Jak się forsuje czułość w lustrzance dSLR?
Jak się forsuje czułość w lustrzance dSLR?
w RAW'ie trzeba robic zdjecia, a pozniej w programie ktorym wywolujesz masz suwaczek +/- EV no i suwasz suwaczkiem... efektem ujemnym zbyt mocnego wyciagania jest tzw, banding czyli pziome pasy z szumu matrycy...
Efektem ujemnym jest szum a nie bandingZamieszczone przez Jac
(ostatnio modne slowo
) Mi sie jeszcze nigdy nie udalo wygenerowac bandingu ...moze mam cos popsute
pasy moga byc zarowno pionowe jak i poziome - zalezy od matrycy.
Ciemność widzę.... głównie
Zapisałem sobie na dysku i trochę rozjaśniłem. Rzeczywiście, widać poziome pasy...
Noo ladny banding :-) Jac, kupiles D200?Zamieszczone przez Jac
Zgadzam sie, ze taki efekt mozna uzyskac ale moim zdaniej jest to wyjatek a nie regula. Dla sprawdzenia wzialem kilka RAWow zrobionych w nocy z lampa przy ISO400 i przywalilem im +4EV (szalenstwo). Zero oznak bandingu ...tylko szum straszny.
to zrob inaczej wez zrob zdjecie na iso1600 niedoswietlone o jakies 2EV i wez to wyciagnij... no niestety banding jest przypadloscia kazdej matrycy czy to ccd czy to cmos... kwesti jest tylko taka kiedy sie pojawia...
Widze, ze Ty zakladasz sytuacje harkorowo-ekstremalne.Zamieszczone przez Jac
Ja tam wole porawnie naswietlac niz zastanawiac sie nad bendingiem
Ale z ciekawosci zrobie taki test![]()
oooo wejście do piwnic Domów centrum obok Hybryd ... niezapomniane chwile
w trybie M jechalem na plenerku i jak si gosiu pojawil to niezdarzylem poustawiac, wolalem miec to niz nic... a pozniej ni bylo mozliwosci poprawic bo gosciu jakis delikatnie mowiac niechetny byl ;-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
no dokladnie... ale mam tez Hybrydy, zeby nie bylo OT rowniez mozna sie dopatrzec bandingu ;-)...Zamieszczone przez popmart
wbrew pozorom ci na zdjeciu byli bardziej spokojni od tego 'dziadka' - poprostu ucieli po kilku fotkach :-))
Ostatnio edytowane przez Jac ; 28-02-2006 o 15:54