Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zamiana 30D na 7D?

Mieszany widok

Domyślnie Zamiana 30D na 7D?

Witam, jestem nowy na forum, potrzebuję odpowiedzi czy zamiana 30D na 7D ma jakiś sens? Czy jest duża różnica w technicznej jakości zdjęć z obu body? Jakie będą jeszcze różnice poza dodatkowym liveviev i nagrywaniem filmów? Co przemawia jeszcze za taką zmianą?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie Odp: Zamiana 30D na 7D?

Specyfikacje techniczne obu aparatow mozesz znalezc w sieci. To czy ci potrzebny 7D powienienes wiedziec sam.
    Chcesz zmieniac bo "chcesz zmienic" czy bo wyjatkowo brakuje ci czegos w 30D?
    30D to stara konstrukcja ale bardzo fajna. Sam zreszta prawie 8 lat uzywalem 20D i nie kwapilem sie do zmiany.
    Technicznie 7D pewnie bedzie lepszy, jak ktos lubi onanizowac sie szumami to zapewne beda mniejsze, wyzsze "uzywalne" ISO itp... tylko pytanie czy Ci to potrzebne.

Sam zadaj sobie pytanie jakie zdjecia robisz, w jakich warunkach i jakiego aparatu potrzebujesz.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Robie/robiłem glównie portrety, akty, glamour, a dodatkowo różne zdjecia z podróży i każdy inny tym zdjęć włącznie z przyrodą i sportem, po kilku latach chcę do tego wrócić, natomiast jestem całkowicie zacofany w kwestii obecnego dostępnego sprzętu i rozważam najlepsze opcje, między innymi jeszcze pełną klatkę, tylko czy różnica w zdjęciach tego typu na ff będzie rzeczywiście taka duża? Jak się ma np. 6d, 5d mkii do 30d, włącznie z ergonomią użytkowania tych aparatów czy różnica technologiczna jest duża? Czy lepiej zmienic przy tym typie zdjęć 30d na 7d, czy np. 5d mk1? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Cytat Zamieszczone przez Jacek S Zobacz posta
    Czy lepiej zmienic przy tym typie zdjęć 30d na 7d, czy np. 5d mk1? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mam podobny problem bo mam 20d, ale po dogłębnym namyśle doszedłem do wniosku, że zamiana 20d na jakiegoś Canona z serii XXd (czy 7d) nie ma sensu z punktu widzenia jakości obrazka i możliwosci wywoływania RAW.
    Matryce w Canonach ewoluują bardzo powoli...
    Dla mnie jedyna sensowna zamiana to na 6d, lub 5dMKII.

BTW a jako że nie mam specjalnie mocno rozbudowanej szklarni to rozważam całkiem poważnie przejście na pentaxa (K5II) - jeśli chodzi o APS-C to Canony mogą się wstydzić patrząc na możliwości takiej K5II.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony

Robie/robiłem glównie portrety, akty, glamour, a dodatkowo różne zdjecia z podróży[...]
    Do tego typu fotografii, kupując 5Dc/5D2/6D różnica w jakości obrazka w stos. do tego co masz aktualnie będzie kolosalna. Zakup 7D obecnie ma rację bytu tylko dla tych szczęśliwców, którzy nie dostrzegają różnicy w jakości obrazka (a jest ich wielu) pomiędzy canonowskim APSC a FF, a koniecznie potrzebują rozbudowanego AF.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Kuba1;
    ...Zakup 7D obecnie ma rację bytu tylko dla tych szczęśliwców, którzy nie dostrzegają różnicy w jakości obrazka (a jest ich wielu) pomiędzy canonowskim APSC a FF, a koniecznie potrzebują rozbudowanego AF.
    Uwaga, sarkastyczna i niepotrzebna, można różnicę dostrzegać ale mieć inne priorytety.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Różnica miedzy 30D a 7D jest znaczna, głownie jeśli chodzi o AF o czym wszyscy piszą, naprawdę o ustawienie dobrze ostrosci nie trzeba się martwić. Przy takiej zamianie jeszcze istotne jest jakie do tej porty posiadałeś obiektywny. Ja mam sporo EF-s więc wybrałem 7D.

To już teraz jestem całkiem w kropce, przeciez 5d mk1 mozna dorwac za nieduże pieniądze.. Obiektywy jakie mam: 70-200 f2.8 L, sigma 17-70 f2.8-4.5, C 85 f1.8 usm, C 50 f1.8, zenitar 16mm fisheye, i pare na m42.
    Co tu robic... ? :-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

To już teraz jestem całkiem w kropce, przeciez 5d mk1 mozna dorwac za nieduże pieniądze.. Obiektywy jakie mam: 70-200 f2.8 L, sigma 17-70 f2.8-4.5, C 85 f1.8 usm, C 50 f1.8, zenitar 16mm fisheye, i pare na m42.
    Co tu robic... ? :-)
    ... zdjęcia i mniej martwić się o sprzęt, a tak poważnie zamiana 30d na 7d (poza szybkością klapnięć) nie ma wg mnie sensu.

Jakiś czas temu miałem podobny dylemat - przejście z 40D na 7D lub na 6D. Wybrałem 6D, bo uznałem, że nie ma sensu wchodzić w sprzęt, który jest na rynku kilka lat, a taki okres czasu dla matryc to jednak dużo. I po 3 miesiącach użytkowania 6D uważam, że to bardzo dobry wybór - na moje potrzeby AF jest OK, a jakość na wysokich ISO więcej niż dobra - włączyłem AutoISO i robię zdjęcia...
    Ostatnio edytowane przez marcusp ; 07-06-2013 o 15:45

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów