Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 430 EXII i odbłyśnik

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie 430 EXII i odbłyśnik

Witam

Zakupilem w/w lampę i jestem z niej póki co zadowolony ale tak nie do końca. O ile zdjecia w pomieszczeniach wychodzą już mi dobrze o tyle nie potrafie jeszcze dobrze uzywać lampy w plenerze i tryb do szybkiej migawki duzo nie pomaga , biały dyfuzor troszke lepiej . Widziałem ze 580 ma wysuwany taki biały odbłyśnik. Chciałbym spróbowac z czymś takim. Czy można to jakoś dokupić tz chodzi mi o takie coś nakładanego jak dyfuzor ale tylko z " takim odbłysnikiem ". Szukałem i nie za bardzo widzę.

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: 430 EXII i odbłyśnik

Z tego co wiem, wysuwany ekranik służy do tworzenia odbłysku w oczach, a nie jako dyfuzor.

Coś już napisał

jesteś pewien ? no to byłem w błędzie bo myślałem że od tego ekranika odbija sie światło podonie jak od białych ścian przez co fotki wewnątrz wychodza mi dobrze a na zewnatrz nie za bardzo

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Akurat czytam książkę " Za pamiętnika lampy błyskowej". Kupiłem używaną za parę złotych. Świetna lektura, które odpowie Ci na wiele pytań zadanych w tym wątku.
    Ja korzystam czasami z białych wizytówek i gumek recepturek.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja używam gumki recepturki i jakiejś sztywnej ulotki, która idealnie pasuje do szerokości lampy i jest biała z jednej strony. Sprawdza się idealnie. Tanie i lekkie do tego.

Jest to dobre rozwiązanie, tylko recepturki czasami pękają ja używam gumki do włosów i biały kartonik.

Coś już napisał

bardzo dziekuje za odp
    dziś poćwiczę z kartonikiem

mam jeszcze jedną prośbę

otóż mam statyw i chciałbym kupic do niego takie dodatkowe sanki ( koszt mały bo 12 zł ) zeby umocowac swoją lampę

problem jest inny nie wiem jaki kupić softbox aby pasował do parametrów mojej lampy i dał się zamontowac do tego statywu z lampa a zdjecia wyzwalał bym swoją 650

czy taki softbox byłby ok i jak to sie montuje na statyw ?

DYFUZOR SOFTBOX Z GRIDEM DO LAMPY BŁYSKOWEJ W-wa (3317271592) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a chodzi mi głownie o to zeby w plenerze robic portrety czy nawet jakies proste zdjęcia produktowe

cos takiego jak w tym filmie o 3.30 min rozumiem ze robi sie wtedy metodą prób i błędów w trybie manual lampy

http://www.youtube.com/watch?v=IJTU3tAWfTs

ale moje pytanie jest takie jaki powinienem kupic soft box chodzi mi o wymiary żeby powiedzmy oswietlić osobe stojącą i czy do czegos takiego nie wystarczy może parasolka

dziekuje za cierpliwość i ewentualna pomoc :>
    Ostatnio edytowane przez maxx78 ; 13-06-2013 o 18:15

Początki nałogu

Do autora tematu: kup to za grosze http://www.fotoslajd.pl/allegro/025/...iwersalny3.gif
    Efekt będzie lepszy od kartoników z gumkami.

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    Do autora tematu: kup to za grosze http://www.fotoslajd.pl/allegro/025/...iwersalny3.gif
    I ten materiałowy dyfuzor spełnia swoją rolę?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    czy efekt bedzie lepszy od białego plastikowego dyfuzora bo przy robieniu na wprost z dyfuzorem nie wychodza mi tak jak zdjecia odbite od ścian

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów