Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Karta pamięci do 1100d

Domyślnie Karta pamięci do 1100d

Witam forumowiczów
    Obecnie posiadam kartę z prędkością zapisu 20 MB/s i robiąc serię zdjęć RAW wychodzi ona bardzo wolno, natomiast w JPG jest dużo szybciej. Dlatego wydaje mi się, że winna jest karta, i mam pytanie jaką kartę byście mi polecili? czy 60 MB/s wystarczy?
    Znalazłem taką: LEXAR SDHC 32GB 400x Professional UHS-I 60MB/s FV (3263709021) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. byłaby dobra?

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Karta pamięci do 1100d

Canon 1100D ma słaby tryb seryjny. Przy zdjęciach w JPG to 3kl/s, a w RAW tylko 2kl/s.
    Ponadto bufor aparatu zapycha się już po 5 zdjęciach w RAW. Wątpię, żeby nowa karta pomogła.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Dzięki za odpowiedź, myślałem, że 3kl/s są również w RAW, a tak to faktycznie karta chyba nic nie pomoże.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Istotniejszy od prędkości zapisu jest czas dostępu do pliku. A ten parametr często jest pomijany w opisie danej karty, wszyscy patrzą tylka na prędkość :-). Każda klatka to oddzielny plik, a transfer odbywa się nie jednym strumieniem, ale "skokami", po jednym pliku. Możesz zapłacić kupę kasy za niby szybszą kartę, a nie odczuć zauważalnej różnicy w zapisie jeśli czs dostępu będzie długi. Ja kiedyś zainwestowałem w szybki pendrive, właśnie do przenoszenia zdjęć, i okazało się że ten nowy akurat czas dostępu miał marniejszy niż poprzednik, przez co kopiowanie kilkuset klatek trwało nawet troche wolniej :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uprawnienia umieszczania postów