Cytat Zamieszczone przez jazon Zobacz posta
Tu masz link do zdjęć http://www.canon-board.info/pozostal...entarzy-91170/ które zrobiłem używając programowalnego adaptera, ostrzyłem przez wizjer + potwierdzenie ostrości. Adapter programowałem sam korzystając z instrukcji przetłumaczonej przez kogoś z naszego forum lub z optycznych.
No właśnie adapter mam bez programowania, bo wtedy musiałbym go przeprogramowywać pod każdy obiektyw, albo kupić kilka adapterów - po jednym do każdego obiektywu.
Foty masz fajnie ostre, ale ty masz 7D, a to dość zauważalnie lepsze body, co widać po zdjęciach, więc i możliwości pomiaru są o niebo wyżej niż u mnie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Z mojego doświadczenia potwierdzenie ostrości jest o wiele mniej dokładne niż AF. To nie jest to samo.

Np. z Takumarem przy f/1.4 ustawienie ostrości na nieskończoność wymaga wielkiej precyzji. Przekręcenie obiektywu o ułamek milimetra na skali, ledwie wyczuwalny, zmienia zupełnie ostrość.
No ja przeważnie ostrzę na bliskie przedmioty przy pełnej dziurze.
Obraz jest bardzo ostry, ale punkt ostrości wypada za tym, w co mierzę.
Poniżej widać:

tutaj ostrość poleciała mi dość daleko poza. A scena raczej statyczna dość. Zwłaszcza, że takie przestrzelenie powinienem był zauważyć w wizjerze

tutaj utrafiłem "potwierdzeniem ostrości w źrenicę ale ostrość poleciała na włoski kilka cm dalej.

tutaj to ostrzyłem dłuuuugo a jednak poleciało mi na płatki zamiast na centrum - połatki były daleko poza obszarem pomiaru

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Natomiast "bipnięcia" potwierdzenia ostrości odbywaja się w o wiele szerszym zakresie, i takie ostrzenie daje totalne mydło.

Dobrze by było, gdyby to działało, ale Canon nie jest głupi, nie odda swojego w pocie czoła i za swoja krwawicę wynalezionego systemu AF użytkownikom obcych obiektywów za 50 zł. Jedyny sposób na ostrzenie przy większych otworach to manualny LV. Albo specjalna matówka, ale to też trzeba skalibrować.
Właśnie zastanawiam się nad matówką taką, jaką pod poniższym linkiem poleca SCRUBBY:
Matwka z klinem i rastrem - Fotografia Przyrodnicza
Ale jeżeli jeszcze trzeba kalibrować... Kurde - wydatki rosną w zastraszającym tempie. Już lepiej było kupić sobie FF i jakąś jasną sigmę 28-70.