Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Mecz piłkarski - sprzęt

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie Mecz piłkarski - sprzęt

Witajcie,

więc, mecz piłkarski PGE Arena - akredytacji brak, więc i z lustrzanką i wielkim i ciężkim tele raczej nie pójdę - bo nie można.
    Pytanie więc jest takie: co polecacie z segmentu kompaktowego na mecz, jaka ogniskowa powinna wystarczyć + ewentualnie jakie parametry prócz Tv i krótkich czasów.
    Dodam jeszcze, że nigdy nie byłem na żadnym meczu i stadionie więc o fotografowaniu tam już nawet nie wspomnę

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Mecz piłkarsk - sprzęt

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Witajcie,

więc, mecz piłkarski PGE Arena - akredytacji brak, więc i z lustrzanką i wielkim i ciężkim tele raczej nie pójdę - bo nie można.
    Pytanie więc jest takie: co polecacie z segmentu kompaktowego na mecz, jaka ogniskowa powinna wystarczyć + ewentualnie jakie parametry prócz Tv i krótkich czasów.
    Dodam jeszcze, że nigdy nie byłem na żadnym meczu i stadionie więc o fotografowaniu tam już nawet nie wspomnę
    a ja zapytam po co Ci to? rozumiem, że nie jest to zlecenie komercyjne, jestem zdania ze jak juz cos robic to najlepiej jak sie da/potrafie... czy nielepiej sobie tylko "widowisko" pooglądać? a jak już musisz to telefonem... (to nie było w zamysle złośliwe)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Poland - Poznań

Spoko, nie odczytałem tego złośliwie, pytanie na pewno jest dobre, natomiast prócz widowiska, chciałbym złowić jakąś akcję lub piłkarza

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Spoko, nie odczytałem tego złośliwie, pytanie na pewno jest dobre, natomiast prócz widowiska, chciałbym złowić jakąś akcję lub piłkarza
    napisałes, że nigdy nie byłes na meczu, nie bedziesz sie mógł zabytnio zbliżyc do płyty, bedziesz tam ze sprzetem którym raczej nic spektakularnego nie ustrzelisz, pewnie tez nie wiesz gdzie bedziesz siedział, jesli to możliwe bym sie usadowił przy wejsciu do szatni i tam postarał sie cos "złowic" bo spadających kropli potu z czoła gracza przy wslizgu przed polem karnym to raczej nie zrobisz...ale powodzenia...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Poland - Poznań

tombas - jasne, zdaję sobie z tego sprawę, że kropli potu lecącej z głowy piłkarza nie ustrzelę. Chodzi mi o kilka pamiątkowych fotek, zawierających ludzkie sylwetki, a nie jak z zoom'u 3x w kompakcie 'mikrusowe coś' gdzie nawet numerka na koszulce nie widać. Miejsca w narożniku murawy, nad wejściem.
    To z doświadczenia, jakie ISO przy takiej dajmy na to oświetlonej murawie wypada, jaka przysłona i czas? Jej, sorry za tak głupie pytania, ale powaga, nigdy na stadionie nie siedziałem Nie wiem czego się spodziewać...
    Ostatnio edytowane przez GoomeX ; 10-06-2013 o 14:57

mk
    Guest

Mnie zawsze wpuszczali z 70-200 2.8 i to starczało choć nie powiem,żebym był jakoś daleko od płyty... Najlepiej dobre miejsce na dole by coś ustrzelić, czasy od 1/125 do 1/250 ja najczęściej wbijam 1/250 w tryb TV i iso okolo 800 ; ) Powodzenia!

Perspektywa z której będziesz robił zdjęcie tz. trybuny nie jest najlepsza. Czas, przysłona oraz ISO zależy od pory dnia i oświetlenia danego stadion. Nikt normlany Ci tu nie poda dokładnych parametrów które pomogą Ci zrobić dobre foto. Otwierasz przysłonę na maxa dajesz czas nie dłuższy niż 1/1000 i jedziesz z koksem, choć sądzę że efekt będzie i tak marny, niestety...

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

I nie zapomnij lampy wyłączyć. Bo już widziałem magikow co z góry trybun błyskali zawziecie :-)

Miasto
    Poland - Poznań

Dzięki za rady. Domyślam się, że sztywnego planu 'meczowego' nikt mi nie przedstawi i nie da gotowego przepisu na piękne zdjęcia, ale nie tego oczekuję. Czy sportowi mogą się wypowiedzieć, przy jakich (oczywiście cirka) nastawieniach popełniają fotki na stadionie. Przykładowo czy ISO 1600, f. 5,6 i czas 1/500 starczy? Ewentualnie jakie macie doświadczenia z wnoszenia profi sprzętu bez akredytacji na stadiony na mecze towarzyskie? Czepiają się, wyrzucają? Ktoś wcześniej napisał że z 70-200 wchodził - żart i prowokacja, czy zależy to od meczu i humoru 'obsługi'?

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Dzięki za rady. Domyślam się, że sztywnego planu 'meczowego' nikt mi nie przedstawi i nie da gotowego przepisu na piękne zdjęcia, ale nie tego oczekuję. Czy sportowi mogą się wypowiedzieć, przy jakich (oczywiście cirka) nastawieniach popełniają fotki na stadionie. Przykładowo czy ISO 1600, f. 5,6 i czas 1/500 starczy? Ewentualnie jakie macie doświadczenia z wnoszenia profi sprzętu bez akredytacji na stadiony na mecze towarzyskie? Czepiają się, wyrzucają? Ktoś wcześniej napisał że z 70-200 wchodził - żart i prowokacja, czy zależy to od meczu i humoru 'obsługi'?
    Jeżeli to mecz piłkarski to masz 90 minut + przerwa... poświęć 10 pierwszych minut na testy ustawień i tak zostanie Ci jeszcze sporo czasu na fotografowanie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów