenieść to na rynek np. samochodów to już bardziej odpowiada rzeczywistości. Produkt tani - nie można oczekiwać cudów, produkt drogi wcale nie musi być produktem wysokiej jakości. Miernoty potrafią sprzedawać się drogo ... patrz różnej maści celebryci.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Bywalec
    Miasto
    Clare

Po co ta gadka Kazdy orze jak moze. Jesli "rozmazane" klientowi sie nie podobaja to masz zrobic "nierozmazane" takich chcą i krótka pilka. Tacy zataczają kręgi i trzymają swój poziom za właśnie takie pieniądze....wracając do pytania to u nas na tej wyspie za takie wlasnie zdjecia bierzesz min 800 e, a jak "rozmarzesz" to i 2 razy wiecej.

Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez underhand Zobacz posta
    Po co ta gadka Kazdy orze jak moze. Jesli "rozmazane" klientowi sie nie podobaja to masz zrobic "nierozmazane" takich chcą i krótka pilka.
    wprawdzie jestem człowiekiem do wynajęcia, ale wszystko ma swoje granice... albo mam swój styl (che wierzyc, że mam ) i tak własnie robię foty, a to co ty mówisz to juz idzie w kierunku fotograficznej prostytucji

Bywalec
    Miasto
    Clare

wprawdzie jestem człowiekiem do wynajęcia, ale wszystko ma swoje granice... albo mam swój styl (che wierzyc, że mam ) i tak własnie robię foty, a to co ty mówisz to juz idzie w kierunku fotograficznej prostytucji
    Najgorsze jest to, że kazdy będzie miał racje i dalej (o prostytucji) chyba się zgodzisz, jesli ktos wynajmuje takiego taniego to i nie oczekuje wspaniałych kadrów (paradoksalnie) chce tego o czym czasem "fotograf wyjadacz" nawet nie pomyśli i cała sztuka bądż twe nabyte umiejętności mogą Cię pogrążyć . Wiesz, myślę sobie że granic tu nie ma i jeśli jesteś do wynajęcia to niech Cie juz nic nie smieszy lub dziwi . A w ogóle to nie temat gadamy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A niby dlaczego? Robisz foty dla kasy, to Klient ma parwo wymagać, fot jakich chce i styl fotoggrafa wg mnie ma tu małe znaczenie...
    Jedni lubią fajerwerski, cukierkowe kolory, małą GO, a inni mogą nie lubieć. Upierszasz się przy swoim, a nie tym czego oczekuje Klienta, nie łapiesz zlecenia.
    W ostatnim DFV jest wywiad z Bryanem Petersonem i on tam fajnym przykład podaje, nawiązujacy do Twojej wypowiedzi, sesji dla UPS

Nadmieniam, że nie focę zarobkowo i nie zamierzam (nie odważyłbym się ), ale wyrażam sowje przemyślenie

Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A niby dlaczego? Robisz foty dla kasy, to Klient ma parwo wymagać, fot jakich chce i styl fotoggrafa wg mnie ma tu małe znaczenie...
    ale to co robie ma sprawiać przyjemnośc, nie mam sie za mistrza w foto slubnym, ale pod materiałem sie podpisuje i nie chce sie go wstydzic, a może nawet kiedys stracic roboty która może prócz kasy dawac radość, bo ktoś zobaczy moje foty z koscioła robione na f/8-11+ lampa na full i na wprost żeby wszystko było widac

żeby było na temat: w Nowym Saczu srednia stawka to 1,2-1,5K (sa za 500zł i są za 2,5K, ale ok.70% to początkujący profesjonaliści za 800-1100zł z lustrem typu XXD lub XXXD i kitem)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 19-06-2013 o 12:16

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów