Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Canon EF-S 10-22mm vs TOKINA 11-16mm

Domyślnie Odp: Canon EF-S 10-22mm vs TOKINA 11-16mm

Da się tą tokinę podpiąć pod pełną klatkę .
    Rozważam ostatnio kupienie bardzo szerokiego kąta i myślałem o sigmie 12 – 24 ale jeśli tokina byłaby super to na pewno wziąłbym pod uwagę światło f: 2,8
    Chętnie bym obejrzał jakie ten obiektyw ma dystorsję na 11 mm na FF może ktoś mógłby coś wrzucić

Pełne uzależnienie

Jak chcesz fajne żywe kolory i cichy AF weź Canona, jeśli potrzebujesz lepszego światła weź Tokinę. Wybór zależy od tego co będziesz nim robił
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    Da się tą tokinę podpiąć pod pełną klatkę/.../Chętnie bym obejrzał jakie ten obiektyw ma dystorsję na 11 mm na FF może ktoś mógłby coś wrzucić
    Na twoim miejscu bardziej niż dystorsją interesowałbym się pokryciem kadru, bo ta tokina na FF pokrywa cały kadr od 15mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Chyba jednak zdecyduje sie na tego Canona, z tego co widze po samplach sprawia wrazenie duzo szerszego, na filmach tez sie fajniej prezentuje, mam tylko ten dylemat miedzy swiatlem a zakresem ogniskowych, nie potrafie obrac priorytetu... Tokina jest duzo bardziej ostra niz canon ?

Cytat Zamieszczone przez ormowski Zobacz posta
    Chyba jednak zdecyduje sie na tego Canona, z tego co widze po samplach sprawia wrazenie duzo szerszego, na filmach tez sie fajniej prezentuje, mam tylko ten dylemat miedzy swiatlem a zakresem ogniskowych, nie potrafie obrac priorytetu... Tokina jest duzo bardziej ostra niz canon ?
    Według testów na optyczne.pl różnica jest znaczna. Czy widać to w praktyce to nie mam pojęcia. Moim zdaniem jeżeli będziesz porównywał ujęcia przy tym samym świetle i ogniskowych to nie zauważysz różnicy, zwłaszcza przy filmach.

Samplami nie sugeruj się za bardzo bo canon jest chyba najstarszą konstrukcją o takim zakresie ogniskowych i podejrzewam że bardzo dużo osób zakupiło to szkło z powodu niewielkiego wyboru. Najlepiej gdybyś mógł je sprawdzić osobiście. Oba szkła są bardzo popularne więc nie powinieneś mieć z tym problemu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez gajdosz Zobacz posta
    Według testów na optyczne.pl różnica jest znaczna.
    Serio?

Centrum:

Brzeg:
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Serio?
    Przy formacie 2,4X4 m różnica może być widoczna. Przy filmie 1920X1080px różnica żadna.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

Tokina + FF 15mm @ 2.8

Bez korekcji

Z korekcją

Środek 100%

Róg 100%

Pełne uzależnienie

greenhorn na tych samplach wygląda, że dystorsja jest znikoma, środek akceptowalny, ale rogi gorsze niż w 14L

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Oba obiektywy są dobre i wybór jest kwestią preferencji. Dla mnie Canon, chociaż Tokinę jako firmę cenię bardziej niż Tamrona albo Sigmę.
    Uniwersalny zoom Tokina, chyba 28-200 mm, z bagnetem Minolty, był moim pierwszym zoomem i pierwszym szkłem AF. Bardzo ostry na szerokim końcu.

Główna atrakcja to oczywiście otwór, zmierzony nawet jako 2.42 do 2.58. (Canon też ma cokolwiek wiecej niż napisane na obudowie, o ile pamiętam.)

Niestety kąt jest tylko 104 do 82 zamiast 107.5 do 63.5, a minimalna odległość ostrzenia jest znacznie mniejsza, czyli Canonem da się uzyskac zauważalnie bardziej dramatyczne ujęcia z przerysowanym pierwszym planem, a w UW często o to mi właśnie chodzi.

Poza tym Canon jest dobry pod światło (a przy szerokim kącie trudno czasem uniknąć odblasków) i ma mniejsze zniekształcenia (choć Tokina nie jest bynajmniej zła).
    No i jest sporo lżejszy będąc jednak zoomem w odóżnieniu od Tokiny.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów