Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Kupno obiektywu/wów do 5D classic

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Kupno obiektywu/wów do 5D classic

Witam,

Nadchodzi lato, uzbierałem pieniądze i chciałbym zakupić kolejne obiektywy. Sęk w tym, że po przeczytaniu kilkunastu tematów mam mętlik w głowie.
    Otóż kwota jaką dysponuje to około 2000-2500zł. Posiadam Canon 50 1.4. Robiłem osiemnastkę mając jeszcze szkło 28-70, i tak z szerokością było na styk czasem. Stąd zacząłem się zastanawiać nad canonem 24-105 f4 L IS, ponieważ i tak musiałem doświetlać lampą, więc o światło się w nim nie martwiłbym, a myślę, że 24mm już byłoby ok.
    Jednakże poczytałem o errorze z przysłoną i dopłacanie za naprawę 700zł nie uśmiecha mi się. Po drugie w głowie wróciła chęć zakupu stałek. Miałem w rękach canona 70-200 L f4 USM i by był tak mega szybki nie powiedziałbym. Jednakże ogniskowa ale w plenerze 135 przypadłaby mi do gustu, niestety to nie ta półka cenowa. Stąd przychodzą mi takie opcje zakupu używek:
    1. Canon 24-105 f4 L IS 2200zł
    2. Canon 28-135 (750zł) + dalsze zbieranie pieniędzy na obiektywy docelowe.
    3. stałek (tutaj jest zbyt wiele kombinacji) - 28 1.8 ; 35 2.0 ; 50 1.8 ; 85 1.8 ; 100 2.0 ; 100 2.8 macro

Generalnie, jestem rozbity, według testów sigma 24-70 hsm jest warta zakupu, choć jak pisze sporo osób w wątku o ślubniakach , że jak światło 4 nie pomaga to i 2.8 za wiele nie da. Jednakże na takich chrzcinach, i innych imprezach, czasem stałki by wystarczyłyby. Docelowo chciałem zakupić 17-40 + sigmę 35 1,4 + 85 1,8 + 135 2L ew 70-200 2,8/4 . Tematy zdjęć, to portret , przyroda (pseudo makro), zaczynam krajobraz, i reportaż (chrzciny,osiemnastki). Sportu nie robię póki co jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 14-06-2013 o 21:10
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: Kupno obiektywu/wów do 5D classic

Ja bym proponował 17-40 i początek swojego docelowego zestawu już masz Ponadto 17mm na 5D to już bardzo kreatywnie można poszaleć i do tego teraz jest jeszcze cashback na to szkło

Miasto

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Ja bym proponował 17-40 i początek swojego docelowego zestawu już masz Ponadto 17mm na 5D to już bardzo kreatywnie można poszaleć i do tego teraz jest jeszcze cashback na to szkło
    Tylko nowy to koszt około 2800 zł, więc w grę wchodziłaby używka.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

A ja bym proponował Tamrona 17-35 i 85f1.8 w obu przypadkach używane chodzą po ok. 1k zł.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Kup do kompletu canon 28 1.8 i 85 1.8.Koszt za używki ok.2600pln.Będziesz miał wówczas budżetową ,dobrą trójcę.Przejściowo nie drogo ,a przyzwoicie jak na wykorzystanie ff.
    1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu

Miasto

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A ja bym proponował Tamrona 17-35 i 85f1.8 w obu przypadkach używane chodzą po ok. 1k zł.
    Tak się kiedyś zastanawiałem i czytałem o tym szkle i podobno optycznie nawet całkiem, af bym sobie wspomagał za pośrednictwem czujników z lampy błyskowej. Jednakże nie jest on dostępny jako używany niestety.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

przeczytałeś masę tematów i dlatego zakładasz kolejny taki sam...i co chcesz się z niego dowiedzieć??
    tak z ciekawości pytam

Pełne uzależnienie

Temat trochę w stylu: "mam dwie koleżanki, z którą zacieśnić znajomość". Masz własny styl fotografowania, sam musisz wybrać. Ja np. ostatnio właściwie nie ściągam 50'tki. Mam doradzić 50?

Nie masz żadnej konkretnej fotograficznej potrzeby więc zbieraj dalej. Narodzi się potrzeba, to wątpliwości znikną.

Uprawnienia umieszczania postów