Czy jest sens używania polaru z teleobiektywem, jeśli nie robimy zdjęć przez szybę.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
Czy jest sens używania polaru z teleobiektywem, jeśli nie robimy zdjęć przez szybę.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
jesli nie masz zalozonej oslony przeciwslonecznej to tak, albo jesli robisz zdjecie mniej wiecej pod tym samym katem do slonca, krecenie polaarem z oslona, zwlaszcze przy teleobiektywach jest dosc uciazliwe... zeby nie napisac niemozliwe... Polar nie sluzy tylko do robienia zdjec przez szybe!!!
Dlaczego miałoby nie być sensowne? Ja między innymi z tego powodu wziąłem canona 70-200/f4L zamiast nowego canon 70-300 z IS bo kręci mordką. Planuje dużo zdjęć na wodzie a tam jak wiadomo mnóstwo odbić.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Dodam jeszcze, że na pięknym niebieskim niebie mi nie zależy.![]()
Zgadza się, ale to tez odbicie / źródło odbicia jest nieistotne czy to woda czy szyba /, mnie chodzi o to czy jest jakiś sens używania polaru wykluczając :Planuje dużo zdjęć na wodzie a tam jak wiadomo mnóstwo odbić.
1. fajne niebieskie niebo
2. funkcja ochronna szkła
3. redukcja odbić światła od różnych rzeczy
tak, zwiekszenie kontrastow, moze najpierw poczytaj sobie co to jest POLAR i do czego sluzy
Czytałem, ale zawsze i we wszystkim rozdzielam teorię od praktyki.tak, zwiekszenie kontrastow, moze najpierw poczytaj sobie co to jest POLAR i do czego sluzy![]()
Czy używasz filtr polaryzacyjny z teleobiektywem ?
1) Nie używam bo to bez sensu.
Nie używam żadnych filtrów przed teleobiektywami! Dlaczego?
http://groups.google.com/group/pl.re...5b26b9e?&hl=pl
A to niby czemu ???? Jakieś praktyczne uzasadnienie?Zamieszczone przez gwozdzt
Do tej pory nie podpinałem polara do mojego 70-200 ale wydaje mi się że jak podepnę i zrobię fotkę np. kajaka na wodzie gdzie jest pełno blików od słońca to powinno być lepiej tzn. bez odbić chyba że czegoś nie wiem...
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Przecież jest w moim poscie link uzasadniający to stwierdzenie.Zamieszczone przez mirhon
Ja po prostu wierzę, że filtr "psuje" konstrukcję optyczną teleobiektywu, a jako dowód przyjmuję, że w najlepszych, profesjonalnych teleobiektywach stosuje się tylko tylne filtry żelatynowe.
Podkreślam, ja w to wierzę, nie każdy musi.
A w praktyce mam tylko jeden teleobiektyw (na filtr 58mm) i używam go na tyle rzadko, że nie warto mi do niego kupować filtrów, wiec nie mam żadnego filtra na 58mm. Pozostałe moje szkła mają srednice filtrów 52mm i 67mm, do nich mam polary i ich używam.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-02-2006 o 12:21