Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jak to jest z ogniskową w manualnych obiektywach

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jak to jest z ogniskową w manualnych obiektywach

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Przeliczniki ogniskowej to taki marketingowy bełkot, który wprowadza tylko zamieszanie - co widać po Twoim pytaniu. Lepiej myśleć o (umownym) kącie widzenia"

kąt widzenia = 2 * arctan(ogniskowa/połowa przekątnej)

Przekątna w APSC canona jest 1,6 razy mniejsza niż tzw. FF i z tego wynika, że obiektyw 50 mm na APSC widzi pod takim samym kątem jak 85 mm na FF - w przybliżeniu oczywiście.
    Dzięki, mówiłem o podstawowym zakresie matematyki, trygonometria była dawno .

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przecież aparat nic nie może skupić. To tylko pudełko ze ścianą w tej samej odległosci od bagnetu, na którą obiektyw rzutuje obraz tak samo, czy to krop czy FF.

Kiedy matryca jest mniejsza, to po prostu widzi tylko środek tego co obiektyw rzutuje.
    No o to mniej więcej w moim poście chodziło. Kiedyś uważałem, że różnica pomiędzy cropem a FF to tylko rozmiar matrycy a ilość wpadającego światła jest taka sama,

coś takiego. Gdzieś tam w głowie taki obraz się rysował

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Perspektywa jest ta sama na cropie i ff tylko z cropa masz wycinek kadru pomniejszony o ten mnożnik. Najprościej zrozumiesz, jak weźmiesz dowolne wydrukowane zdjęcie i uwalisz po równo boki z każdej strony w odpowiednich proporcjach.

Mnożnik ogniskowej
    No dokładnie o tym napisałem, jak już mi wszystko wytłumaczyli (jak ktoś siedzi w druku, załapie o co mi chodziło ze spadami na użytku )
    Teraz już wiem, że to jest dokładnie tak

Ostatnio edytowane przez pixelnoiz ; 16-06-2013 o 23:31

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów