No właśnie chciałem powiększyć zakres ogniskowych względem kita to wziąłem wspomnianą Tokinę (bo ładnie rysuje) i Tamiego 55-200 a okazuje się, że brakowało mi jednak tego zakresu 35-50 czego rezultatem było częstsze podpinanie Tamrona i focenie na krótkim końcu. Jeżeli najlepszym pod moją matrycę wyborem z kitów będzie IS to nie będę go kupował bo już jeden w domu jest i teraz pozostaje zdecydować na co kasę przeznaczyć. Z chęcią bym kupił stałkę gdzieś około 20mm ze światłem 1.8 albo lepszym do robienia fotek z bliska w ciemnych miejscach (np. akwariów na wystawie) ale cena jest zaporowa na dzień dzisiejszy. W następnym roku pomyślę nad jakimś kredytem i zainwestuję w eLkę (na pokazy lotnicze myślę o C100-400L albo czymś bardziej codziennym w tej kwocie). Kuzyn mi z kolei truje jak dużo daje lampa, tylko że nie zawsze mam od czego ją odbić a na moje potrzeby narazie sprawdza się wbudowana (nie widziałem efektów z zewnętrzną). Jak nie na obiektyw to kasę na akcesoria wydam bo inaczej ją "zainwestuję w siebie"