Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Który obiektyw M42 / 50 będzie lepszy?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Który obiektyw M42 / 50 będzie lepszy?

No i przyszedł czas na szeroki kąt. Znaczy się szeroki dla cropa to on jednak nie będzie, ale:
    szeroki kąt PRAKTICAR 1:2.8 f=28mm YASHICA JAPAN (3346141152) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    co myślicie?
    Warto?
    A może to?
    super jasny szeroki SUN 1:2.5 f=28mm JAPAN JAKNOWY (3337069008) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    albo
    Obiektyw SIGMA 2,8/28 mini-wide MC M42 .. jak nowy (3352565483) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    albo to?
    OPTOMAX AUTO 2,8/28MM Z FUNKCJĄ MACRO (3350633520) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    (funkcja makro mi nie potrzebna - mam pierścienie).

Jak myślicie? Co w tych granicach cenowych będzie najlepsze?

Za kilka dni zacznę rozglądać się za czymś w granicach 85-105 - wtedy też pozwolę sobie was podpytać. Mam na oku Jupitera
    A jeszcze jedno - czemu taką małą popularność mają zoomy na M42? Gdzieś czytałem, że jakość jest bardzo średnia. Ale więcej nie udało mi się dowiedzieć.

Pozdrawiam

PS. W sumie ta sigma droga jest i ona to w ostateczności. Najbardziej ciekawi mnie Yashica. I nigdzie nie mogę znaleźć informacji o co chodzi z tym Prakticarem w nazwie. Czy to jest konstrukcja (ma to w opisie Carl Zeiss, ma Yashica itp.)
    Ostatnio edytowane przez pixelnoiz ; 28-06-2013 o 00:05

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

SMC Takumar 55/1.4 opcjonalnie 1.8, ale to różne szkła jednak, a wersja f2 jest też bardzo dobra optycznie ale troszkawe już ciemno jak na 50mm

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Pietrek Zobacz posta
    SMC Takumar 55/1.4 opcjonalnie 1.8, ale to różne szkła jednak, a wersja f2 jest też bardzo dobra optycznie ale troszkawe już ciemno jak na 50mm
    Ok, ale ja pytałem o szeroki kąt, a nie o 50 mm .
    Zakupiony Pentacon wciąż mnie zadziwia swoją ostrością.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów