Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Obiektyw z przeznaczeniem do nagrywania filmów (650D)

Awatar Baba O'Riley
    Miasto
    Wrocław

Question Obiektyw z przeznaczeniem do nagrywania filmów (650D)

Witam,

zaopatrzyłem się niedawno w body Canon'a EOS 650D i dokupiłem obiektyw Sigmy 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM.
    Jest to moje pierwsze doświadczenie w świecie lustrzanek cyfrowych. Wcześniej użytkowałem Sony H50 (klasa superzoom).

Obiektyw wybrałem z uwagi na przyzwyczajenie i zadowolenie z pracy na w/w kompakcie Sony'ego. Nie wziąłem natomiast pod uwagę jednej rzeczy, mianowicie lustrzankę, którą kupiłem wybrałem również z myślą o nagrywaniu filmów, a wybrany przeze mnie obiektyw (odnoszę wrażenie) nie bardzo się nadaje - za duże różnice w głębi ostrości, w sensie rozmazane tło lub obiekty przed głównym planem). Nie mówiąc już o tym, że nie spodziewałem się, że autofocus w tym obiektywie będzie tak głośny - tym samym zwracam się z zapytaniem do użytkowników obiektywu jw. czy znane są Wam obiektywy ze zdecydowanie cichszym (najlepiej niemalże bezdźwięcznym) działaniem AF?

Główne pytanie jest takie: Obiektyw z jakimi parametrami umożliwi mi ustawienie takiej przesłony, żeby przy ustawieniu ostrości na nieskończoność (o ile to w ogóle możliwe) cały kadr był ostry (w miarę ostry?), biorąc pod uwagę, że w kadrze mogą się jednocześnie znajdować obiekty znajdujące się bardzo blisko, w średniej odległości i bardzo odległe?. Przy moim obecnym 18-250mm jest to awykonalne, a praca AF odstrasza, pół biedy jeśli będę i tak wyciszał cały głos, a podłożę własne dźwięki albo jeśli ostrzę manualnie.

Podejrzewam, że póki co robię coś jeszcze źle, ale aparatu użytkuję dopiero od kilku dni i na pewno nie sprawdziłem jeszcze wszystkich kombinacji ustawień.

Pozdrawiam. ;)
    "One difference between you and I: your heart is inside your head".

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Obiektyw z przeznaczeniem do nagrywania filmów (650D)

650d = obiektywy canona z oznaczeniem STM
    18-135 STM
    40mm STM
    i chyba już mamy 18-55 STM również dostępne.

ps. działać będą wszystkie obiektywy np taki jak masz =) zabawa w manualne ostrzenie i nagrywanie wymaga wprawy i czasu.
    Good luck

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez Baba O'Riley Zobacz posta
    Przy moim obecnym 18-250mm jest to awykonalne, a praca AF odstrasza, pół biedy jeśli będę i tak wyciszał cały głos, a podłożę własne dźwięki albo jeśli ostrzę manualnie.
    W przypadku nagrywania lustrzanką jedyną opcją zawsze jest manualne ostrzenie.

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

Cytat Zamieszczone przez janrusek Zobacz posta
    W przypadku nagrywania lustrzanką jedyną opcją zawsze jest manualne ostrzenie.
    Chyba jednak nie zawsze i nie jedyną.... nie wprowadzaj ludzi w błąd
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Pełne uzależnienie

Główne pytanie jest takie: Obiektyw z jakimi parametrami umożliwi mi ustawienie takiej przesłony, żeby przy ustawieniu ostrości na nieskończoność (o ile to w ogóle możliwe) cały kadr był ostry (w miarę ostry?), biorąc pod uwagę, że w kadrze mogą się jednocześnie znajdować obiekty znajdujące się bardzo blisko, w średniej odległości i bardzo odległe?.
    Jak najszersze kąty widzenia i przysłona 11-16. To co masz bez problemu się nada.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów