Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Prośba o pomoc. Infrared + 550d

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc. Infrared + 550d

blackninja dzięki za link, bardzo mi to pomogło co prawda zdjęcia nie wychodzą takie jak to Twoje ale to chyba wina tego filtra cokin p007 (89B). Musiał bym chyba zainwestować troszkę więcej w Hoye r72. W sumie nie wiem dlaczego się tak dzieje że na zdjęciach z tym filtrem nie mam białych liści bo jak przykładam filtr do telefonu czy kompaktu Samsunga wszystko ładnie na biało jest a przy Canonie 550d i 5d lipa.

latant robiłem zdjęcia i na 550d i na 5d tak jak mówisz Ty i kolega blackninja próbowałem i w Raw i w Jpg z ustawieniami WB na białą kartkę ale liście i pozostała zieleń nie jest biała lecz ciemno niebieska.

Może to wina powłok na obiektywach ale i tak pewnie się mylę, w każdym bądź razie używam takiej konfiguracji:
    ( CANON EOS 550d ) Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
    ( CANON EOS 5d Mark I ) PENTACON auto MC 29mm f/2.8 (nie mam puki co nic szerszego), Canon EF 50 mm f/1.8 II

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Forest Zobacz posta
    próbowałem i w Raw i w Jpg z ustawieniami WB na białą kartkę ale liście i pozostała zieleń nie jest biała lecz ciemno niebieska.
    WB ustawiasz na czymś jednolicie zielonym, najlepiej na trawie, wtedy to co zielone będzie białe.

Efekt jest taki:

po zamianie kanałów wygląda tak:
    CMEHA - reszta to upgrade

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Mam też filtr Cokin p007, to filtr do fotografii w podczerwieni, ale do zdjęć cz-b, koloru nie uzyskasz dobrego.

Moje foto "przed":

i po zamianie kanałów:

Filtr Hoya R72
    Model: Canon EOS 5D Mark III
    Obiektyw: EF28-105mm f/3.5-4.5 USM (bo tylko na ten obiektyw pasuje mój filtr)
    Długość ogniskowej: 28mm
    Przysłona: f/11.0
    Czas ekspozycji: 30.000s
    Czułość ISO: 640
    Korekta ekspozycji: brak
    Pomiar światła: Punktowy
    Program ekspozycji: Ręczny
    Tryb ekspozycji: Ręczny
    Balans bieli: Ręczny
    Ostatnio edytowane przez blackninja ; 18-07-2013 o 22:06
    Marki trzy.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12