Wczoraj byłem na reportażu, gdzie chrzest bojowy przeszła moja nowa 135L
Jak już wspomniałem przedtem - Sigmy 85/1.4 używałem przez rok, więc bardzo dobrze poznałem to szkło, jego wady i zalety..
.. i autofocus
No cóż, nie będę obwijał w bawełnę - 135L pokazała Sigmie 85/1.4 gdzie jej miejsce w szeregu, jeżeli chodzi o szybkość i celność AF
Nie będę podawał jakiś średnich wyliczeń z ilości trafień, tylko opiszę to w ten sposób: 135L zawsze trafia każdym punktem AF i zawsze szybko ostrzy, Sigma 85/1.4 trafia na środkowym, na bocznych nie działa, AF wolny.
Pod względem pracy AF, przesiadka z Sigmy 85/1.4 na 135L jest cholernie odczuwalna.
Także uczciwie przyznaję, że Sigma 85/1.4 w zestawieniu ze 135L wypada sporo słabiej pod względem AF (optycznie zresztą też) i odradzam ten obiektyw do zastosowań reportażowych (w plenerze jest ok)
Sigma 85/1.4 za to zdecydowanie lepiej pracuje pod światło od 135L, no i ma 85mm a nie 135mm.. także co kto woli.
Ale dla równowagi napiszę, że Sigma 35/1.4 ART to obiektyw tak wybitny optycznie i z pewnym AF, że zostanie ze mną jeszcze długo, długo..
Prędzej wymienie 24L niż Sigme 35/1.4
btw. w mojej trzy letniej 24L zaczęły odklejać się gumy od pierścienia ostrości i zaczęła się "strzępić" guma od uszczelki przy bagneciea naprawdę bardzo dbam o swój sprzęt.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
lubię 85/1.8, pewnie szary człowiek nie zauwazy różnicy pomiędzy 85/1.2L II, ale różnica jest okrutna - ostrość, kontrast, etc. Natomiast jego cena jest nieuzasadniona - max. 3k powinien kosztować, bo nie robi fotek lepszych od 135/2L...
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Tak mozna powiedziec o 100/2 jest to niedoceniany i tanszy odpowiednik 135/2. Duzo lepiej skorygowany od brata 85/1.8. Ma mniejsze winietowanie od 135, wage, gabaryty, jest tylko nieco krotszy.
Ja czekam na nowa Sigme 85/1,4 Art DG HSM![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Oj tam gadasz pierdoły. Jakoś nowe Sigmy śmigają aż miłoCanon już mnie nie skusi swoim czerwonym paskiem za grube tysiaki
![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
No 135L jest genialnym szklem. Bije wiekszosc nowych szkiel a to konstrukcyjny dziadek z '96r.
Zeiss pokazał, że do genialności to mu jednak trochę brakuje. Canon mógłby mk II.No 135L jest genialnym szklem.![]()