Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Domyślnie Odp: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

wiem ale o ile jak robię zdjęcia bliskich obiektów to mi wychodzą fajne ostre na 1.4 ale jak chce zrobić coś co jest dalej i chcę żeby całe tło było ostre to mimo że zmieniam na np 5,6 to niezbyt to wychodzi ostro i nic nie jest wyostrzone tylko wszystko przymglone

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Instrukcje sa dla frajerów. Ja się na forum nie pytałem a w instrukcji nie pisało, i okazuje się, że jak kto głupi na ON fotografowałem.
    Dopiero dzisiaj się dowiedziałem, że tylko na kreskę się ustawia.

.
    mi się ta porada też mega przydała bo oni mi tłumaczą że trzeba kręcić tymi pokrętłami a one były nieaktywne. Tak samo myślałam że albo M albo nic, bo półautomaty nie dadzą afjnych efektów. Tyle że teraz nie wiem co myśleć, bo oni sie nakręcili niewiadomo czemu ze ja sobie żartuje i np odpowiedź o zdjeciach zimowych ...

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez marchewka87 Zobacz posta
    wiem ale o ile jak robię zdjęcia bliskich obiektów to mi wychodzą fajne ostre na 1.4 ale jak chce zrobić coś co jest dalej i chcę żeby całe tło było ostre to mimo że zmieniam na np 5,6 to niezbyt to wychodzi ostro i nic nie jest wyostrzone tylko wszystko przymglone
    przepraszam, że wtrącę - obiektyw masz ustawiony ma "A", czy na "M"?

na Av tak jak mi tutaj radzili. Wciskam lekko migawkę potem tym mniejszym pokretłem ustawiam sobie np 1,8 i jak fotografuje coś blisko to jest ok, potem przymykam przysłonę i celuje w coś co jest daleko i wszystko rozmazane:/ za każdym razem też błyska taka mała czerwona dioda przy dużym pokrętle nie wiem co to oznacza, aha i jak zamykam bardzo przysłonę to długo sie zdjęcie robi i jeszcze bardziej rozmazane. Czasami się 2 zdjęcia pod rząd same robią ale oba jednakowo niefajne. Nie wiem dlaczego raz się robi 1 zdjęcie normalnie a czasami się robią 2 mimo że nic nie zmieniam w ustawieniach.
    Ostatnio edytowane przez marchewka87 ; 04-06-2013 o 22:27

Wdech... wydech... ok, o ile nie żartujesz sobie to chodzi o taki przełącznik na obiektywie AF/MF czyli automatyczne ustawianie ostrości i manualne. Które masz ustawione?

PS zakładając że nie robisz sobie żartów, to życzę Ci żebyś się nauczyła jak najwięcej o fotografii i Twoim aparacie i za kilka(naście) miesięcy wróciła do tego wątku, będziesz miała świetny ubaw
    Ostatnio edytowane przez krzyssp ; 04-06-2013 o 22:36

Początki nałogu Awatar homesicalien

Zakładając że to nie jaja, to zazdroszczę zestawu do nauki. To tak jak by na Bentley'u uczyć się odpalać auto. I życzę tak szybkiej nauki, żeby aparat zdążył pokazać na co go stać zanim padnie migawka albo odpadnie lustro

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Wdech... wydech... ok, o ile nie żartujesz sobie to chodzi o taki przełącznik na obiektywie AF/MF czyli automatyczne ustawianie ostrości i manualne. Które masz ustawione?

PS zakładając że nie robisz sobie żartów, to życzę Ci żebyś się nauczyła jak najwięcej o fotografii i Twoim aparacie i za kilka(naście) miesięcy wróciła do tego wątku, będziesz miała świetny ubaw
    Myslałam że po prostu zgubiłeś v przy A i nie doczytałam że chodzi o obiektyw, cały czas rozmawialiśmy o obsłudze body oczywiście mam AF i wiem żeby tego nie zmieniać. Wcale nie jest w teorii kompletnym laikiem, po prostu ciężko mi się w tym wszystkim połapać w pierwszym dniu

A zestaw do nauki mam używany, dlatego wolę o wszystko pytać, bo jedno to chce się uczyć a nie pstrykać w zielonym prostokącie a po drugie chciałabym wiedzieć czy ten sprzęt jest sprawny.
    Ostatnio edytowane przez marchewka87 ; 04-06-2013 o 23:01

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

kurde, XXI wiek (ponoć!), czasy multimediów, internetu i techniki, a ludzie podstawowych rzeczy zrobić nie potrafią... strony poobracać... wyjustować tekst w wordzie też byłoby trudno, nie?
    ebe ebe

Nie zgubiłem bo/i to nie ja wcześniej pisałem

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez marchewka87 Zobacz posta

--- Kolejny post ---

mi się ta porada też mega przydała bo oni mi tłumaczą że trzeba kręcić tymi pokrętłami a one były nieaktywne. Tak samo myślałam że albo M albo nic, bo półautomaty nie dadzą afjnych efektów. Tyle że teraz nie wiem co myśleć, bo oni sie nakręcili niewiadomo czemu ze ja sobie żartuje i np odpowiedź o zdjeciach zimowych ...
    No bo kiedy domykasz przysłonę wychodzi za długi czas i ręce Ci się trzęsa.

Ta gwiazdka zapamiętuje pomiar światła np. żeby wyostrzyć w jednym miejscu a zmierzyć światło w innym. W instrukcji o tym owszem pisze, ale nie marnuj urodzin na czytanie japońskich wypocin przełożonych na angielski przełożonych na polski.

Nic się nie bój, ja Ci wszystko wyjaśnię.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-06-2013 o 23:09

ale czy przy tym obiektywie jak chce mieć jednakowo ostre całe zdjęcie to powinnam przymknąć przysłonę ( na ile?)i na co ustawić focus ... powiedzmy że chce zrobić zdjęcie wnętrza i całej przeciwległej ściany. Czy ten obiektyw się po prostu nie nadaje do takich zdjęć? bo wszystko co jest blisko wychodzi fajne, ostre zarówno z rozmyciem tła jak i bez. Pokój ma jakieś 5m i ta przeciwległa ściana mi taka rozmemłana wychodzi
    Ostatnio edytowane przez marchewka87 ; 04-06-2013 o 23:17

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów