No i przyszedł czas na szeroki kąt. Znaczy się szeroki dla cropa to on jednak nie będzie, ale:
szeroki kąt PRAKTICAR 1:2.8 f=28mm YASHICA JAPAN (3346141152) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
co myślicie?
Warto?
A może to?
super jasny szeroki SUN 1:2.5 f=28mm JAPAN JAKNOWY (3337069008) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo
Obiektyw SIGMA 2,8/28 mini-wide MC M42 .. jak nowy (3352565483) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo to?
OPTOMAX AUTO 2,8/28MM Z FUNKCJĄ MACRO (3350633520) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
(funkcja makro mi nie potrzebna - mam pierścienie).
Jak myślicie? Co w tych granicach cenowych będzie najlepsze?
Za kilka dni zacznę rozglądać się za czymś w granicach 85-105 - wtedy też pozwolę sobie was podpytać. Mam na oku Jupitera
A jeszcze jedno - czemu taką małą popularność mają zoomy na M42? Gdzieś czytałem, że jakość jest bardzo średnia. Ale więcej nie udało mi się dowiedzieć.
Pozdrawiam
PS. W sumie ta sigma droga jest i ona to w ostateczności. Najbardziej ciekawi mnie Yashica. I nigdzie nie mogę znaleźć informacji o co chodzi z tym Prakticarem w nazwie. Czy to jest konstrukcja (ma to w opisie Carl Zeiss, ma Yashica itp.)