Zobacz wyniki ankiety: Czy używasz filtr polaryzacyjny z teleobiektywem ?

Głosujących
49. Nie możesz głosować w tej sondzie
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Współpraca polaru z teleobiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    O który tekst Ci chodzi ?
    Medycyna z homeopatią ? Ależ oczywiście że ma wiele wspólnego . Ale to OT.
    O każdy w tym wątku, który twierdzi, że istnieje związek miedzy położeniem płaszczyzny głównej a wpływem filtru. Stwierdzenie, że coś zachodzi, nie jest jeszcze wyjaśnieniem.

Podobnie jak po przejściu przez soczewkę - odbicia , rozproszenia zniekształcenia .
    I jaki tu jest związek z pogorszeniem jakości czy położeniem płaszczyzny głównej? Jak umieściłbym filtr metr albo dwa przed obiektywem, to wpływ byłby inny?

Nie , nie powiem . I nie widzę żebym to napisał .
    Tylko chciałem się upewnić
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    O każdy w tym wątku, który twierdzi, że istnieje związek miedzy położeniem płaszczyzny głównej a wpływem filtru. Stwierdzenie, że coś zachodzi, nie jest jeszcze wyjaśnieniem.
    OK , w tej chwili nie mam dostępu do źródeł , ale wieczorem lub jutro coś dodam . Jeżeli to jeszcze kogoś interesuje . No i uprzedzam , że będzie dużo nudnych podstaw optyki

I jaki tu jest związek z pogorszeniem jakości czy położeniem płaszczyzny głównej? Jak umieściłbym filtr metr albo dwa przed obiektywem, to wpływ byłby inny?
    Tak na szybko to mogę powiedzieć że tak , filtr przed płaszczyzną główną będzie o wiele bardziej wpływać negatywnie na obraz niż po " przeciwnej stronie " . Uzasadnienie - j.w.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i uprzedzam , że będzie dużo nudnych podstaw optyki
    Zrob jak Kuchatek tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Najpierw wstepna zajawka problemu, potem od razu konkluzja i FAQ - dla tych ktorym sie nie chce czytac. I dopiero na koncu rozwiniecie czyli dokladny opis wraz z podstawami optyki.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

Oooo... jak ma być taki haj-lajf i bon-ton to kilka dni to potrwa . Miała być wersja dla namolnego Tomasza Golińskiego , a tu się robi poważna sprawa , ktoś to może przeczytać i będzie wstyd jak coś spapram .
    A mogę , bo wcale nie jestem takim specem . Na forum jest kilku ludzi którzy znają się lepiej ode mnie .
    Ale spróbuję ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mając to na uwadze filtry wsuwa się w slot blisko mocowania aparatu - koszt takowego o średnicy np 160mm byłby absurdalnie duży - są one wliczone do układu i ich brak powoduje aberracje ( dystorsje i CA ) stąd standardowo jest filtr UV na wyposażeniu . Taki holder może przyjmować filtry żelatynowe docinane specjalnie do jego rozmiaru , co do polarów - to chyba nie ma takich - byłby kłopot z obracaniem .
    Sa...
    http://www.usa.canon.com/html/eflens...ies/index.html
    ...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rzeczywiście ... dlatego napisałem chyba
    Na forum jest kilku ludzi którzy znają się lepiej ode mnie .
    A nie mówiłem ?

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie wszyscy i nie na wszystkim. Dlatego kazdy poradnik z wyjasnieniem niektorych spraw jest mile widziany. Czekamy Im dluzszy tym lepszy
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myślę, że poradnik to za dużo. Sprawa dla olbrzymiej większości ogranicza się do odpowiedzi: tak/nie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

i jak bardzo sie pogarsza jakosc z filtrem przed i w obiektywie, a przedewszystkim o jakim rzedzie wielkosci pogorszenia obrazu dyskutyjemy, jak bardzo spada ostrosc i pojawiaja sie inne wady optyki takie zestawu z PL, bo moze gra nie warta swieczki a dyskusje czysto akademickie ;-)

Miasto
    USA

Domyślnie

Myślę, że poradnik to za dużo. Sprawa dla olbrzymiej większości ogranicza się do odpowiedzi: tak/nie
    Nie zapominaj o tych zboczencach (jak ja), ktorzy nie tylko chca wiedziec ze dziala ale tez dokladnie jak i dlaczego
    ...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów