Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Dylemat początkującego. Co kupić?

Mieszany widok

Domyślnie Dylemat początkującego. Co kupić?

Witam wszystkich serdecznie,

zacznę może od tego, że jestem początkującym fotografem. Potrzeba zakupu zrobiła się z innej pasji, o czym za chwilę Chciałbym się Was poradzić jaki aparat kupić na początek do fotografowania głównie potraw i kręcenia wideo (vlog, materiały pokazowe, itp.). Ponad to zależy mi na możliwości podłączenia zewnętrznego mikrofonu i obracany wizjer.

Do rzeczy. Trochę poszperałem w internecie i rozsądnym wyborem wydaje się być Canon 600D (jeżeli macie jakieś inne propozycje w przedziale 2000-3000 to chętnie przeczytam, chciałbym tylko zastrzec, że skłaniał bym się ku dolnej granicy widełek cenowych ze względu na chęć dokupienia dodatkowego sprzętu). Znalazłem dwie oferty dotyczące tego modelu: Canon EOS 600D + 18 - 55 mm IS II - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD oraz Canon EOS 600D + 18 - 55 mm DC III - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD . Problem w tym, że nie mogę znaleźć różnicy między dwoma obiektywami.

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Dylemat początkującego. Co kupić?

600d to dobry wybór natomiast różnica między obiektywami jest taka że jeden jest stabilizowany (IS) a drugi nie, zawsze bierz ten pierwszy...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Jeżeli możesz postaraj się celować w górny przedział cenowy. (np. Canon 700D) Ten model będzie miał chyba lepszy AF. Sam kupując sprzęt wybieralem z dolnej półki cenowej (wtedy było to 500D vs 550D vs 600D) dzisiaj brakuje mi trochę filmów w full HD w moim 500D. Jednak nie uważam tego zakupu za całkowicie nieudany! Jeszcze jedna kwestia - jakikolwiek by aparat nie kupić - i tak coś się później dokupi do niego
    Ostatnio edytowane przez McMelassa ; 03-06-2013 o 21:20
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez McMelassa Zobacz posta
    Sam kupując sprzęt wybieralem z dolnej półki cenowej (wtedy było to 500D vs 550D vs 600D) dzisiaj brakuje mi trochę filmów w full HD w moim 500D.
    od kiedy 500d nie filmuje w full hd ?
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Filmuje ale tylko 20 kl.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu

Bierz wersję z IS, będziesz zadowolony z 600D, jeżeli jednak możesz dołóż do 650D
    / Canon /

Każdy będzie się zaraz rozpisywał... typu dołuż i kup model wyższy... Ja też zaczynałem od 550D.. różnice między modelami są raczej znikome a jakość zdjęć na tym samym poziomie, więc jeśli pasuje Ci 600D to kupuj i się nie zastanawiaj. Polecam jednak kupić używkę na alledrogo i wtedy wybrać model wyższy lub kupić 600D i dodatkowy obiektyw
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To ja krakowskim targiem (jak kolega wyżej) proponuję 650D - lepszy AF, nowszy procek (szczególnie w filmach jest pewna poprawa).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-06-2013 o 08:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dziękuję za liczny odzew Oczywiście dodatkowy obiektyw po jakimś czasie wchodzi w rachubę. O ile nie zdecyduję się na jakiś od razu przy zakupie.

To co teraz napiszę może wywołać wojnę, ale co mi tam. Raz się żyje Ciekaw jestem jak Waszym zdaniem przy 600D wypada Nikon D5100. Chodzi głównie o tryb wideo.

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

Daruj sobie nikona:P Będziesz miał gorzej z wyborem obiektywu i wgl;p nikon jest beee;D

PS. Wiesz że jeśli będziesz chciał montować filmy w hd to musisz mieć odpowiedni komputer jeszcze do tego?:P
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów