Doświadczenie z używania 85L mam praktycznie zerowe, bo tylko raz miałem w ręku ten obiektyw (na godzinę zamieniłem się z kamerzystą - wtedy jeszcze używałem Sigmy 85/1.4)
Ale..
Fociłem tego dnia z 85L w formie testowej gości weselnych którzy sobie stali, pili i palili przed salą - symulując perspektywę w jakiej zazwyczaj fotografuje w plenerze i różne odległości tła, w sensie rozkładu GO i bokeh.
To mi wystarczyło, żeby stwierdzić z całą pewnością że 8000 pln na ten obiektyw nigdy nie wydam
Bokeh super, kolorki też ale CA ? - masakra!
Chyba nawet gorzej niż w Sigma 85/1.4
(po roku usuwania CA praktycznie z każdego zdjęcia z Sigmy 85/1.4 dosłownie rzygam już abberacją)
Ostrość na f/1.2 w centrum kadru ok, ale na rogach lipa - dla mnie rogi są równie ważne pod względem ostrości, co środek zdjęcia - czemu? widać to po sposobie kadrowania w moim pf.
85L jest wielkie, ciężkie, wolne, niepraktycznie zbudowane (tylna soczewka, elektryczny MF), cena z pupy - a przy tym wszystkim jakoś mega wielkiej różnicy w obrazku względem Sigmy 85/1.4 imho nie ma.
Przez te wszystkie lata pisania na forum i przeglądania zdjęć, naoglądałem się wystarczająco bdb zdjęć z 85L, ukazujących możliwości obiektywu i doskonale wiem jaki obrazek daje to szkło.
Poza tym miałem przez rok obiektyw o bardzo podobnych parametrach (Sigma 85/1.4) i godzina testów w popołudniowym słońcu wystarczyła mi, abym miał pewność że 85L jest nie dla mnie.
Lepiej pracuje mi się z ogniskową 135mm niż 85mm
Canon 100/2.0 miałem, i złego słowa o tym szkle nie powiem - ale nie było tego "wow" jak ze zdjęć z 135L
Natomiast co do nadrobienia bokeh z 85L świeceniem w plenerze to miałem na myśli np. takie coś:
Te samo ujęcie z 85L miałoby pewnie trochę lepszy bokeh, ale bokeh ze 135L też jest super, a w połączeniu ze świeceniem w plenerze daje fajny efekt i koniec końcem wow factor jest duży zarówno z obrazka z 85L jak i 135L
W innym wątku ktoś dał parę fajnych linków, na uzmysłowienie jakości bokeh:
https://www.flickr.com/groups/canon8...57615823389107
The Canon Lens Wars Ultimate Bokeh Showdown!
Niech każdy sobie sam odpowie, czy te kilka tysięcy różnicy w cenie obiektywu, będzie miało przełożenie w bokeh (bo rozumiem, że tylko bokeh jest dylematem pomiędzy 85L vs 135L)