Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Pierwszy Aparat Lustrzanka

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Inowrocław

Question Pierwszy Aparat Lustrzanka

Witam Szanownych kolegów forumowiczów.

Mam taki problem, otóż chciałbym kupić sobie pierwszą lustrzankę, od dawna już myślę o tym żeby spróbować swoich sił w fotografowaniu.
    Napotkał mnie jeden problem, niestety nie stać mnie na dzień dzisiejszy na nowy sprzęt z półki sklepowej, więc przeglądam oferty z mojego okręgu zamieszkania na allegro,gumtree, tablica.
    Miałem fajna okazje kupić canon 50d z osprzętem za 2500 zł (przebieg 10 tys migawka) niestety nie zdołałem dozbierać tylu pieniędzy żeby to kupić.
    W tej chwili mam okazje kupić canon Canon EOS 500D Kiss X3
    Kod html:
    http://allegro.pl/canon-eos-500d-wiele-dodatkow-i3301608516.html
    teraz takie pytanie, na co patrzyć jeśli pojadę oglądać ten sprzęt do tego Pana, na co zwrócić uwagę, żeby w późniejszym czasie nie "wkopać" się w problem i nie kupić "gów.." Jeszcze zastanawia mnie ten model "Kiss X3" jest jakaś różnica pomiędzy innymi modelami tego canon 500d?

Pozdrawiam i Dziękuje za odpowiedz.
    Bartek.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Odp: Pierwszy Aparat Lustrzanka

Jak nie masz totalnie doświadczenia hm, nie masz znajomych którzy mają jakąś wiedzę i doświadczenie żeby razem wybrać się po sprzęt?
    sporo chęci mało pieniędzy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Inowrocław

Mam kolegę który na pewno jest bardziej "ogarnięty" niż ja w tych sprawach, ale może jakieś wskazówki na co ja muszę zwrócić uwagę na kupno takiego aparaciku
    ogólnie czymś się różni ta wersja kiss x3 od normalej wersji ?

Dziękuje za szybkie odpowiedzi

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Szczerze mówiąc te "dodatki" to... nawet nie zwracaj na nie uwagi :-). Nie zwiększają wartości aparatu, to zwykła tandeta za kilkanaście złotych.
    Seria kiss OIDP jest na rynek japoński, więc możesz mieć problem z ładowarką sieciową. Lepiej dopytaj precyzyjnie sprzedawcy co i jak, bo może się okazać że będziesz musiał ładować baterie w samochodzie ;-). A cena aparatu? Wygląda na średnią, dlatego nie wiem czy nie lepiej kupić normalną wersję "europejską"...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Inowrocław

właśnie dzwoniłem do faceta i powiedział że ma normalną ładowarkę sieciową i ładowarkę samochodową.
    Czyli tak obiektywnie, opłaca się taki zestaw kupić za tą cenę z takim przebiegiem ? za 2200 mogę jeszcze dostać ten zestaw + obiektyw Tokina 12-24 F4 Asferyczny.
    Proszę o wypowiedzi

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Odnosnie nazewnictwa:
    500D = Kiss X3 = T1i Rebel.

Kiss X3 = rynek japoński
    Rebel T1i = rynek amerykański
    500D = wszędzie

Odnośnie oglądania - sprawdź czy wszystko działa, otarcia, ślady zużycia, dobrze podpytać jaki przebieg, w jakich warunkach używany, obejrzyj komorę czy nie ma jakichś syfów, przez wizjer czy jakieś paprochy widać na matówce, obejrzyj muszlę oczną czy czysta w miarę, lustro, matrycę, zrób kilka fot z długim czasem i kilka z dużą wartością przesłony i długiej ogniskowej - obejrzyj potem foty na kompie czy nie ma plam, syfów, martwych pixeli na zdjęciach, podpytaj czy był Magic Lantern używany (jak był to można podpatrzeć przebieg). No i zabierz Kolegę jak bardziej obeznany niż Ty.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Inowrocław

ok , dziękuje Bangi za odpowiedz , teraz pytanie co do tego zastawu , jak byś to skomentował ?
    opłaca się kupować z tym obiektywem czy lepiej kupić coś tańszego ? ogólnie ten aparacik będzie służył mi na zdjęcia rodzinne , krajobrazy , teraz mam chrzest , łowie ryby więc zdjęcia z rybami, zdjęcia z łowiska itp.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

mnie troche zastanawia ten przebieg niby 2000 zdjec a 3 komplety bateri, nie ma szans by mial taki przebieg, chyba ze jest po wymianie migawki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Inowrocław

to nawet jeśli jest po wymianie migawki to źle ? tyle co czytałem to wiem że każda migawka ma jakiś tam "możliwości" co do przebiegu i trzeba to wymienić, no ale nawet jeśli w tym przypadku wymieniona jest migawka, to chyba nic tam nie robi i chyba nie będzie żadnego problemu ? bo ta nowa migawka jest traktowana jako "fabrycznie nowa " tak ?

--- Kolejny post ---

dostałem odpowiedz do sprzedającego : "Dziękuję za kontakt. Aparat został zakupiony ok. 4 lata temu nowy, nie używany w wersji Angielskiej. Przebieg ma około 2000 zdjęć, więc to bardzo mało. Tak jak napisałem na aukcji, sprzęt był używany mało, głównie na imprezach i spotkaniach rodzinnych."

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

gotek
    zalezy ile bylo nalatane na 1, i pytanie czy to jest druga, a moze trzecia lub czwarta i aparat w sumie ma z 200 tys, pamiataj ze oprocz migawki sa tez inne elementy ktore z czasem sie zuzywaja.
    poszukaj moze znajdziesz jaka oferte ututaj na forum, zagadaj uzytkownika Gryźli
    on mial chyba 40d do sprzedania, tylko ze nie pamietam teraz ile za niego chcial

pozatym wg mnie 40d to lepszy sprzed niz 500d

oto jego oferta:
    http://www.canon-board.info/sprzedam...rzebieg-90991/

odrazu zanaczam ze nie znam tej osoby, tylko znalazlem jego link jak szukalem 40d dla siebie ale wkoncu kupilem 1ds
    Ostatnio edytowane przez mnocon ; 06-06-2013 o 13:04

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów