Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: setka do makro i portretów

Domyślnie Odp: setka do makro i portretów

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    No mam ten sam dylemat . O ile przez cały czas rozważałem pomiędzy Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM a
    Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM to ten Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.
    To samo zrobiła sigma, a może nawet więcej bo na optycznych test z września 2011 i tam cena wstępna 3999 PLN

Jeśli natomiast masz możliwości na 100L to bym się nie zastanawiał. Miałem okazję z tym szkłem pracować (co prawda w portrecie a nie makro) i było bardzo miło. Naprawdę zacne szkiełko.
    No niestety fundusze nie pozwalają....

Pamiętny doświadczeń liczę po cichu że nowy tamron i sigma są zbliżone do C100L przy cenie mieszczącej się w moim budżecie - i to całe źródło moich rozterek....niestety bardzo przyziemne i prozaiczne...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Ja w tej chwili makro obskakuję Takumarem SMC100/4. Odpalam LV i bardzo przyjemnie się ustawia ostrość. Stare szkiełko ale w doskonalej kondycji. Solidna konstrukcja, mechanika ponadczasowa, a optycznie naprawdę daje radę.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.
    Pewnie średnia sprzedaż to 0szt :-)
    Ceny zaczęły wcześniej lecieć w dół w Niemczech.

Pozdrawiam
    początkujacy pstrykacz

Bywalec

Przy 100mm to tylko Canon, przy dłuższych 150mm lub 180mm to lepsze są nowe Sigmy

Cytat Zamieszczone przez BAKS Zobacz posta
    Przy 100mm to tylko Canon, przy dłuższych 150mm lub 180mm to lepsze są nowe Sigmy
    Jakieś argumenty ?
    Masz na myśli C100L czy USM ?

Bywalec

od 6 lat co roku robię ok 10 tys fotek makro - mam C100 i C100L i T180 miałem T90, Tokinę 100, S 150 starszą wersje oczywiście wszystko macro ( oczywiście też jakieś stare M42, mieszki, pierścienie, soczewkę Canon 500D i inne wunalazki ) - więc wiem co piszę w setkach najlepsze są Canony może byc USM nawet lepiej bo ma filtry 58 i wszystkie dodatkowe soczewki lub lampy nakręcane typu ring są pod 58. Pozdrawiam i życzę udanych fotek.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez BAKS Zobacz posta
    od 6 lat co roku robię ok 10 tys fotek makro - mam C100 i C100L i T180 miałem T90, Tokinę 100, S 150 starszą wersje oczywiście wszystko macro ( oczywiście też jakieś stare M42, mieszki, pierścienie, soczewkę Canon 500D i inne wunalazki ) - więc wiem co piszę w setkach najlepsze są Canony może byc USM nawet lepiej bo ma filtry 58 i wszystkie dodatkowe soczewki lub lampy nakręcane typu ring są pod 58. Pozdrawiam i życzę udanych fotek.
    Możesz coś pokazać z tego co robisz (jeśli da się zobaczyć jakim szkłem robione)?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Bywalec

Możesz w Bibliotece Jagiellńskiej pooglądać album Dziedzictwo kulturowe powiatu opolskiego gdzie są fotki też i macro (są tez swietne fotki Marka Palucha, Jarka Majchera i innych)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów