Dylemat początkującego. Co kupić?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axel_low
    • 2013
    • 5

Dylemat początkującego. Co kupić?

Witam wszystkich serdecznie,

zacznę może od tego, że jestem początkującym fotografem. Potrzeba zakupu zrobiła się z innej pasji, o czym za chwilę Chciałbym się Was poradzić jaki aparat kupić na początek do fotografowania głównie potraw i kręcenia wideo (vlog, materiały pokazowe, itp.). Ponad to zależy mi na możliwości podłączenia zewnętrznego mikrofonu i obracany wizjer.

Do rzeczy. Trochę poszperałem w internecie i rozsądnym wyborem wydaje się być Canon 600D (jeżeli macie jakieś inne propozycje w przedziale 2000-3000 to chętnie przeczytam, chciałbym tylko zastrzec, że skłaniał bym się ku dolnej granicy widełek cenowych ze względu na chęć dokupienia dodatkowego sprzętu). Znalazłem dwie oferty dotyczące tego modelu: Canon EOS 600D + 18 - 55 mm IS II - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD oraz Canon EOS 600D + 18 - 55 mm DC III - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD . Problem w tym, że nie mogę znaleźć różnicy między dwoma obiektywami.

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam
  • centur
    Uzależniony
    • 2011
    • 766

Odp: Dylemat początkującego. Co kupić?

600d to dobry wybór natomiast różnica między obiektywami jest taka że jeden jest stabilizowany (IS) a drugi nie, zawsze bierz ten pierwszy...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• McMelassa
      Bywalec
      • 2010
      • 201

Jeżeli możesz postaraj się celować w górny przedział cenowy. (np. Canon 700D) Ten model będzie miał chyba lepszy AF. Sam kupując sprzęt wybieralem z dolnej półki cenowej (wtedy było to 500D vs 550D vs 600D) dzisiaj brakuje mi trochę filmów w full HD w moim 500D. Jednak nie uważam tego zakupu za całkowicie nieudany! Jeszcze jedna kwestia - jakikolwiek by aparat nie kupić - i tak coś się później dokupi do niego
      Ostatnio edytowany przez McMelassa; 36720.
      Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• centur
        Uzależniony
        • 2011
        • 766

Zamieszczone przez McMelassa Zobacz wpis
        Sam kupując sprzęt wybieralem z dolnej półki cenowej (wtedy było to 500D vs 550D vs 600D) dzisiaj brakuje mi trochę filmów w full HD w moim 500D.
        od kiedy 500d nie filmuje w full hd ?
        http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
        http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
        Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• McMelassa
          Bywalec
          • 2010
          • 201

Filmuje ale tylko 20 kl.
          Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• Mike7
            Początki nałogu
            • 2010
            • 445

Bierz wersję z IS, będziesz zadowolony z 600D, jeżeli jednak możesz dołóż do 650D
            / Canon /

Komentarz

• Morfii
              Uzależniony
              • 2010
              • 529

Każdy będzie się zaraz rozpisywał... typu dołuż i kup model wyższy... Ja też zaczynałem od 550D.. różnice między modelami są raczej znikome a jakość zdjęć na tym samym poziomie, więc jeśli pasuje Ci 600D to kupuj i się nie zastanawiaj. Polecam jednak kupić używkę na alledrogo i wtedy wybrać model wyższy lub kupić 600D i dodatkowy obiektyw
              było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18776

To ja krakowskim targiem (jak kolega wyżej) proponuję 650D - lepszy AF, nowszy procek (szczególnie w filmach jest pewna poprawa).
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• axel_low
                  • 2013
                  • 5

Dziękuję za liczny odzew Oczywiście dodatkowy obiektyw po jakimś czasie wchodzi w rachubę. O ile nie zdecyduję się na jakiś od razu przy zakupie.

To co teraz napiszę może wywołać wojnę, ale co mi tam. Raz się żyje Ciekaw jestem jak Waszym zdaniem przy 600D wypada Nikon D5100. Chodzi głównie o tryb wideo.

Komentarz

• adam1717
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 63

Daruj sobie nikona:P Będziesz miał gorzej z wyborem obiektywu i wgl;p nikon jest beee;D

PS. Wiesz że jeśli będziesz chciał montować filmy w hd to musisz mieć odpowiedni komputer jeszcze do tego?:P
                    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Komentarz

• axel_low
                      • 2013
                      • 5

Zamieszczone przez adam1717 Zobacz wpis
                      Daruj sobie nikona:P Będziesz miał gorzej z wyborem obiektywu i wgl;p nikon jest beee;D

PS. Wiesz że jeśli będziesz chciał montować filmy w hd to musisz mieć odpowiedni komputer jeszcze do tego?:P

O komputer to się akurat nie muszę martwić. To moje oczko w głowie i jest dość mocarny :P

Komentarz

• RafaelSaures
                        • 2013
                        • 1

Witaj axel.
                        Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Też się zastanawiam nad kupnem lustrzanki do fotografowania i kręcenia filmów.
                        Na razie mam kompakta SX 130. Teraz zastanawiam się nad 600D, albo 60D. Czy warto dołożyć do 60D?

Komentarz

• krzyssp
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 246

Jeżeli przydadzą Ci się 2 kółka, górny ekranik i więcej funkcji na wierzchu to chyba tak, no i 60D jest trochę większy o ile jest to dla Ciebie zaleta

Komentarz

• rifleman
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 16

Witam.
                            Miałem podobny dylemat i wybrałem 60D. Póki nie miałem górnego wyświetlacza i 2 kółek nie wiedziałem jaka to wygoda.
                            Wahałem się między 650 a 60D, postawiłem na ergonomię i nie żałuję.
                            60D | C 17-55/2.8 | S 70-300 APO

Komentarz

• axel_low
                              • 2013
                              • 5

Witajcie,

aparat zakupiony Canon 600D w moim posiadaniu, do tego dokupiłem jeszcze obiektyw 50mm f/1.8. Teraz zastanawiam się nad jakimś mikrofonem do nagrywania wideo Ktoś coś może polecić?

Komentarz

Pracuję...
                              X