Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: fotografowanie na ślubie w towarzystwie kamerzysty

Coś już napisał

Domyślnie fotografowanie na ślubie w towarzystwie kamerzysty

Ostatnio fotografowałam w Kościele, pierwszy raz z kamerzystą. "cudowna sprawa" ciągle wchodził mi w kadr, wpychał się i przesuwał mnie, walił mega lampą na twarze młodych - dla mnie to duży problem bo ja używam światło zastane w kościele, żeby nie przeszkadzać w tej ważnej chwili. Dla mnie to jakaś porażka, jak wy pracujecie z kamerzystami?

mk
    Guest

Domyślnie Odp: fotografowanie na ślubie w towarzystwie kamerzysty

Flaszka przed, uzgadniam, żeby nie walił mi lampą a jak się przepycha to wchodzę przed niego !
    Teraz na serio, jeśli masz z kimś robić to najlepiej uzgodnić wszystko przed mszą, że np kazanie jest Twoje (o ile Cie nie wywali ksiądz z kościoła) i wtedy robisz zdjęcia młodym, zakładanie obrączek czy też przysięga to robisz wtedy kiedy akurat nie wali im prosto w ryjek lampą ; )

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

porażka to już jest jak jest dwóch kamerzystów i oby dwoje walą lampą z jednej i drugiej strony.... na dodatek kościół ciasny i jak tu zrobić jakiś ciekawszy szerszy kadr... taką sytuację miałem właśnie w minioną sobotę.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Trzeba wyczuć. Na lokalnym rynku raczej się zna większość chłopaków i jakoś to idzie. Jak jest namolny to zagadam i jak nie pomaga to niestety ale prawo silniejszego. Jednak w 99% przypadków idzie wyłapać ciekawe momenty nawet jak świecą. 99% zdjęć mam bez kamerzysty i idzie to zrobić. Kwestia obycia pewnie i wprawy.
    Gorzej jest jak jest 2 i jeden stoi cały czas w jednym miejscu ze statywem i rzeźbi. Drugi lata wtedy gdzie popadnie. Najgorzej mnie wkurza jak robię 135-ką z daleka, a oni już wtedy myślą że mnie chyba nie ma i wchodzą centralnie przed obiektyw i stoją. Staram się nie podchodzić do młodych i 80% zdjęć to ogniskowa 85-135mm

Na mojej stronce lukaszdobkowski.pl masz ślub gdzie było dwóch chłopaków z aparatami i wygląda to tak. Zakładka Portfolio-Kasia i Kuba. No ale z nimi dało się dogadać
    Ostatnio edytowane przez Kosmo ; 17-06-2013 o 21:17

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

kamerzystom na slubie mowie NIE.
    ja tez probuje sie dogadac przed zleceniem, ale najwazniejsza kwestia to zapis w umowie ze nie ponosisz odpowiedzialnosci za niska jakosc zdjec, w momencie kiedy na zleceniu kameruny swieca Ci halogenem, albo stoja blisko pary mlodej.
    na spotkaniu, przed podpisaniem umowy tlumaczysz glosno i wyraznie co i jak, i kiedy mlodzi sie zgadzaja to sprawa jest prosta.
    kameruny zepsuly Ci ujecia? - przykro mi prosze Panstwa, rozmawialismy o tym na spotkaniu i uprzedzalem, ze moze wystapic taka sytuacja ;]
    amator martwi sie o sprzet, profesjonalista o kase, mistrz o kamerzystow
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar Kosmo

BeatX - coś w tym jest. Poprzedni sezon miałem pod tym względem super. Kamera była na 50% zleceń. W tym roku gorzej, ale umowę mam odpowiednio skonstruowaną więc raczej się tym nie przejmuję. W swojej karierze tylko kilka razy skorzystałem z zapisów w umowie, a tak przeważnie Młodzi wiedzą czego mogą się spodziewać po materiale więc luz.
    Szuka się tych nowych fajnych ujęć, ale niestety często się nie da, bo kamerzysta jest zawsze 2 metry przed młodymi. Jakoś mam wrażenie, że więcej jest dobrych fotografów niż dobrych kamerzystów, bo wszyscy 90% filmuje bardzo podobnie. Zawsze blisko i na linii młodzi-fotograf :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

a teraz zagadka:

dlaczego kamerzysta stoi blisko Młodych na przysiędze?
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Bo nie ma kasy na rejestrator dzwieku i system stabilizacji obrazu?

Sent from my iPad using Tapatalk

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Rejestrator dźwięku z głośnika - od 100 do 1000 zł, bezprzewodowy chyba od 2.500 zł. Ale nie w tym rzecz, bo dobrego dźwięku w kościele nie rejestruje się stojąc bliżej pary młodej.

Statyw video - Velbony zaczynają się jakoś od 200-300 zł.

To nie ta odpowiedź
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

stoja z tego samego powodu, z ktorego ja stoje blisko pary mlodej - robiac przysiege na stalce 35mm trzeba byc blisko ;] (mowie o ogarnietych kamerunach z dslr, a nie o partaczach co przychodza na repo z jakas tam smieszna kamerka slubna)
    problem w tym, ze zeby zmontowac dobry film z przysiegi potrzeba to robic na dwie kamery/aparaty (w przeciwienstwie do fotografowania)
    i gdzie sie wtedy wcisnac jak dwoch stoi blisko pary mlodej i pol kadru zaslaniaja?
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 21-06-2013 o 16:25
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów