Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Jaki obiektyw do Canona 450d - Przeznaczenie las-> grzyby

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do Canona 450d - Przeznaczenie las-> grzyby

Dzięki, dzięki

piast9,
    Przy użyciu Gorillapod nie ustawisz chyba aparatu tuż nad ziemią. Nóżki wyglądają na za krótkie trochę. A może się mylę - nie wiem. W tej sytuacji można co prawda radzić sobie woreczkiem z grochem czy kulkami styropianowymi ale to druga rzecz do noszenia.
    Z tego co wyczytałem mają średnio długość 25-28cm.

(Gorillapod focus) ewentualnie SLR-Zoom
    -Focus odpada, za drogi, ten SLR-Zoom jest po ok. 100zł i ma udźwig do 3kg oraz długość 25cm.
    Znalazłem też Gorillapod taki po 30zł, ma udźwig do 1,2 kg i długość 27cm. Do mojego Canona 450d + kit raczej by pasował i by spokojnie utrzymał (Canon 450d z kitem to coś ok 600g czyli połowa tego co może unieść ten statyw, a w sumie jest tańszy o 60zł...

Sam nie wiem, co myślicie?

Poniżej odnośni do tego za 100zł i tego za 29 zł

STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM Nowy Oryginał FVAT (3308636301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

GIĘTKI STOŁOWY STATYW FOTOGRAFICZNY DUŻY GORILLA (3301974760) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Adamm111 Zobacz posta
    -Focus odpada, za drogi, ten SLR-Zoom jest po ok. 100zł i ma udźwig do 3kg oraz długość 25cm.
    Znalazłem też Gorillapod taki po 30zł, ma udźwig do 1,2 kg i długość 27cm. Do mojego Canona 450d + kit raczej by pasował i by spokojnie utrzymał (Canon 450d z kitem to coś ok 600g czyli połowa tego co może unieść ten statyw, a w sumie jest tańszy o 60zł...
    [/url]
    Papier wszystko zniesie, a w zdjęcia reklamowe to chyba już nikt nie wierzy - 500g przez pierwszy tydzień potem 250g, a ten drugi to nawet boję się obstawiać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Po udźwigu sądząc Gorillapod SLR-Zoom to minimum. Twój Velbon ma udźwig 4 kg i co, uważasz że ma ona za duży zapas udźwigu by stabilnie trzymać aparat przy długich ekspozycjach? Tu nie chodzi o to by się cała sprawa nie złożyła pod ciężarem aparatu ale by własnie mieć stabilną podstawę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Najlepszy wyzwalacz do przygodnego użycia to Canon RC-1 na podczerwień. Przypięty do paska aparatu jest niezauważalny. Działał z Elanem II i działa z 5D3. Z 20-50D nie działa, bo to za tanie urządzenie na tak poważne korpusy. Jeszcze można kupić, ale już nie jest produkowany i zastąpiony czymś gorszym.

Mogę z ciekawości zapytać w jakim sensie np. RC-6 jest gorszy?

Zdecydowałem się, że kupię

Pilot-> Pilot Canon 400D 350D 450D 300D G6 RC-1 WL-DC100 (3315225955) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.'

Silikonowa osłona przeciwsłoneczna -> Silikonowa osłona przeciwsłoneczna 58 mm 3w1 (3302997753) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM -> STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM Nowy Oryginał FVAT (3308636301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co Wy na to? Dobry wybór tych akcesoriów? Czy może coś nie tak, coś innego lepiej?

Odnośnie jeszcze pilota to jak rozumiem, te aparaty w tym mój Canon 450d mają w sobie już tą "podczerwień" wbudowaną i po prostu kupuje sam ten pilot i cieszę się wyzwoleniem migawki z pilota?
    Po za pilotem i tym statywem pomyślałem, że może się przydać do lasu i nie tylko taka osłona przeciwsłoneczna, jest przydatna?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

No. I o ile gorillapod się sprawdzi to "będzie pan zadowolooooony!". Zdjęcia będziesz mógł robić na niskim ISO, z dowolną przesłoną. Czas nie będzie ograniczeniem. Ten SLR-ZOOM ma na tyle niską głowicę, że prawdopodobnie nie będzie potrzeby odwracać aparatu do góry nogami. A dodatkowa korzyść ze statywu jest taka, że wolne ręce można użyć do trzymania jakiejś blendy czy choćby białej kartki by w razie potrzeby doświetlić grzyba i rozjaśnić cienie.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 10-06-2013 o 18:13
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    1) Twój statyw nie jest za duży tylko nie ma możliwości przełożenia kolumny bądź nóg w drugą stronę, tak ja na zdjęciu zamieszczonym przez jacek_73
    Skad masz taka informacje? Oczywiscie, ze sie da.

Do zakladacza - masz juz calkiem sensowny statyw, nie ma sensu kupowac jakis wynalazkow, jak ten z linku.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez Adamm111 Zobacz posta
    Co Wy na to? Dobry wybór tych akcesoriów? Czy może coś nie tak, coś innego lepiej?

Odnośnie jeszcze pilota to jak rozumiem, te aparaty w tym mój Canon 450d mają w sobie już tą "podczerwień" wbudowaną i po prostu kupuje sam ten pilot i cieszę się wyzwoleniem migawki z pilota?
    Po za pilotem i tym statywem pomyślałem, że może się przydać do lasu i nie tylko taka osłona przeciwsłoneczna, jest przydatna?
    W 450D ustawiasz zdjecie, pojedyncze, seryjne, timer i pilot. To się jakoś tam nazywa ale mniejsza, znajdziesz wlasnie tam to ustawienie.
    Goryl ci sie kiedys przyda. Jak nie na grzyby to na ryby. Dobrze że ci nie wcisnęli statywu, lepiej juz zabrac saperke, bo nawet 2 kg prawdziwka bedziesz pewnie fotografowal z poziomu gruntu, wiec przyda sie usunac troche ziemii, patyki, kamyki... Jak to z grzybulasami, najczesciej wygladaja najlepiej od strony, ktora jest malo dostepna, a od sciezki cos je oslania. W/w worek z piaskiem lub grochem (wielkosci 10x10 cm, a nie 50 kg) jest tu rozwiazaniem jak najbardziej "profi", osloni aparat od mokrego podloza, pozwoli ustawic obiektyw w pionie i poziomie. Ostatnia kwestia to obiektyw kitowy - zupelnie wystarczy.
    To sa oczywiscie rozwiazania 'niekomercyjne'. Do reklamy to 'tworzysz' las w studio.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Uwielbiam takie wątki: jaki obiektyw na grzyby, jaki na ryby, a jaki na lwyby ?
    Można jeszcze dodać: jaki dla leworęcznych i jaki dla przesądnych ?
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 10-06-2013 o 19:51
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów