Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Mecz piłkarski - sprzęt

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie Odp: Mecz piłkarsk - sprzęt

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Czy sportowi mogą się wypowiedzieć, przy jakich (oczywiście cirka) nastawieniach popełniają fotki na stadionie. Przykładowo czy ISO 1600, f. 5,6 i czas 1/500 starczy?
    Ech. Ja używam od ISO 200 do ISO 6400, przesłonę od 2.8 do 4.0 i czas od 1/500s do 1/6400s. Pomogło? Co stadion to inna specyfikacja, ile stadionów tyle warunków pracy, co zresztą już wyżej kolega four35 napisał.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

hmmm, z tego co zrozumiałem to nie wiesz czym ,nie wiesz skąd ale chcesz wiedzieć jakie ISO użyć
    tak sobie myślę, że jeśli to ma być małpka (albo inne cóś) to tam jest zawsze taki zielony kwadracik, którego użycie powinno wystarczyć do całkiem udanej fotki

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

becekpl - bardzo zabawne ) Chodziło mi o orientacyjne parametry abym wiedział orientacyjnie na co się przygotować. C80 przesłał odpowiedź - dzięki

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Odp: Mecz piłkarski - sprzęt

Kompakt to przy szybkich akcjach "zagotuje" Ci się, zwykły fz-50 chce wspomagać się w dobrze oświetlonej auli w pokazach karate. Czasy max rzędu 1/125-250 powinny wystarczyć, resztę regulujesz od potrzeb starając się trzymać dobrego pułapu ostrości obiektywu f4-f6.7 i jak najniższego iso ;-] Są mecze, gdzie na drugą połowę wejście jest za darmo, spróbuj wbić to się dowiesz jak reagują na sprzęt foto.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Temat dla mnie trochę wygląda jak taki, w którym ktoś nigdy nie prowadził samochodu i mówi: Ej stary powiedz mi, kiedy mam wrzucić dwójkę, przy 20km/h czy przy 40km/h?A może przy 2000 obr/min czy 3500 czy może 5000? Odpowiedź jest prosta: wszystko zależy od danej sytuacji! Tak samo, co stadion/hala, to inna sytuacja. Ostatnio będąc na hali na piłce nożnej były spore różnice (w ISO) zmieniające się w sekundzie, bo słońce raz zachodziło za chmury a raz wpadało przez okna, bo czas miałm ustawiony ręcznie. Tak jak inni prawili, wszystko zależy od bardzo wielu czynników.

Pełne uzależnienie

Kolega chce potrenować robienie zdjeć na meczu a wy tak od razu, że po co, że się nie da. Napisał że nigdy na meczu nie był więc pewnie sam mecz jako taki nie bardzo go interesuje, tylko raczej mozliwośc popróbowania zdjęc sportowych. Bez długiego obiektywu, raczej bedzie cięzko, więc może spróbuj oddać nasroje meczowe fotografując kibiców. z perspektywy trybuny, nawet jak Ci ISO wystarczy zawodnicy nie wyjdą najlepiej. Jak ktos napisał, mecz ma 90 minut, po 10 bedziesz widział czy Twój kompakt podoła (pewnie nie).

--- Kolejny post ---

a dlaczego nie pozwalają wnieść na trybuny i robić zdjęć lustrzankami? to jakiś ogólnopolski przepis, czy lokalny?

Miasto
    Poland - Poznań

Usjwo - bardzo mądrze piszesz, dzięki za rzetelne podejście do sprawy. Jest dokładnie tak jak 'mówisz'.
    Koledzy, pytanie o ogniskową w kompakcie - wiadomo, najlepiej mieć 1000mm i robić zbliżenia wspomnianej i omawianej wcześniej kropli potu na czole piłkarza, ale jakie ogniskowe do względnych zbliżeń powinny wystarczy, czy przedział 200-300mm załatwi sprawę, czy warto mieć im więcej tym lepiej i kierować się w coś pokroju 500-600mm i więcej? Oczywiście, zaraz mądrzy napiszą 'zależy skąd będziesz robił' - to jest oczywiste
    Jak ten temat z Waszych doświadczeń wygląda?

Profesjonalnego sprzętu foto, tj. lustrzanki cyfrowej z wymiennymi obiektywami i kamery tj. urządzenia rejestrującego video nie można na chyba żaden stadion obecnie wnosić (na pewno nie można na PGE, Pepsi Arena i Lecha). Dlaczego - tego nie wiem, ale raczej ze względu na monopol dla akredytowanych (konkurencja?!). Innego, logicznego powodu ja nie znam, bo nie wierzę, że chodzi o bezpieczeństwo... kto byłby tak zdesperowany aby z trybun sprzętem za XXXXX PLN świgać w jakiegoś kopacza?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta

Profesjonalnego sprzętu foto, tj. lustrzanki cyfrowej z wymiennymi obiektywami i kamery tj. urządzenia rejestrującego video nie można na chyba żaden stadion obecnie wnosić (na pewno nie można na PGE, Pepsi Arena i Lecha). Dlaczego - tego nie wiem,
    a próbowałeś czy zgadujesz???że tak jest??? na bilet vipowski na legie wniosłem moja 5
    +70-300 l i nie było problemu ani z wniesieniem ani z robieniem zdjęć
    a że siedziałem za Engelem to nawet na oficjalnej stronie widać jak cykam foty

Miasto
    Poland - Poznań

becekpl - wiem że tak jest, bo umiem czytać i wiem jakie są przepisy stadionowe. Ale wiesz, to co kto i gdzie wnosił to ja sobie wyobrażam Regulamin stadionowy przy tego typu imprezach jak mecze ligowe, towarzyskie etc. mówi jasno że z lustrem nie mozna. Sam byłem na Pepsi i miałem kompakta a obok mnie stał koleś z Olkiem (takim małym i jakimś naleśnikiem) i pstrykał.
    Jasno więc można wywnioskować, że z w/w jest jak z jazdą autem wd. przepisów, ten co jedzie przepisowo traci czas w korku (ma gówniane fotki z małpki), ten co łamie prawo jest szybciej w domu jadąc na czerwonym (wchodzi z lustrem i ma lepsze zdjęcia) - powiedzmy
    Z pewnością wejście z lustrem zależy od dobrego/złego humoru obsługi, ochrony...

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

z trybun? jakies dobre 400mm i mozna jechac w miare Nawet mozna ciekawe zdjecia goli ustrzelic
    czas: standard to 1/1000
    f: najmniejsze
    iso: jakie wyjdzie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów