Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Czy zostać przy systemie czy może nie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy zostać przy systemie czy może nie.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Autor wątku sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym mu najbardziej zależy? Na trwałości, 100m, czy IS-ie. Bo optycznie te szkła są chyba porównywalne.
    Pozdrawiam
    Porównywalność porównywalnością ale jak oglądam zdjęcia z budżetowych zoomów to widzę mydełko na dalekich planach - nie mam pojęcia z czego to wynika autofocus? optyka budżetowego zooma tak ma? na tych mniej budżetowych tego "mydełka" nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-06-2013 o 11:54
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

No ale my tu od paru postów porównujemy c 70-200 f4 z t 70-300 ze stabilizacją. Optycznie są porównywalne.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Witam
    Jak pisałem wcześniej z dłuższych ogniskowych najczęściej używam 100-150 mm.
    Tak mi przyszło do głowy, że zamiast zooma może kupić jedną stałkę systemową np . 100/2.0 i włączyć zoom nożny o ile będzie taka możliwość.
    Marzyła mi się 135/2.0 ale cena poza moim zasiegiem niestety.
    Tylko 100/2.0 (poza światłem ) to bardzo blisko tego 15-85 mm którego posiadam.
    Czy to zła czy dobra myśl................odrzucając oczywiste ograniczenia...
    pozdrawiam wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 12-06-2013 o 12:27
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Miasto
    dawna stolica

Niby blisko, a jednak daleko. Różnica w świetle wynosi 3EV, to bardzo dużo. Jako uzupełnienie 15-85 i jako portretówka 100 2.0 sprawdzi się znakomicie. Ale to dalej 50mm mniej od tego, co do tej pory wykorzystywałeś najczęściej. Napisz jeszcze do jakiego rodzaju fotografii chcesz wykorzystywać te ogniskowe?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Niby blisko, a jednak daleko. Różnica w świetle wynosi 3EV, to bardzo dużo. Jako uzupełnienie 15-85 i jako portretówka 100 2.0 sprawdzi się znakomicie. Ale to dalej 50mm mniej od tego, co do tej pory wykorzystywałeś najczęściej. Napisz jeszcze do jakiego rodzaju fotografii chcesz wykorzystywać te ogniskowe?
    Interesuja mnie dwie opcje: -fotografia koni w różnych formach, a przede wszystkim hala i skoki .
    - wyłuskiwanie ciekawych postaci z grupy ludzi tak aby nikomu nie przeszkadzać
    Tak mogę w dużym skrócie określić rodzaj fotografii , który mnie interesuje.
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Miasto
    dawna stolica

Jak hala i skoki to zapomnij o czymś ciemniejszym niż 2.8. Opisywana setka będzie do w/w zastosowań idealna. Pytanie jak blisko możesz podejść pod koniki? Bo jak blisko to rozważ jeszcze opcję 85 1.8. A ludzi tez odetniesz:-) Fakt, 135 2.0 byłoby najlepsze.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

witam
    Decyzję podejmę jak osobiście pomacam tego Tamrona 70-300 ze stabilizacją.
    Jak mi podpasuje to go kupię, a jak nie to będę szukał stałki systemowej ale nie krótszej niż 100mm , tylko niestety używanej.
    Szczerze mówiąc to pierwsze próby na hali były właśnie z Sigmą 70-300 APO i tu najbardziej brakowało stabilizacji bo oświetlenie było całkiem fajne tylko rączki trochę drżały . Pewnie monopod by pomógł , ale wtedy jeszcze go nie miałem.
    Pozdrawiam Wojtek

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A przy jakich czasach te skoki fociłeś? Zakładam, że masz świadomość, że czasy muszą byc odpowidenio krótkie i nie chdodzi mi tu o tło, tylko glówny obiekt, który jest w ruchu.
    Ja bym jednak mierzył w coś "jasnego".

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

A może, jeśli ogniskowa ma być dłuższa niż 100 i 135 mm, to używka C 200mm 2.8L II USM?

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A przy jakich czasach te skoki fociłeś? Zakładam, że masz świadomość, że czasy muszą byc odpowidenio krótkie i nie chdodzi mi tu o tło, tylko glówny obiekt, który jest w ruchu.
    Ja bym jednak mierzył w coś "jasnego".
    Wiem ze problemem jest światło i czas naświetlania.
    Przy moich obecnych ograniczeniach finansowych próbuje znależć złoty środek dla swojej przygody z fotografią.
    Jeśli chodzi o fotografię w hali jest to tylko raz w roku , a wiekszość byłaby na powietrzu a tu problemem jest kierunek światła , na hali jest ono bardzo rozproszone co wbrew pozorom ułatwia czasem fotografowanie.
    Wydaje mi się że na powietrzu przy odpowiednio długiej ogniskowej i wąskiemu kątowi obiektywu można z ostro padającym swiatełkiem powalczyć , ale to tylko takie moje dywagacje.
    Gdyby nie ograniczenia finansowe żaden z nas nie miałby problemu z kupnem dowolnego obiektywu i jego wyborem.
    ps. Bardzo ładne fotografie samolotów , szczerze podziwiam ,jak kupie cos dłuższego wybiore się kiedyś w okolice lotniska na Okęciu i popróbuje swoich sił........ale to później
    pozdrawiam Wojtek

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    A może, jeśli ogniskowa ma być dłuższa niż 100 i 135 mm, to używka C 200mm 2.8L II USM?
    Problem polega na tym że najczęściej używam ogniskowej 100-150 mm dlatego stałka 100mm lub 135mm ale ta jest bardzo droga jak dla mnie.
    Myslę o tele np Tamronie bo to taki półśrodek na moje potrzeby .
    Obiektyw chwalony i cenowo mi pasujący , a że dłuższy niż potrzebuje to trudno może czasem się i te 200-300mm przyda.
    Stałka 200 mm to juz bardzo duże ograniczenie jeśli chodzi o wszystkie aspekty , począwszy od zamrożonej gotówki a skończywszy na warunkach potrzebnych do jej wykorzystania.....jak dla mnie za dalekie posuniecie , ale dzięki za zabranie głosu w temacie....
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 13-06-2013 o 11:23

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów