Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: fotografowanie na ślubie w towarzystwie kamerzysty

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: fotografowanie na ślubie w towarzystwie kamerzysty

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Zawsze mnie to irytowało, bo chcieli "na już", nieobrobione, często prosząc poprzez parę młodą (tak żebym czasami nie odmówił). Wielu z nich zajmuje się też fotografowaniem (czyt. fotoziutkowaniem) i bardzo możliwe, że włącza takie zdjęcia do swojego portfolio podając jako autora siebie.
    Trochę to zakrawa o śmieszność, że nie potrafią sobie wybrać stop klatki ze swojego materiału.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Trochę to zakrawa o śmieszność, że nie potrafią sobie wybrać stop klatki ze swojego materiału.
    mam kilku którzy potrafią

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    fullHD to tylko 1mpix a kręcący kamerami często nawet takiej rozdzielczości nie mają. Do tego obraz ruchomy lekko poruszony z trochę nietrafionym AFem ciągle ogląda się całkiem znośnie - nie zauważasz tego aż tak bardzo. Jeśli wybierzesz jednak z tego klatkę do zdjęcia słabą jakość już zauważysz. Myślę, że powinni po prostu dawać etui bez zdjęcia pary, wykonać je samemu lub kupić na stocku np. zdjęcia obrączek
    Ja na pewno do nowych umów dodaję stosowny zapis o nieudostępnianiu zdjęć kamerzyście.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

fullHD to tylko 1mpix a kręcący kamerami często nawet takiej rozdzielczości nie mają. Do tego obraz ruchomy lekko poruszony z trochę nietrafionym AFem ciągle ogląda się całkiem znośnie - nie zauważasz tego aż tak bardzo. Jeśli wybierzesz jednak z tego klatkę do zdjęcia słabą jakość już zauważysz. Myślę, że powinni po prostu dawać etui bez zdjęcia pary, wykonać je samemu lub kupić na stocku np. zdjęcia obrączek
    Ja na pewno do nowych umów dodaję stosowny zapis o nieudostępnianiu zdjęć kamerzyście.
    zapis mam od jakiegoś czasu i kończy on dyskusję. Poza tym jak kamerun zaczyna wspominać o zdjęciach na okłądkę, mam jedną kartę 1GB, udostępniam mu aparat i potem przesyłam RAW, jpg co tam sobie sam zrobi .

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    [...]mam jedną kartę 1GB, udostępniam mu aparat i potem przesyłam RAW, jpg co tam sobie sam zrobi .
    o widzisz Marku i to jest bardzo rozsądne rozwiązanie trzeba mu tylko na łapki patrzeć, czy czegoś nie będzie próbował poprzestawiać
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Coś już napisał

Jestem po drugiej stronie barykady i nigdy nie miałem problemów z uzyskaniem zdjęć albo od fotografa albo od młodych. Robiąc takie "psikusy" tylko komplikujecie młodym sprawę, którzy albo dostaną "gorszy produkt ze stopklatek", o czym wspomniał przedmówca.
    Fakt faktem, że fotoziutkowaniem się nie zajmuję i w ofercie zasadniczo nie mam fotek, nigdy też nie reklamowałem się fotkami pozyskanymi od par, a często na okładce poza zdjęciem umieszczam w "stopce" dopisek "Foto: xxx".

Lepiej wzajemnie się promować, niż wzajemnie się zwalczać, bo i tak efekt jest taki, że jak jeden drugiemu wejdzie w drogę, to w portfolio poleci po prostu inna para, a ci, którym popsuto materiał...cóż, oni będą mieć zepsuty materiał.

sv
    Guest

Jak fotografuję ślub i kamerzysta mnie poprosi o kilka fotek, to nigdy nie robię problemu. Jak filmuję ślub, to sam sobie robię fotki. Jak kupię lustrzankę 4k, to będę robił jedno i drugie równocześnie :-)

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez maviozo Zobacz posta
    Jestem po drugiej stronie barykady i nigdy nie miałem problemów z uzyskaniem zdjęć albo od fotografa albo od młodych. Robiąc takie "psikusy" tylko komplikujecie młodym sprawę, którzy albo dostaną "gorszy produkt ze stopklatek", o czym wspomniał przedmówca.
    Fakt faktem, że fotoziutkowaniem się nie zajmuję i w ofercie zasadniczo nie mam fotek, nigdy też nie reklamowałem się fotkami pozyskanymi od par, a często na okładce poza zdjęciem umieszczam w "stopce" dopisek "Foto: xxx".

Lepiej wzajemnie się promować, niż wzajemnie się zwalczać, bo i tak efekt jest taki, że jak jeden drugiemu wejdzie w drogę, to w portfolio poleci po prostu inna para, a ci, którym popsuto materiał...cóż, oni będą mieć zepsuty materiał.
    Za materiał filmowy i jego opakowanie odpowiada kamerzysta. To nie moja wina, że nie wykonuje zdjęcia na okładkę. Dlaczego mam odpowiadać za popsucie produktu, za który on bierze pieniądze? W poprzednim poście przytoczyłem też mój przykład gdzie zdjęcie zostało przerobione i okraszone stylistyką, z którą nie chciałbym być kojarzony. Wzmianki o autorze zdjęcia też nie było

Tak naprawdę nie chodzi mi tu ogólnie o kamerzystów tylko o to, że czasami jesteśmy zmuszeni do współpracy z ludźmi, którzy nie wykonują swojej pracy profesjonalnie i poszanowaniem pracy innych. Kolejny przykład: zespół bez mojej wiedzy umieścił na swojej www i fb zdjęcia, które mu wykonałem podczas wesela. Uzyskał je od pary, która nie wyraziła zgody na publikację swoich zdjęć na mojej www. Chronią swój wizerunek fotografa już niekoniecznie Nie gniewam się jakoś szczególnie to tylko zdjęcia, ale przecież można spytać, podpisać zdjęcie itd.

Znowu trzeba rozbudować umowę o kolejne zapisy
    Miłego dnia
    moja www

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Z dobrej kamery spokojnie da się uzyskać przyzwoite zdjęcia a co do fullHD to u mnie mają ponad 2 mpx - może ja mam jakieś inne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Z dobrej kamery spokojnie da się uzyskać przyzwoite zdjęcia a co do fullHD to u mnie mają ponad 2 mpx - może ja mam jakieś inne .
    Nawet na planach filmowych są fotosiści. Bo faktycznie co innego klatka z filmu która jest, a nawet chyba musi być lekko rozmyta, a co innego zdjęcie nieruchome. Mózg inaczej przetwarza pojedyncze obrazy, a inaczej filmy.

Generalnie miło poczytać o takim słodkim taplaniu się w błotku. Takie polskie. Nie ma to jak być arthystom i nie dać.

szczególnie to tylko zdjęcia, ale przecież można spytać, podpisać zdjęcie itd.
    Tego to już chyba nie tylko przyzwoitość, ale i prawo wymaga. Autor, a może i namiar na stronę byłby miły. Warto się nawzajem promować. Pisałeś do nich? Pewnie nie zrobią z tego problemu... A jeżeli tak, to niech usuną zdjęcia.

Aczkolwiek jak masz w umowie z prawami autorskimi? Przekazujesz parze czy zatrzymujesz?
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 25-09-2013 o 07:55

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów