Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Mała liczba zdjęć na baterii - Canon 5D mk. III

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Odp: Mała liczba zdjęć na baterii - Canon 5D mk. III

Cytat Zamieszczone przez obo Zobacz posta
    Ja używałem zamiennika BP-511 Hamy - był trochę mniej wydajny niż oryginalna bateria Canona. Bateria zawsze używałem zamienie - po ponad 3 latach zamiennik firmy Hama padł (bardzo szybko się ładuje, wystarcza na kilkanaście zdjęć). Teraz zakupiłem Ansman'a - po trzech latach zdam relację porównawczą
    Bateria Canon działa dla porownania już 5 lat! ale oryginał jest ładnych kilka razy droższy więc wg mnie opłaca się brać firmowe zamienniki.
    Kolejne potwierdzenie że czas jest głównym wrogiem tych akumulatorów.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Dx47 Zobacz posta
    To w takim razie jaki zamiennik polecacie jakiej firmy?
    DSTE koło 30 zł, Newell koło 60 zł...
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez obo Zobacz posta
    Bateria Canon działa dla porownania już 5 lat! ale oryginał jest ładnych kilka razy droższy więc wg mnie opłaca się brać firmowe zamienniki.
    Jak porównać okres działania do ceny oryginału i zamiennika to na jedno wychodzi - zapłacisz drożej i dłużej używasz
    IMHO zamiennik dobrej jakości warto mieć, ale tylko jako zapas.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Ja jak do tej pory robię około 600 zdjęć na oryginalnym akumulatorze. Aparat mam od niedawna więc dochodzi do tego przeglądanie menu itp. Filmów nie nagrywam

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez Miit Zobacz posta
    Ja na orginale jak i zamienniku phottixa robie w reportażu ślubnym około 1350 zdjęć. Jednak zamiennik po roku wsadzony do body powoduje wyświetlenie komunikatu o bledzie w komunikacji miedzy body i aku. Zastanawiam sie czy go nie reklamować choć poza tym komunikatem wszystko ok.
    A czy nie było to związane z wgraniem nowego software'u do aparatu ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    A czy nie było to związane z wgraniem nowego software'u do aparatu ?
    W sumie nie zwróciłem na to uwagi ale faktycznie po aktualizacji zaczol pojawiać się komunikat.
    C 5D, Z 16/2,8, C 16-35/2,8 L, C 24-105/4 IS L, C 85-1,2 L, C 135/2 L, C50/1,4, 580EX II + małe domowe studio

Uzależniony

Nie ma co się żołądkować za kilkadziesiąt zł. Zrobiłem eksperyment i rozebrałem zamiennik za 25 zł który wystarczał na tylko kilkadziesiąt zdjęć i nie działał w trybie filmowym. Okazało się że ogniwo jest w pełni naładowane i pali druty niczym aku w samochodzie niestety prąd przepływa przez chip który ogranicza jego moc do wartości zbyt małej aby zasilić aparat, po ominięciu chipa wszystko śmiga aż miło. To rzecz jasna tylko jednorazowo w ramach eksperymentu z obawy o aparat wywaliłem to aku i kupiłem za 40 zł i jest ok.

Teraz w weekend na 6D + 24-105L i 70-200L pstrykłem ponad 2200 fotek na jednym naładowanym oryginalnym aku. Podgląd na 2 sek, IS w 24-105 włączone. Myślę, że te 400 to zdecydowanie za mało i wg mnie aku uszkodzone.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów