Pokaż wyniki od 1 do 10 z 274

Wątek: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

kolejne spostrzeżenie odnosnie Sigma 85/1.4 vs. 135L
    ten obiektyw jest o wiele mniej ostry, na bokach kadru, dla przyslon f/1.4 - f/2.0 wzgledem 135L
    jest to o tyle odczowalne dla mnie, ze ja kupilem to szkielko wlasnie dla przyslon f/1.4 - f/2.0 (zamiast Canon 85/1.8) i kadruje dosyc czesto w ten sposob, ze glowy osob ktore fotografuje znajduja sie w mocnych punktach kadru.
    z poczatku myslalem, ze obiektyw mi chamsko pudluje raz za razem jak uzywam bocznych punktow AF, ale zorientowalem sie w czym rzecz, jak jeszcze raz rzucilem okiem na tabelke wykresu rozdzielczosci Sigmy 85/1.4
    (ze to nie jest nietrafione ujecie, tylko max rozdzielczosci optycznej tego obiektywu dla danej przeslony)

135L

Sigma 85/1.4

wiec ograniczeniem Sigmy 85/1.4 jest koniecznosc aby temat zdjecia byl w okolicach srodka kadru - wtedy obraz zyletka i wogole och i ach
    ale im dalej od srodka, tym wieksze mydlo
    dopiero jak sie domknie do f/2.8 jest ostro w calym kadrze, no ale wtedy nie ma juz tego efektu 3D jaki daje f/1.4 ..

ciekawi i zastanawia mnie fakt, ze nikt z posiadaczy 85L nigdy nie poruszyl kwestii mydlenia w okolicach brzegu kadru.
    jezeli wierzyc wykresom, to w 85L jest o wiele gorzej niz w Sigma 85/1.4

85L

w 85L moze i w srodku spoko, ale po bokach? nie do przyjecia (skoro mi juz doskwiera ostrosc Sigmy 85/1.4, a ktora jest jak widac o wiele ostrzejsza po bokah od 85L)
    podejrzewam, ze to jest tak, ze jak sie wydalo 8000 pln na obiektyw, to glupio jest oficjalnie pisac o powaznych wpadkach w kategorii jakosci optycznej..
    nie mniej jednak chetnie poczytam opinie posiadaczy mega popularnego 85L, ktory to juz doczekal sie kultu niczym swiety kamien z mekki

--- Kolejny post ---

wniosek: z tych trzech obiektywow: Sigma 85/1.4, 135L, 85L zdecydowanie najlepszy jest 135L jezeli o ostrosc chodzi.
    mozna sobie kadrowac wedle uznania bez brania pod uwage, ze jak fotografowany obiekt znajdzie sie z dala od centrum - w mocnych punktach kadru, to obraz bedzie mydlany.
    135L juz od pelnej dziury jest bardzo ostry w centrum, a akceptowalnie ostry na bokach.
    to ogromna zaleta.
    pod tym wzgledem na drugim miejscu jes Sigma 85/1.4, na trzecim 85L ;]
    mi juz na razie starczy zmian w mojej torbie foto, wiec do konca sezonu bede pracowac na tym co mam, ale podejrzewam ze w przyszlym roku sprzedam Sigme 85/1.4 i wroce do 135L ale dokupie również C85/1.8 jako uzupelnienie 135L
    biorac pod uwage, ze C85/1.8 jest rownie dobrze zestrojony jezeli o ostrosc chodzi w calym kadrze - podobnie jak 135L i fajnie pracuje pod slonce (gdzie 135L slabo)

C85/1.8
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 08-08-2013 o 15:43
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uprawnienia umieszczania postów