Witam wszystkich,
po pierwsze, jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że w miarę możliwości i posiadanego czasu będę tutaj częstym gościem
Co do meritum i pytania o obiektywy - nie znalazłem interesujących mnie informacji ani na forum, ani w Internetach, dlatego też zakładam nowy wątek z nadzieją, że forumowicze mi wybaczą.
Posiadam Canona EOS450D z kitowym 5.6 / 18-55 IS oraz kitowym 5.6 28-80.
Jako, że dojrzałem do decyzji o zakupie kilku M42, zacząłem szukać podstawowych szkieł (jasne 50) do mojego body.

Interesuje mnie wynik porównania dwóch szkieł w systemie M42:
1) MC Pentacon auto 1.8/50 w cenie 120 pln
2) Yashica Yashinon-Ds 1.9/50 w cenie 140 pln

Dla uproszczenia przyjmijmy założenie, że oba obiektywy są w stanie idealnym (chyba, że ktoś tutaj powie, że np Yashinon bardzo często jest popsuty, albo Pentacon to, albo tamto), gdyż tak opisują je sprzedawcy, a ja z braku wiedzy muszę zaufać zdjęciom i opisowi.

Kolejne pytanie - czy warto któryś z tych obiektywów "łączyć" z tessarem 2.8 / 50 (zebra) w cenie 50-60 pln?

Im bardziej ostry obiektyw tym dla mnie lepiej. Czy różnica pomiędzy światłem 1.8 Pentacona, a 2.8 tessara jest bardzo widoczna? Np w głębi ostrości, w możliwości fotografowania w cięższych warunkach oświetleniowych. No i jak z plastyką obrazu, kontrastem itp.

Dziękuję za wszelkie informacje w temacie