Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Który obiektyw M42 / 50 będzie lepszy?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Który obiektyw M42 / 50 będzie lepszy?

Napiszę jeszcze raz, bo strasznie mętnie to opisałem, a edytować swoich postów, jak widać nie można. Wybaczcie dublowanie, ale moja poprzednia wypowiedź to bełkot.
    A więc:
    Szkoda, że napisaliście już po fakcie , gdyż zdecydowałem się na zakup już przedwczoraj.
    Ostatecznie kupiłem Pentacona 1.8 / 50 electric (z blokowaniem przysłony), wersja multi coating.
    Obiektyw w doskonałym stanie, ostrzy pięknie, w dobrym stanie, przesłona chodzi jak miodzio. Zakupiłem w cenie 90 pln od fotografa.

Ale czy różnica jakościowa pomiędzy Yashinonem DS 1.9 (albo DS-M auto 1.7 - właśnie pojawił się na allegro), a Pentaconem 1.8 będzie aż tak drastyczna, na tyle widoczna, żeby laik taki jak ja od razu zdecydował się na przejście na 50-tke za 160 PLN?
    Chciałem przypomnieć, że mam cropa EOS 450D i foty z tego body same w sobie są średnie. Jeżeli jednak różnica będzie widoczna na pierwszy rzut oka, pewnie zdecyduję się na tego japończyka.
    W sieci widziałem testy obu obiektywów i różnica w ocenie była niewielka:
    The Pentacon electric 50 mm f/ 1.8 Lens. Specs. MTF Charts. User Reviews.
    The Pentacon auto 50 mm f/ 1.8 MC Lens. Specs. MTF Charts. User Reviews.
    The Yashica Auto Yashinon-DS 50 mm f/ 1.9 Lens. Specs. MTF Charts. User Reviews.
    The Yashica Yashinon DS-M 50 mm f/ 1.7 Lens. Specs. MTF Charts. User Reviews.

Jednocześnie planuję zakup jakiegoś jupitera-9 / 85, konwerter X2 Zeissa, dodatkowo adapter na M39 aby zamocować mojego industara wyciągniętego z FEDA 5B. I kilka pierścieni żeby zwiększyć moc industara. Tak więc szykują się wydatki i nie jestem pewien, czy zakup droższego o 50 pln obiektywu /50 zrobi różnicę dla laika.

Poniżej daję linka do zipa z trzema moimi testowymi fotami (RAWy) do oceny:
    EOS 450 D, MC Pentacon 1.8 50:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...y/100CANON.zip
    Sorki, za przynudzanie, ale jestem cholernie niezdecydowanym klientem
    Ostatnio edytowane przez pixelnoiz ; 06-06-2013 o 23:00

Uprawnienia umieszczania postów