Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: BACKFOCUS z adapterem EOS/M42

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: BACKFOCUS z adapterem EOS/M42

Tu masz link do zdjęć http://www.canon-board.info/pozostal...entarzy-91170/ które zrobiłem używając programowalnego adaptera, ostrzyłem przez wizjer + potwierdzenie ostrości. Adapter programowałem sam korzystając z instrukcji przetłumaczonej przez kogoś z naszego forum lub z optycznych.

Dopiero zaczyna

Nie widać Exifów, może gdyby trochę przymknąć przysłonę, wtedy GO będzie większa, w tej chwili kupuję już adaptery nieprogramowalne, tylko z potwierdzeniem, które są tańsze.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jazon Zobacz posta
    Nie widać Exifów, może gdyby trochę przymknąć przysłonę, wtedy GO będzie większa, w tej chwili kupuję już adaptery nieprogramowalne, tylko z potwierdzeniem, które są tańsze.
    No właśnie ja też chyba wolałbym nieprogramowalne ze względu na możliwość żonglowania obiektywami na jednym adapterze. A co do exifów i domknięcia przysłony - niezależnie od przysłony ustawia mi ostrość za daleko. A rozbieżność rośnie w postępie geometrycznym w zależności od odległości od obiektu.
    No nic - za jakiś czas zapewnew wyeliminuję problem, a jeśli nie, sprzedam całą kolekcję i zostanę przy kitowych obiektywach.

Dopiero zaczyna

A w 450D przy LV można sobie powiększyć obraz? Jak byś wtedy spróbował w jakim zakresie pika ostrość

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez pixelnoiz Zobacz posta
    No dobra, a czym jest ostrzenie manualne obiektywem kitowym?
    Czy ręczne kręcenie obiektywem EF-S 18-55 odbywa się przy udziale AF, czy tylko z potwierdzeniem ostrości?
    Bo tutaj trafiam w punkt.
    Kiedy obiektyw jest na M to system AF nie działa i można tylko wykorzystać bipnięcia potwierdzenia ostrości. Potwierdzenie ostrości jest mniej dokładne. To nie jest żadne prawo fizyki ani konieczność, ale taki algorytm Canona, że rola potwierdzenia ostrości nie jest doostrzanie, tylko wykrycie czy coś nie poszło zupełnie w maliny.

A co dalej jeśli nie ma potwierdzenia, to zależy od ustawień i może zależeć od obiektywu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów